‘NPO’s keuze voor MAX boven Avrotros leidt tot heibel’

Geplaatst op vr 15 sep 2017 om 8:42

Na NRC Handelsblad en De Telegraaf is nu ook de Volkskrant ter ore gekomen dat de NPO in het omroepconflict over de Nieuwsshow partij gaat trekken voor Omroep MAX, en dus niet voor Avrotros. Het is voor ’99 procent zeker’. Dat is te lezen in het dagblad. Het besluit is volgens de krant niet lichtvaardig genomen, omdat het érg gevoelig ligt. “De NPO moest een principieel besluit nemen: kiezen we voor het programma of voor de omroep? De keuze valt uit in het voordeel van de makers.”

De Nieuwsshow is het meest beluisterde radioprogramma van NPO Radio 1, maar vanwege een conflict met Avrotros leek na twintig jaar het duo Peter de Bie en Mieke van der Weij uit elkaar te vallen. MAX wil het duo wél een thuis bieden en het meest beluisterde tijdslot op NPO Radio 1 overnemen, maar Avrotros wil dat tijdslot op zaterdagochtend behouden en door met een nieuw duo.

De NPO wijst het tijdslot nu toe aan het óude duo bij een níeuwe omroep. De Volkskrant: “Dat komt voor velen als een verrassing en zal achter de schermen tot veel discussie in het Mediapark leiden. De kwestie ligt zo gevoelig dat betrokkenen donderdag niet wilden reageren op het nieuws.”

De NPO houdt het nog steeds bij de volgende verklaring: “We leggen op dit moment de laatste hand aan de programmering en kijken daarbij heel goed naar wat de luisteraars willen. In oktober maken we de definitieve zendtijdindeling bekend.

Ik vind dat het voor de luisteraar erg belangrijk dat de Nieuwsshow, gepresenteerd door Peter de Bie en Mieke van der Weij, blijft bestaan“, licht MAX-baas Jan Slagter telefonisch toe tegen de NOS. “Daar wil ik het bij laten.

De Avrotros laat weten dat er nog geen beslissing is genomen.

Toevallig is Avrotros in een zelfde soort omroepconflict verwikkeld. Rob Stenders is bij de omroep opgestapt, omdat hij liever naar BNNVARA wil, maar omdat Avrotros vasthield aan het tijdslot, is Annemieke Schollaardt nu op zijn plek te horen. De Telegraaf meldde gisteren dat Avrotros het tijdslot alsnog kwijtraakt en verliest aan BNNVARA/Stenders.

Lees ook:
Ruzie met Avrotros: Mieke en Peter na 20 jaar uit elkaar (31 augustus)
MAX ergert Avrotros: aast op Nieuwsshow-duo en -slot (31 augustus)
AvroTros vindt Omroep MAX onbeleefd en oncollegiaal (1 september)
Kritiek op Avrotros: omroep dwarsboomt radio-dj’s (4 september)
‘NPO gaat partij trekken voor MAX, niet Avrotros’ (4 september)
‘Rob Stenders keert terug op vertrouwde plek Radio 2’ (13 september)

Foto: Avrotros/Nico Kroon
10 Reacties op “‘NPO’s keuze voor MAX boven Avrotros leidt tot heibel’”


 1. Geen Fan

  Wanneer worden die niet toevoegende arrogante zuilen/omroepen eens opgeheven?
  Ik luister niet naar de staatsradio, maar toch.
  Het kost alleen maar extra geld.

 2. Babyboomer

  Mijn naam is Peter de Bie, babyboomer van het ergste soort. Plaatsmaken voor nieuw talent nadat ik decennia uit de staatsruif heb gevreten? Ben je betoeterd! Ik hits mijn redactie op, kies voor mezelf en spuug in de bek van mijn werkgever. Zo doen wij dat. En nu een glaasje wijn en snel op zoek naar een redactrice die ik in de kont kan knijpen.

 3. Fox Mulder

  Die de Bie is idd een ouwe viespeuk.

 4. E. Hartsma

  Gelukkig Peter de Bie komt terug, ik miste hem.

 5. karel

  Nou zo goed waren die de Bie en v.d. Weij niet meer hoor.
  Saaiheid ten top.

  Die de Bie,met de humor van een kakkerlak, behoort weer tezamen met zn partner , sinterklaas/piet haatster Diewertje Blok, tot die Amsterdamse linkse grachten gordel kliek, die elkaar in stand houden.
  Äls Mieke niet kan, krijgt Diewertje even haar baantje (geld ) !Bah, eng stel.

  Ik kies voor de Tros/Avro met de Nieuwsshow op de Zaterdagmorgen,met nieuwe, mindere saaie onderwerpen en minder die vervelende boekenrubrieken en vooral met nieuwe frisse en vrolijke presentatoren (trices)!!!

 6. karel

  @E.Haertsma
  Ben je soms dronken?

 7. aammehoela

  Ik vind het ook te gek voor woorden. Het programma is van AVRO/TROS en die omroep bepaalt de koers van het programma. Enkel vanwege commercieel belang wordt het publieke belang opgeofferd. Triest als het waar is. En wat Rob Stenders betreft, in feite hetzelfde. Hij komt terug op het oude tijdstip per januari en Annemiek gaat dus naar de avond oftewel BNNVARA neemt AVROTROS over en AVROTROS neemt KRONCRV over. Zo simpel is het op papier, maar voelt ergens niet goed. Je zult maar als moeder van een gezin 4 avonden moeten werken. Leuk voor de kinderen, dus niet……………

 8. Marc

  Zoals Lex Harding eerder al schreef is het de luisteraar die van het grootste belang is. Er is dus niet primair in het voordeel van de makers beslist maar voor de doelgroep. Ik behoor daar niet toe maar dat is hier niet aan de orde

 9. mark

  Overschat programma.

 10. E. Hartsma

  @Karel
  Ik luister graag naar dat programma en de kritische noot van Peter de Bie spreekt mij erg aan. Hij laat zich niets op z’n mouw spelden.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.