DWDD-drama kost hem alsnog de kop: Gerard Timmer weg bij NOS

Het De Wereld Draait Door-schandaal kost omroepbobo Gerard Timmer alsnog de kop. Hij sloot destijds zijn ogen voor het drama op de redactievloer en stapt nu op als directeur van de NOS.

Gerard Timmer © NPO

Er blijven maar koppen rollen in Hilversum, maar meestal vertrekken bobo’s alleen als hun wangedrag in de media wordt beschreven. Ditmaal is NOS-directeur Gerard Timmer aan de beurt. De Volkskrant publiceerde vanochtend een groot artikel met de kop: ‘Omroepdirecteur Gerard Timmer greep niet in bij signalen over misstanden bij BNNVara’.

Gerard deed niets

De Volkskrant zet uitgebreid uiteen hoe Gerard vroeger, in zijn rol als directeur bij BNNVARA, wegkeek bij de misstanden op de redactievloer van de Matthijs van Nieuwkerk-show De Wereld Draait Door én Zembla. “Meerdere leidinggevenden van BNNVARA zeggen dat met Timmer en zijn directie is gesproken over het wangedrag van Matthijs van Nieuwkerk.”

Gerard greep echter nooit in. “Bij DWDD vielen in de loop der jaren tientallen werknemers ziek uit, onder meer met burn-outs, doordat er van hogerhand niet werd ingegrepen. In een reactie ontkent Timmer dat meldingen over ‘excessen’ bij DWDD zijn directietafel hebben bereikt.”

Mindset

Dat Gerard destijds niet ingreep, verwonderde een van de leidinggevenden toen nauwelijks. “De mindset bij BNNVara was toen dat het heel normaal was om de presentator en alles wat hij met zich meebracht in het zadel te houden. Alles was erop gericht om de presentator tevreden te houden.”

Gerard had ‘natuurlijk boven de partijen moeten staan en dit serieus moeten nemen’, zegt diegene. “Ik vind dat hij zou moeten uitleggen waarom hij destijds niet handelde.”

Weg bij NOS

Vanwege dat Volkskrant-artikel besluit Gerard nu te stoppen als baas van de NOS, laat hij weten in een persbericht. “De verhalen over de persoonlijke ervaringen van ongewenst gedrag bij medewerkers van de publieke omroep die over de afgelopen periode naar boven zijn gekomen hebben ook mij hard geraakt. Ervaringen die men niet had mogen hebben.”

Daar had anders op gehandeld moeten worden, zegt Gerard. “Zeker met de kennis van nu en de inzichten van vandaag. Ik maak door mijn verleden bij BNNVARA, en nu de NOS, onderdeel uit van de discussie die als gevolg hiervan is ontstaan. Dat begrijp ik, net als dat ik begrijp dat mensen daar vragen over stellen.”

Aard, toon

Wat vindt Gerard van het artikel? “Zonder nader in te willen gaan op de aard, toon en teneur van het artikel in de Volkskrant, en wat ik wel en niet herken aan gedane beweringen, het artikel maakt inbreuk op de geloofwaardigheid die nodig is om leiding te geven aan de noodzakelijke veranderingen waar de publieke omroep en de NOS voor staan.”

“Ook al weet ik zelf waar ik voor sta, de discussie over mijn verleden mag het ingezette proces naar die veranderingen niet in de weg staan. Dat geldt voor de te nemen stappen, en voor de mensen die de volgende stap willen en moeten kunnen zetten in het bijzonder.”

Discussie

Gerard ziet geen andere optie dan vertrekken. “Een discussie rond mijn persoon mag de medewerkers van de NOS, en de NOS als publieke nieuwsorganisatie niet in de weg staan.”

“Hoezeer ik ook verantwoordelijkheid voor deze mooie en betekenisvolle organisatie voel en in het bijzonder voor de cultuurverandering waar we mee bezig zijn, dit maakt dat ik heb besloten te stoppen als algemeen directeur van de NOS.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen