AvroTros vindt Omroep MAX onbeleefd en oncollegiaal

Geplaatst op vr 01 sep 2017 om 12:17

Volksomroep AvroTros vindt bejaardenomroep MAX zwaar oncollegiaal en hoopt dat NPO aan zijn kant zal staan. Dat zegt woordvoerder Erik Dekker vandaag in de Volkskrant. Er ontstond gisteren commotie toen bekend werd dat de AvroTros de presentator van NPO Radio 1’s Nieuwsshow Peter de Bie op non-actief heeft gezet en dat de andere helft van het duo, Mieke van der Weij, daarom ook wil stoppen. Per 1 januari zou daardoor na twintig jaar een einde komen aan het duo.

Nu wordt steeds duidelijker wat er aan de hand is: AvroTros wilde Peter de Bie op 1 januari 2018 met pensioen sturen en daarom begon hij om zich heen te kijken. Hij kwam uit bij Omroep MAX en bij die omroep wil hij graag een duo blíjven met Van der Weij.

De inzet van de gesprekken met MAX was een doorstart van de talkshow mét hetzelfde team. Dat schoot bij AvroTros in het verkeerde keelgat. Die sprak van een ‘vertrouwensbreuk’ en zette hem op non-actief. Woordvoerder Dekker in het AD: “Peter zou tot zijn pensioen, tot 1 januari 2018, De Nieuwsshow blijven presenteren, maar wil blijkbaar overstappen en houdt zich niet aan de afspraken. Niet netjes.

Slagter wil een overstap graag faciliteren om het duo te behouden. Hij wil nagenoeg hetzelfde programma blijven maken en ook op hetzelfde tijdstip. “Het enige wat uniek is aan het programma, is die boekenrubriek en de naam die geregistreerd staat, maar het format niet, dus ik heb bij de NPO ingetekend op eenzelfde soort programma. Mét dit duo, want daar ligt de kracht van dit programma.”

De NPO moet dan beslissen of ze dat met hen willen voortzetten, wat mij betreft in hetzelfde tijdslot van de zaterdagochtend. En of we de redactie kunnen meenemen. Heel triest eigenlijk dat het op deze manier moet, want wat voor verschrikkelijks heeft Peter nou eigenlijk gedaan? Met mij gepraat, maar dat heeft Mieke óók, dus ik ben benieuwd wat er met haar gaat gebeuren de komende tijd. Je weet niet hoe het kan escaleren. Misschien wordt zij óók wel geschorst.”

Eric Dekker van AvroTros reageert boos in de Volkskrant: “Je kunt niet zomaar iets meenemen dat niet van jou is. Dit is niet netjes, niet collegiaal. Wij hebben dertig jaar geïnvesteerd in de Nieuwsshow, ook in het format. Wij willen doorgaan, met nieuwe presentatoren, en hebben er alle vertrouwen in dat de NPO onze kant zal kiezen.

En de NPO? Die zegt: “We bekijken de voorstellen van de omroepen en nemen later dit jaar een beslissing over de invulling van het tijdslot.”

Lees ook:
Ruzie met Avrotros: Mieke en Peter na 20 jaar uit elkaar (gisteren)
MAX ergert Avrotros: aast op Nieuwsshow-duo en -slot (gisteren)

Foto: Avrotros/Nico Kroon
17 Reacties op “AvroTros vindt Omroep MAX onbeleefd en oncollegiaal”


 1. Johan

  Verrot omroepsysteem; overgewaardeerde en overbetaalde omroepbaasjes. Stoppen met die belastingslurpers.

 2. BBcee

  Dat krijg je dus met al die gefuseerde rotzooi.

  De Bie en Verweij zaten gewoon bij de TROS.

  Nu bij de club dus van Edje Nijpels dus. Dan begrijp je dat het verkeerd gaat. Typisch een VVD clubje met zijn integriteitsprobleempjes. Nu Robin van Linschoten dus weer.

 3. west

  @ johan Hoe zou jij het publieke omroepbestel dan willen organiseren/ inrichten
  en hoe wordt dat dan betaald ? en wie betaald dan alle infrastuktuur (kpn)
  En alleen uit de reclamegelden kan gewoon niet .
  Geef eens een onderbouwde reactie, maar die heb je niet !

 4. west

  De AVRO is nooit een volksomroep geweest, het is de omroep voor meestal VVDers middeklassers middenstanders , dat was vroeger zo en nu nog, en solliciteren bij de AVRO kan je wel schudden, daar moet je haast professor voor zijn en zeer hoog opgeleid !
  Mientje achter de kassa die bij een lokale omroep plaatjes draait en een goede radiostem heeft zal nooit bij de AVRO in dienst worden genomen, ook al overtreft ze Meta de vries , Tosca Hoogduin of die andere zeer goede AVRO radio corrifeeen

 5. Papegaaitje leef je nog.

  Weg met de vreselijke de Bie. Wat een nare onbehouwen vlerk. Onbeschofte man. Het programma kan heel goed zonder hem. Zou het programma alleen maar ten goede komen. Wat denkt die man wel. Dat hij het programma is. Wegwezen de Bie. Ga lekker met pensioen. Wij kunnen heel makkelijk zonder je.

 6. Andreas

  “Gelukkig gaat het niet om de inhoud” zal geruststellend gezegd zijn bij de directie van de NPO.

 7. HansrZ

  Jan Slagter speelt graag de onschuld, maar is er een die het heel erg achter zijn ellebogen heeft. Max?brrrrrrr!

 8. OMG

  Hiermee wordt gewoon maar eens aangetoond dat dit publieke omroepsysteem NIET werkt. Waar gaat dit over?

  @west
  Jouw mening is anders ook niet bijzonder onderbouwd. Hoe te organiseren? De verzuiling en omroepverenigingen afschaffen. Simpel. Dat scheelt heeeel veeeel overhead aan directeuren, assistenten, directie secretaresses, HR, infrastructuur, vastgoed, studio’s, managers etc.
  Geef één goede rede waarom dit dure systeem te verantwoorden is? Alsof Boer zoekt vrouw de waarden uitdrukt van de KRO? Of een Hello Goodbye?

  1 simpele omroep organisatie, that’s it. Alle omroepverenigingen worden productiehuizen (wat ze eigenlijk al zijn, maar niemand durft de navelstreng door te knippen).

  Zo vloeit tenminste al het budget naar de programmering, kan het aandeel reclame drastisch worden verlaagd en krijg je een omroepsysteem waar Staat en Geloof gescheiden is. Zoals het hoort in een democratisch land.

 9. west

  @OMG En waar wordt die simpele omroep dan van betaald ?
  Alles wat aangeleverd wordt moet ook betaald worden, en wie betaald dat dan?
  Het is verschuiven van geldstromen,en mogen die produktie huizen dan alles in eigen hand hebben , en het techn. facilitaire gedeelte zelf doen
  dan schakel je de vele com bedrijven weer uit
  Uw verhaal is erg simplistisch!

 10. René

  Ben hier #teamMax, maar in het geval van Stenders ben ik #teamNPO.

 11. OMG

  @west

  Betaald op dezelfde wijze als nu betaald wordt? Je haalt enkel de omroepen laag er tussenuit. Heeft niks met verschuiven van geldstromen te maken, omroepen die verder gaan als productiehuizen, of er voor kiezen om commercieel te gaan, krijgen concurrentie van bestaande productiemaatschappijen. Waardoor ook andere partijen de kans krijgen om te programmeren op onze publieke omroep zonder dat ze daarvoor een zuil moeten vinden die bij hen past.

  Simplistisch inderdaad, dat is wat de publieke omroep zou moeten te zijn. Nu is het een aan elkaar veroordeeld zooitje van vriendjespolitiek, managers en directeuren.

 12. west

  @ OMG
  U wilt dus de omroepen er uit halen en nieuwe partijen toelaten onder de vlag van de NPO Zijn dat dan geen publieke omroepen? Iedereen die een landelijke publieke omroep wil beginnen (dus een nieuwe partij zoals u dat stelt ) moet ook voldoen aan de omroepwet en vallen gewoon onder de NPO
  En wat als alle omroepen kiezen om comnercieel te gaan?
  Dan is er geen publieke omroep ( alleen nog de lokale en regionale dan)
  en vallen we buiten de EBU met alle consequenties
  van dien, denk maar eens aan het songfestival, om maar wat te noemen ,daar mogen we niet meer aan mee doen!,
  Het zou u nog beklagen als u plannen waarheid zou worden !
  Het hele medialandschap , en Nederland staat op zijn kop!

 13. OMG

  @west

  Lezen is blijkbaar heel moeilijk.

 14. Arnoud Tempelman

  Max doet het prima met de afdankertjes van andere omroepen, petje af voor Slagter. AVROtros zet senioren aan de straat; kringloopomroep Max zet de draaideur open. En Mieke van der Weij steunt gewoon haar maatje. Alleen maar plussen!

 15. Rubicon

  Ooit begonnen met Wim Bosboom volgens mij. Vervangen omdat het sleets werd. Net als nu. Programma is Libelle Radio. Presentatoren krijgen vrijdag de onderwerpen, voorbereiding uurtje, obligaat gesprekje van 13 minuten. Luisteren 1 miljoen bejaarden naar. Wat dat betreft passen de presentatoren goed bij het programma. Ik zeg frisse wind is goed

 16. KIP

  Martin Ros was legendarisch.Fidel Castro-achtig lange verhalen, naar adem snakkend en Mieke hem maar proberen af te kappen.

 17. Leon

  “Vroeger”was het lekker wakker worden op zaterdagochtend.
  Maar nu is het een drama programma, niets nieuws, ouwe troep wat de hele week al is geroepen op NPO, en in de “courant” (wat is dat?)
  Vernieuwing 0, en als het aan MAX ligt gaan al die ouwe zooi weer een plaats geven, want er toch zoveel “oudere”luisteraars……..
  Gaat heen MAX, u tijd is om!!!!(alle zakken zijn reeds gevuld met belastinggeld!!!)
  Walgelijk omroep systeem hier in NL, je betaals en moet je kop houden, wij (omroep) weet wel wat u wil (moet )horen!!!
  Goede nacht.
  Gr Leon

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.