KRO-NCRV wil NPO voor rechter slepen om Stasse-exit

Het is weer gezellig in Hilversum. Na het juridische dreigement van de Avrotros om Radio 1’s Nieuwsshow, krijgt de NPO nu een juridisch dreigement van de KRO-NCRV te verwerken. Die omroep is woest over het voornemen om Stefan Stasse weg te bonjouren bij Radio 2. Dat is vandaag te lezen in het AD. Het lijkt erop dat De Staat van Stasse (20 tot 22 uur) van de radio wordt gehaald. “Wij steunen de luisteraars die hier kwaad over zijn“, zegt KRO-NCRV-mediadirecteur Jochem de Jong.

De Jong is woest op de NPO. “Wij vinden het plan om De Staat van Stasse weg te halen van NPO Radio 2 absoluut niet in het belang van de luisteraar“, zegt hij. “Het verdwijnen is voor ons onacceptabel en niet aan de orde. Als dit voornemen wordt doorgezet, zullen wij juridische stappen overwegen om dit te voorkomen.

Zelf begrijpt Stasse er niets van. “Als nou werd gezegd: ‘Beste Stefan, we moeten verjongen en gezien je leeftijd…’ Of: ‘Je muziekkeuze slaat niet meer aan bij de luisteraar…’ Maar ik heb van de NPO nog altijd geen enkel inhoudelijk argument gehoord waarom ik weg moet. En die zijn er ook niet.

De luistercijfers van Stasse zijn uitstekend, maar er is iets anders aan de hand. Door omroeppolitiek verloor Rob Stenders onlangs zijn middagshow op NPO Radio 2 en hij werd opgevolgd door Annemieke Schollaardt. Door de aanhoudende kritiek komt de NPO terug op zijn besluit en krijgt Stenders in januari zijn middagshow weer terug. Daardoor zou Schollaardt doorschuiven naar de avond, naar de plek van Stasse.

Stasse: “Stenders maakte met Platenbonanza het beste muziekprogramma van de Nederlandse radio. Toen ik hoorde dat hij niet terugkeerde, heb ik zelfs gehuild. Zo erg vond ik dat! Ik kon niet vermoeden dat het uiteindelijk ook voor mij gevolgen zou hebben.

En hoe reageert de NPO? “Bij het maken van een nieuwe programmering moeten keuzes worden gemaakt. Er zijn dus elk jaar mensen teleurgesteld en daar hebben we alle begrip voor. Voor ons staat voorop dat we onze luisteraars zo goed mogelijk bedienen.’’

Al met al kan de advocaat van Shula Rijxman zijn borst dus natmaken. Binnenkort maakt de NPO de nieuwe radioplannen bekend en zal blijken hoe het omroepgevecht verdergaat.

Foto: KRO-NCRV, Wessel de Groot

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen