Mick van Wely verbijstert: eerst #MeToo duiden, nu zelf op non-actief

Telegraaf-journalist Mick van Wely verbijstert de mediawereld nu hij na zijn verhalen over Ali B en Marco Borsato zélf op non-actief is gezet vanwege grensoverschrijdend gedrag. “Ik bied excuses aan.”

John van den Heuvel en Mick van Wely © RTL

Mick van Wely zat een paar weken geleden nog aan de talkshowtafel van Beau van Erven Dorens om de #MeToo-rel rond The Voice of Holland te duiden. Samen met John van den Heuvel bracht hij de Telegraaf-onthullingen over de aangiftes tegen Ali B en Marco Borsato. En nu is hij zélf op non-actief gezet vanwege grensoverschrijdend gedrag.

Non-actief

Na ‘diverse meldingen’ door vrouwen bij een van de vertrouwenspersonen is Mick geschorst door Telegraafs moederbedrijf Mediahuis Nederland. “Ik realiseer mij dat ik met mijn handelen grenzen heb overschreden en bied daarvoor mijn excuses aan”, zegt de journalist in een reactie.

Hij vervolgt: “Ik zal de komende tijd onder professionele begeleiding aan mezelf werken en hoop na een periode van non-actiefstelling mijn werkzaamheden te kunnen hervatten.”

Vunzige appjes

Wat heeft Mick gedaan? Volgens een redacteur van De Telegraaf, die anoniem wil blijven, zou hij onder meer ‘vunzige appjes’ hebben gestuurd, meldt NRC Handelsblad. De klachten kwamen los omdat zijn vrouwelijke collega’s het nogal hypocriet vonden dat hij bij Beau commentaar leverde over het grensoverschrijdend gedrag bij The Voice.

Een paar weken geleden zei Mick aan die talkshowtafel dat plegers van seksuele delicten kunnen worden vergeleken met ’trappelende hyena’s die bij een veldje staan te wachten op weer een kwetsbare prooi’. Bij The Voice was er sprake van ‘een systeem’ waarbij ‘busladingen’ kandidaten van de talentenjacht ‘geraffineerd’ werden besprongen, duidde Mick.

John teleurgesteld

Zelf blijkt Mick ook niet bepaald brandschoon en daarmee verbijstert hij zijn mediacollega’s. Directe collega John van den Heuvel is naar eigen zeggen ‘diep teleurgesteld’: “Het is erg betreurenswaardig dat vrouwelijke collega’s van de redactie van De Telegraaf van wie ook ik de namen niet ken onheus bejegend zijn door grensoverschrijdend gedrag.”

“Mick en ik hebben de afgelopen jaren veel meegemaakt en stonden soms onder extreme druk als gevolg van ernstige bedreigingen en beveiligingsmaatregelen. Ik wil Mick daarom nu niet laten vallen maar mijn samenwerking met hem wordt de komende tijd opgeschort. Dat is verdrietig maar het is onder deze omstandigheden helaas onvermijdelijk.”

Wouter reageert

Telegraaf-journalist Wouter de Winther zat gisteren aan tafel bij Beau en zei: “Ik wist het ook niet. Wij kregen ongeveer rond dezelfde tijd dat er een bericht verscheen ook een intern bericht over wat er in die verklaring staat.”

Beau: “Het is extra pijnlijk omdat hij best wel veel stukken samen met John van den Heuvel heeft geschreven over dit probleem, onder andere over Marco Borsato. Hij heeft zich hierover ook aan deze tafel uitgesproken. Dat is best pijnlijk.”

Wouter: “Ja, het is pijnlijk, het is verdrietig. Dat is vooral wat ik voelde, omdat het over collega’s gaat. Ik was er ook verrast door, net als veel andere mensen die nu ook zitten te kijken, maar ik weet er verder ook niet meer van dan wat er in die verklaring staat.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Kan Mick van Wely nog geloofwaardig over Ali B en Marco Borsato schrijven?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen