Avrotros-voorzitter wil naar rechter om Nieuwsshow

De Avrotros wil het plezier van de Radio 1-luisteraar koste wat kost ontnemen. Als het populairste duo van de zender zijn plek behoudt, dan wordt er een juridische procedure opgestart. Dat vertelde Ed Nijpels, voorzitter van de Raad van Bestuur van de omroep, zondag in WNL Op Zondag. De twintig jaar oude Nieuwsshow is het meest beluisterde programma van NPO Radio 1, maar Avrotros wil niet verder met Peter de Bie, waardoor het duoschap met Mieke van der Weij uit elkaar valt.

Bij Omroep MAX is het duo wél gewoon welkom en mogen ze hetzelfde programma gaan maken. De NPO moet nu gaan beslissen of de Avrotros de Nieuwsshow mag blijven maken maar dan met een ander duo, of dat Omroep MAX het tijdslot krijgt met het duo dat de luisteraar graag wil horen.

De Avrotros zit vuistdiep in de omroeppolitiek en is het belang van de luisteraar kennelijk uit het oog verloren. De omroep wil de luisteraar het duo koste wat kost afnemen. “Ik vind het niet netjes om het heel zachtjes uit te drukken. Het is schandelijk“, aldus Nijpels over de omroeptransfer. “Vooral van de NPO.”

Nijpels is boos op de NPO. “Dit is een programma wat altijd al door Avrotros is uitgezonden. Het is van de omroep en niet van twee presentatoren, hoe goed ik die overigens ook vind. Als die presentatoren vertrekken – de reden waarom laat ik buiten beschouwing – dan is het toch heel raar dat de NPO zegt dat een andere omroep hetzelfde programma op hetzelfde tijdslot mag uitzenden?

De NPO kan zijn borst nat maken, aldus Nijpels. “Ik vind het onbegrijpelijk en we laten het er ook niet bij zitten. We zijn nu in gesprek met de NPO, maar we zullen ongetwijfeld een procedure gaan starten als we niet onze zin krijgen.”

Ik zit als voorzitter in de Raad van Toezicht en kijk op afstand mee, maar ik heb wel de directie aangemoedigd om hier werk van te maken. Het is gewoon ordinaire diefstal in het publieke bestel.”

Toevallig is Avrotros nóg in zo’n zelfde soort omroepconflict verwikkeld. Rob Stenders is bij de omroep opgestapt, omdat hij liever naar BNNVARA wil, maar omdat Avrotros vasthield aan zijn tijdslot, is Annemieke Schollaardt nu op zijn plek te horen. De Telegraaf meldde vorige week dat Avrotros het tijdslot vanaf 2018 alsnog kwijtraakt en verliest aan BNNVARA/Stenders.

Lees ook:
Ruzie met Avrotros: Mieke en Peter na 20 jaar uit elkaar (31 augustus)
MAX ergert Avrotros: aast op Nieuwsshow-duo en -slot (31 augustus)
AvroTros vindt Omroep MAX onbeleefd en oncollegiaal (1 september)
Kritiek op Avrotros: omroep dwarsboomt radio-dj’s (4 september)
‘NPO gaat partij trekken voor MAX, niet Avrotros’ (4 september)
‘Rob Stenders keert terug op vertrouwde plek Radio 2’ (13 september)
‘NPO’s keuze voor MAX boven Avrotros leidt tot heibel’ (15 september)

Foto: WNL

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen