AvroTros vindt Omroep MAX onbeleefd en oncollegiaal

Volksomroep AvroTros vindt bejaardenomroep MAX zwaar oncollegiaal en hoopt dat NPO aan zijn kant zal staan. Dat zegt woordvoerder Erik Dekker vandaag in de Volkskrant. Er ontstond gisteren commotie toen bekend werd dat de AvroTros de presentator van NPO Radio 1’s Nieuwsshow Peter de Bie op non-actief heeft gezet en dat de andere helft van het duo, Mieke van der Weij, daarom ook wil stoppen. Per 1 januari zou daardoor na twintig jaar een einde komen aan het duo.

Nu wordt steeds duidelijker wat er aan de hand is: AvroTros wilde Peter de Bie op 1 januari 2018 met pensioen sturen en daarom begon hij om zich heen te kijken. Hij kwam uit bij Omroep MAX en bij die omroep wil hij graag een duo blíjven met Van der Weij.

De inzet van de gesprekken met MAX was een doorstart van de talkshow mét hetzelfde team. Dat schoot bij AvroTros in het verkeerde keelgat. Die sprak van een ‘vertrouwensbreuk’ en zette hem op non-actief. Woordvoerder Dekker in het AD: “Peter zou tot zijn pensioen, tot 1 januari 2018, De Nieuwsshow blijven presenteren, maar wil blijkbaar overstappen en houdt zich niet aan de afspraken. Niet netjes.

Slagter wil een overstap graag faciliteren om het duo te behouden. Hij wil nagenoeg hetzelfde programma blijven maken en ook op hetzelfde tijdstip. “Het enige wat uniek is aan het programma, is die boekenrubriek en de naam die geregistreerd staat, maar het format niet, dus ik heb bij de NPO ingetekend op eenzelfde soort programma. Mét dit duo, want daar ligt de kracht van dit programma.”

De NPO moet dan beslissen of ze dat met hen willen voortzetten, wat mij betreft in hetzelfde tijdslot van de zaterdagochtend. En of we de redactie kunnen meenemen. Heel triest eigenlijk dat het op deze manier moet, want wat voor verschrikkelijks heeft Peter nou eigenlijk gedaan? Met mij gepraat, maar dat heeft Mieke óók, dus ik ben benieuwd wat er met haar gaat gebeuren de komende tijd. Je weet niet hoe het kan escaleren. Misschien wordt zij óók wel geschorst.”

Eric Dekker van AvroTros reageert boos in de Volkskrant: “Je kunt niet zomaar iets meenemen dat niet van jou is. Dit is niet netjes, niet collegiaal. Wij hebben dertig jaar geïnvesteerd in de Nieuwsshow, ook in het format. Wij willen doorgaan, met nieuwe presentatoren, en hebben er alle vertrouwen in dat de NPO onze kant zal kiezen.

En de NPO? Die zegt: “We bekijken de voorstellen van de omroepen en nemen later dit jaar een beslissing over de invulling van het tijdslot.”

Lees ook:
Ruzie met Avrotros: Mieke en Peter na 20 jaar uit elkaar (gisteren)
MAX ergert Avrotros: aast op Nieuwsshow-duo en -slot (gisteren)

Foto: Avrotros/Nico Kroon

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen