Sonja Bakker gesloopt door RTL Boulevard: ‘Ze steelt nog steeds!’

Sonja Bakker kan op geen enkel mededogen rekenen van de pers. Na de enorme plagiaatrel heeft de kookmuts haar rentree gemaakt, maar volgens RTL Boulevard jat ze nog stééds alles bij elkaar.

Sonja Bakker © RTL

Het was misschien wel de pijnlijkste zomer in de carrière van Sonja Bakker: ze werd ervan beticht recepten te stelen, de beschuldigingen bleken waar en haar carrière leek voorbij. De receptrover is echter terug van weggeweest en deelt nu alwéér allerlei recepten op haar online kanaaltjes.

Knip- en plakwerk

RTL Boulevard heeft dat even onder de loep genomen en constateert dat het wederom geen zuivere koffie is. En dat was gisteren het openingsnieuws van de showrubriek. Presentator Eddy Zoëy sprak van haar ‘vermoedelijk wéér gekopieerde recepten’.

De presentator: “Uit onderzoek van onze eigen redactie blijkt dat Sonja na haar recente plagiaatschandaal opnieuw vele specifieke recepten online deelt die wederom slordig knip- en plakwerk lijken te zijn van bekende kooksites.”

‘Niet te geloven’

Sonja zou nu recepten stelen uit onder meer de Allerhande. “Het is toch niet te geloven dit”, aldus Eddy.

Tv-kenner Rob Goossens: “Ja, dat kun je wel zeggen. Ze is natuurlijk enorm gewaarschuwd vanwege de rel van eerder dit jaar. Je zou dan denken dat je dit soort dingen niet meer doet.”

“Ze lijkt wel voorzichtiger te werk te zijn gegaan, door bijvoorbeeld geen foto’s meer van anderen te gebruiken, maar alsnog zie ik heel veel terug van recepten die je ook elders kunt vinden. Dan heeft ze bijvoorbeeld de volgorde aangepast. Dat soort dingen, maar ja: het zijn wel recepten die erg op elkaar lijken.”

Sonja reageert

Wat zegt Sonja ervan? “Om met de deur in huis te vallen; de recepten komen uit eigen koker en zijn absoluut niet gekopieerd o.i.d. Juist vanwege de eenvoud en het beperkt aantal ingrediënten zullen er ongetwijfeld andere recepten zijn die gelijkenis vertonen.”

Ze vervolgt: “Mijn insteek is ook niet om aparte, op zichzelf staande recepten te bedenken maar om mensen toegankelijke, eenvoudig te bereiden recepten te bieden. Dat er dan gelijkenissen met bestaande recepten ontstaan is onvermijdelijk en zelfs wenselijk; daardoor worden mijn recepten herkenbaar en toegankelijk.”

Veilige kant

Advocaat Clarice Stenger denkt dat Sonja nét genoeg woorden en zinconstructies aanpast om niet aangeklaagd te worden. “Ik denk dat Sonja best wel aan de veilige kant zit. Je kunt je natuurlijk wel afvragen of dit echt een kookbrein is.”

Lex Uiting: “Wat zeggen de partijen waar zij van jat en waar zij van leent? Je zou toch zeggen dat je dan een zaak aanspant.”

Clarice: “Ze zitten denk ik met hun juridisch adviseurs die afweging te maken in hoeverre ze dit inbreuk van auteursrecht vinden.”

Rob: “Blijkbaar heeft Sonja niet echt het talent om haar eigen recepten te maken.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Wat denkt u dat qua imago schadelijker is geweest voor Sonja Bakker?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen