RTL 4 censureert Gerard Joling na Black Lives Matters-ophef

RTL 4 heeft het programma Joling en de Buitenlanders ‘bijgeschaafd’ na alle ophef over Black Lives Matters. Gevoelige uitspraken van Gerard Joling zijn eruit geknipt, zegt de entertainer zelf.

Gerard Joling © YouTube

Het is algemeen bekend dat Gerard Joling kritisch is over immigratie en dat hij vooroordelen heeft over met name niet-westerse immigranten. In het nieuwe programma reist Gerard af naar allerlei buitenlanden om te onderzoeken of zijn vooroordelen kloppen. Het lijkt de bedoeling dat hij aan het eind van de serie is omgetoverd tot progressieve tv-ster.

Titel overboord

Sinds de Black Lives Matters-beweging op gang is gekomen, staat het programma echter onder druk. “Sowieso komt het programma dat ik met de buitenlanders heb gemaakt op televisie. Ik weet nog niet exact wanneer, maar dat is allemaal een beetje in de vergetelheid geraakt. Het heet Joling en de Buitenlanders, maar de titel wordt veranderd”, zegt hij op Radio 538.

Een titel als Joling en de Buitenlanders ligt nu te gevoelig, aldus Gerard. “Er is vorig jaar zo veel te doen geweest om dat Black Lives Matters en dit gaat echt over vooroordelen, best een pittig programma. Maar er zit ook veel humor en gezelligheid in.”

Bijgeschaafd

Waar is hij allemaal naartoe geweest? “Ik ben naar Suriname, Rusland, Polen, Marokko geweest. We hebben als Nederlanders zo veel vooroordelen over mensen die hier eigenlijk integreren en daar zijn we het niet altijd mee eens en ik zelf ook niet. Daar hebben we dus een programma over gemaakt. Dat is wel een beetje bijgeschaafd nu.”

Radio 538-ster Frank Dane daarop: “Het is bijgeschaafd? Maar wat is er af gehaald dan?”

Gerard: “Nou, wat is er af gehaald… Als ik mijn koffer inpak en de productie aan mij vraagt voordat we het vliegtuig ingaan van: ‘Gerard, als je aan Suriname denkt, waar denk je dan aan?’, dan noem ik een hele rits met allemaal dingen op en zo gaat het bij ieder land. We dachten: misschien moeten we dat er even uit halen.”

Ongepast

Volgens Gerard is het programma doorspekt met humor, maar is het wel humor om te lachen? “Ik probeer er toch wel een beetje humor in te houden, maar of de andere kant dat ook leuk vindt, de gasten, dat is te betwijfelen.”

RTL 4 beloofde eerder nog het programma niet te zullen censureren. “De suggestie dat wij dingen zouden aanpassen klopt niet en zou haaks staan op de reden waarom we dit programma maken.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen