RTL 4 gaat Joling en de Buitenlanders niet censureren

Geplaatst op vr 10 jul 2020 om 14:45

RTL 4 gaat het programma Joling en de Buitenlanders niet censureren, ondanks dat presentator Gerard Joling daar wel een beetje voor vreesde vanwege de vele racismeroepers die er nu zijn. Dat heeft de zender laten weten aan Privé TV. Het lijkt erop dat de Joling-show misschien wel het meest controversiële programma van het nieuwe seizoen wordt, want grappen over minderheden zijn ineens ‘not done’ geworden. Joling vreesde dat RTL, net als bij Gooische Vrouwen, de racismegum zou pakken.

RTL belooft echter dat er niet extra zal worden gesneden in het programma. “We zijn juist blij dat Gerard dit programma met ons heeft gemaakt. Iedereen heeft bewust of onbewust vooroordelen over anderen. In Joling en de Buitenlanders gaan Gerard en zijn gasten hierover het gesprek aan.”

Stereotypering in Gooische Vrouwen mag ineens niet meer, maar bij Joling mag het volgens RTL nog wel. “Stereotypering is echt en wij geloven dat erover praten belangrijk en zinvol is. Dat leidt meestal tot meer begrip voor elkaar.”

De zender besluit: “De suggestie dat wij dingen zouden aanpassen klopt niet en zou haaks staan op de reden waarom we dit programma maken.”

Lees ook:
RTL met racismegum door Gooische Vrouwen-film (4 juli)
Gerard Joling vindt dat Akwasi ‘veel te ver gaat’ (4 juli)
RTL met racismegum door Joling en de buitenlanders? (7 juli)

Foto: RTL
28 Reacties op “RTL 4 gaat Joling en de Buitenlanders niet censureren”


 1. Walter

  Gooise vrouwen wel en Jolink niet.

  PvdV spoort niet.

 2. Ted de Braak

  @Walter: Wat heeft Bennie hier nu weer mee te maken?

 3. Walter

  foutje, bedankt

  lees Joling.

 4. Henk K

  @Walter, het is Wil Koopmans die Gooische Vrouwen wil aanpassen, niet Peter vd Vorst. Beetje opletten hé.

 5. Mathenesser

  Laat Gerard maar eens lekker gaan rellen als tegengas tegen dat KOPZ en BLM gezeur!

 6. Jolanda

  Als een programma al staat dan heeft RTL de neiging om zich aan te passen aan de programmering die al staat. Dit houdt dus in dat als RTL van plan is om een ander beleid te voeren dat dit echt pas merkbaar is als de geplande programmering uitgezonden is. Het seizoen voordat RTL overstapte op roetveeg-pieten publiceerde RTL een persbericht dat RTL Zwarte Piet niet zou verbannen en dat Zwarte Piet de held van ieder kind is. Overigens was de Zwarte Piet die RTL op dat moment uitzond niet eens zwart maar bruin, en ook de oorbellen en de roe ontbraken.

  En nu RTL is overgestapt op roetveegpiet kunnen zij geen enkel geldig argument opvoeren waarom zij Zwarte Piet niet uitbeelden op de traditionele manier. De traditie zou volgens hun niet meer in het huidige tijdsbeeld passen en ook verschuilen zij zich achter een voormalig minister die een mening gaf niet eens namens zijn werkgever. RTL toont roetveegpieten terwijl ze zelf niet kunnen uitleggen waarom zij niet gewoon de traditionele Zwarte Pieten tonen.

 7. Bart

  Haha, RTL kan hun eigen miskoop niet uitleggen :D

 8. Walter

  Henk K
  vr 10 jul 2020 om 15:23

  Ga maar rustig slapen domkop.

 9. Meindert Kramp

  “Stereotypering is echt en wij geloven dat erover praten belangrijk en zinvol is. Dat leidt meestal tot meer begrip voor elkaar.”
  Laat ik dan eens met dat belangrijke praten beginnen.
  Laten we het eens hebben over negers en Afrika. De vaccinaties van Bill Gates hebben miljoenen Afrikaanse vrouwen onvruchtbaar gemaakt. Feit.
  Melinda Gates, zijn vrouw, stelt nu voor om straks als het vaccin er is, negers als eerste tegen corona te vaccineren.
  Ik ruik stront. Ik hoop dat al die mensen van Antifa en Black Lives Matters nu eens geen stront in hun ogen hebben.
  En dan nog iets, dat ik las.
  Het witte ras is nogal slaafs. Slechts 12% van de mensheid is wit. Ze gaan verdwijnen.
  Verder las ik dat het zwarte ras nog zo dichtbij zijn eigen kern staat, dat het zich niet zal laten onderwerpen. Ik help het hem hopen.
  Deze woorden plus the Adams, pardon, Gates Family……………….1 + 1 = 3 ?
  Biem!!!! Ontploft er al wat?

 10. anoniem

  Is een “racismeroeper” nu iemand die racisme aankaart of iemand die racistische dingen roept? Het lijkt wel newspeak.. (1984)

 11. Den Zwarten Knecht

  De kinderen willen niet eens dat Zwarte Piet wordt aangepast.

  https://jeugdjournaal.nl/artikel/2142743-kinderen-willen-niet-dat-zwarte-piet-verandert.html

 12. Censuur

  Dat zouden ze toch eens beter moeten uitleggen.
  Joling is een rechtse bal gehakt, dat is evident.
  Echter, zonder humor gaat de hele samenleving naar de Filistijnen. Dan worden we een onderdrukt vol zoals Iran woont. Of zoals in Afghanistan.
  Het is een kwestie van één generatie die het grandioos verpest voor een compleet land.

 13. White Crime

  Dat zouden ze dan toch eens beter moeten uitleggen.
  Joling is een rechtse bal gehakt, dat is evident.
  Echter, zonder humor gaat de hele samenleving naar de Filistijnen. Dan worden we een onderdrukt vol zoals Iran woont. Of zoals in Afghanistan.
  Het is een kwestie van één generatie die het grandioos verpest voor een compleet land

 14. Captain Caveman

  Laat in dat showtje dan ook effe zien hoe de bewierrookte afrikanen hun geschillen oplossen; brandende autobanden, kapmessen, levend villen en of verbranden of 500 dollar betalen voor een kogel zodat je niet hoeft toe te kijken hoe je vrouw en kinderen worden afgeslacht door een stel zwarte debielen! Laat maar zien die kant van de medaille! Of hoe moslims gretig gebruik maken van jonge slavinnetjes en deze na bewezen diensten uit de auto gooien midden in de woestijn met 50 graden. Niet alleen focussen op zachte doelen in de straat of wijk!

 15. Deep throat

  @Jolanda

  RTL is een racistische organisatie. Zij willen alleen blanke roetveegpieten waar gekleurdere kinderen zich niet mee kunnen identificeren en op hun rtljournaals noemen ze blanken tegenwoordig heel positief wit en gekleurderen heel negatief zwart.

 16. Patty Brard

  Mijn poep is bruin.
  Elke dag weer.
  Mijn salontafel was wit.
  En nu krijg ik wel zin om de muren vol te smeren.
  Eerst een bordje Brinta eten.

 17. Hetty

  Hoeveel mensen in dit land voelen zich beledigd en gediscrimineerd omdat bijna elke landelijke televisiezender een verbastering van Zwarte Piet toont? Dat RTL zegt dat Zwarte Piet niet meer in het huidige tijdsbeeld zou passen kan een groot deel van Nederland kwetsen want 95 procent van Nederland is voor de traditionele Zwarte Piet.

 18. Frieda 's avonds

  Heeft een voormalig minister het in zijn vrije tijd voor elkaar gekregen dat bijna elke landelijke zender gestopt is met Zwarte Piet? Mag dat wel? Heet dat niet vriendjespolitiek?

 19. Harry is top!

  Doet me denken aan Shinchan. Was het op 1 na populairste programma van Fox Kids en is alsnog van de buis gehaald.

  https://www.youtube.com/watch?v=56BNcirfITk

 20. Joëlle

  Hé, gatverdamme. Heeft hij tegen die televisie-omroepen gelogen? Ook in Amsterdam is er tijdens de intocht geen Zwarte Piet meer te zien. God, wat jammer nou.

 21. Samantha

  @ Harry is top!:

  Koeliejoelie! Shinchan is weer gespreksonderwerp op MC! :D

 22. Anoniempje

  Over Zwarte Piet gesproken, op het fan-encyclopedie platform Fandom (voorheen Wikia) is er ook onenigheid over Zwarte Piet uitgebroken. Een onterechte racisme-aantijging, tolerantie daarvan door admins. Het gaat om een Engelstalige ‘wiki’ met gemiddeld 50.000 bezoekers per maand.

 23. Marijke

  Dat valt me in deze tijd nou eens enorm mee van RTL. Kijken hoe lang het duurt tot de eerste humorloze domkop gespeend van elk gevoel voor ironie en amusante spot Geer aan de schandpal.nagelt met een compleet uit verband getrokken videootje. ——- shitstorm incoming ————

 24. @ Anoniempje

  @ Anoniempje: jammer, Fandom was een leuk platform.

 25. Oja

  Nou, wacht maar af. Zodra op zender en enig tumult trekt RTL te keutel weer in. Compleet geen ruggengraat.

 26. Lariekoek

  De roep om de figuur van zwarte Piet niet te veranderen, omdat het zogenaamd een traditie zou zijn slaat nergens op. Tot 1860 was de hulp van Sinterklaas gewoon wit. Toendertijd toen de roep om de slavernij af te schaffen steeds luider werd, werd de hulp van Sinterklaas een zwart persoon (zou daar een racistisch ondertoon zijn van tegenstanders van de afschaffing van slavernij?). Toen de afschaffing van de slavernij eenmaal daar was, kreeg de figuur van zwarte Piet dikke lippen en grote oorbellen. Er zijn naslagwerken om dit feit te onderzoeken. Als he het over tradities hebt, kan je je afvragen waarom sommige dingen (tradities) wel zijn veranderd en wilt men zich houden aan de figuur van zwarte Piet. Vroeger was het traditie dat in Volendam, Marken, Zeeland in klederdracht werd gelopen, en met klompen. Waarom zie je iedereen met sneakers lopen? Vroeger was het traditie dat men bijna dagelijks stampot of boerenkool met worst at. Waarom eet men nu Chinees, Grieks, Thais etc? Vroeger was het traditie dat men 1 keer per week of 1 keer per 2 weken naar een badhuis ging. Waarom heeft ieder huis nu een douche en/of bad?

 27. Logicus

  @lariekoek
  Alles wat je schrijft is lariekoek. Het is toentertijd, niet toendertijd.. Verder was Zwarte Piet in de 19de eeuw zwart en niet witgeschminkt. Anders was het een clown geweest. In1850 heeft Schenkman, die tegen slavernij streed, een beschaafde negroïde jongen geïntroduceerd die samen met Sinterklaas op pad ging. Je bent juist racistisch en dom als je in deze chique geklede jongen een slaaf ziet. Het is: ‘kun je je afvragen’ en ‘wil men zich’. Verder ben je een racist als je denkt dat een Zwarte Piet tegenwoordig dikke lippen heeft. Als je zoekt op Zwarte Piet en je tikt op afbeeldingen, dan zie je tussen de honderden Pieten slechts een paar dikkere lippen van twee meiden die dat van.nature hebben. Het is ook dom dat je denkt dat slaven of alleen negers gouden oorringen dragen. Dadelijk ga je iedereen nog wijsmaken dat de blanke, roze, rode Zwarte Pietlippen een typisch negroïde lichaamskenmerk is. Ook als je pleit voor alleen blanke roetveegpieten, ben je een racist en hebben gekleurdere kinderen geen voorbeeldfunctie. Weg inclusief feestje.

 28. Harry

  Gerard Joling komt er vlot mee weg

  want die wordt al vele jaren door

  niemand meer serieus genomen.

  (Let op: nadruk op ‘eús’. Dus níet op ‘nó’…)

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.