Sander Schimmelpenninck onder vuur om ‘allerzwartste Congolees’

Sander Schimmelpenninck ligt onder vuur vanwege een door hem verwijderde aflevering van de Zelfspodcast, waarin hij het heeft over ‘de allerzwartste Congolees die je ooit in je leven hebt gezien’.

Yves Gijrath, Sander Schimmelpenninck en Michel Perridon © NPO, WNL

Het is Sander Schimmelpenninck gelukt om dé kerstrel van 2020 te veroorzaken. Het nieuws dat hij wordt vervangen als presentator van het NPO 1-programma Dragons’ Den heeft vorige week behoorlijk wat in gang gezet. Het blijkt namelijk dat in elk geval één van de ‘dragons’ uit het programma, Michel Perridon, wel héél blij is met het vertrek van Sander.

Iets smerigs

Mediaondernemer Yves Gijrath onthulde afgelopen vrijdag in zijn podcast dat Sander de laan uit is gestuurd bij Dragons’ Den omdat hij ‘iets smerigs‘ heeft geflikt achter de schermen. Hij gaf aan dat Michel Perridon hem dat heeft toevertrouwd. Sander ontkende het en sprak afgelopen maandagavond bij RTL Boulevard van ‘schandalige laster’.

Albert Verlinde onthulde een dag later in Shownieuws, op dinsdagavond dus, waar dat ‘smerige’ precies op gebaseerd is, namelijk een controversiële passage uit een door Sander verwijderde podcast. En nu maakt Yves Gijrath in een extra aflevering van zijn eigen podcast bekend wat Sander precies gezegd heeft dat het daglicht niet kan verdragen.

Smaad en laster

Yves Gijrath en zijn vaste co-host Erik de Vlieger hebben een anderhalf uur durende special van hun podcast opgenomen met daarin ‘een complete reconstructie van wat er nou precies voorafging aan Schimmelpennincks vertrek bij het programma’. Ze beginnen ermee dat Sander eerder deze week woest heeft opgebeld naar Yves.

Het was aanvankelijk een rustig gesprek, maar dat veranderde snel, aldus Yves. “Op een gegeven moment wordt het wel een beetje onaangenaam en het woord smaad en laster valt, het woord advocaat valt, ik moet mijn bek houden als ik niet weet hoe het zit en daarnaast maakt hij ook nog een soort denigrerende opmerking over dat ik geen journalist ben.”

‘Rechtsextremist’

Vervolgens begon Sander ook weer zijn vaste stopwoordjes te roepen: domrechts, extreemrechts en rechtsextremist. “Jij bent een rechtsextremist (tegen Erik, red.) en ik zit nu ook in die hoek, dus ik ben nu ook een rechtsextremist. Wierd Duk wordt nog even genoemd. En Jan Dijkgraaf, die ook. Het zijn allemaal enge mensen en ik hoor nu ook in dat kamp”, aldus Yves.

Yves voelde zich zó onder druk gezet door Sander, dat hij besloot om Michel Perridon op te bellen en bij hem langs te gaan in Rotterdam om zo het hele verhaal boven water te krijgen. Centraal in dit verhaal staat de inmiddels verwijderde aflevering van de Zelfspodcast waarin Sander een aantal twijfelachtige uitspraken doet.

Allerzwartste Congolees

Sander bespreekt in deze podcast een intiem diner dat Michel Perridon op zijn landgoed organiseerde voor de cast van Dragons’ Den; Jeroen van der Boom was aanwezig voor de muzikale omlijsting. Op een nogal onaardige manier maakt Sander in die podcast volledig gehakt van Michel Perridon, zijn woning en de omgang met zijn personeel.

Het is met name een uitspraak over een zwart personeelslid van Michel Perridon dat kwaad bloed heeft gezet. Yves beschikt over de verwijderde podcast en laat de bewuste uitspraak horen in zijn podcast. “Hij had een bediende, een ober, Mario, en dat was de allerzwartste Congolees die je ooit in je leven hebt gezien”, zegt Sander.

Bovendien vertelt Sander ook dat het personeel werd gemaand om zich voor te stellen, waarna er voor hen geklapt moest worden. “Wij weten heel goed wat de suggestie is die wordt gewekt in de podcast, alsof Perridon een soort koloniale leider is…”, zegt Yves. Erik: “…die zijn mensen als slaven behandelt. Walgelijk, walgelijk.”

Huilend

Die passage is destijds heel hard aangekomen bij Michel Perridon en zijn personeelslid, ook omdat Sander in de verwijderde podcast het accent van deze meneer nadoet. “Dit is de Congolees? Die praatte zo? Ha ha ha, oké”, gierde zijn co-host Jaap Reesema. Yves onthult nu dat Michel zelfs heeft moeten huilen om de podcast van Sander.

Het heeft tot enorme frictie geleid achter de schermen van Dragons’ Den en Sander besloot uiteindelijk om de hele aflevering offline te halen. Hij wilde daar dinsdag in Shownieuws nog niets over kwijt: “Nee, dat ga ik dus niet zeggen, want dat is de afspraak die ik met Perridon heb gemaakt dat ik dat offline haal en daar niet over spreek, dus daar hou ik mij dan aan.”

Institutioneel racisme

Vanwege alle commotie verbreekt Michel die afspraak wél en daardoor ligt de ‘allerzwartste Congolees’-uitspraak nu op straat. Het gaat hier om institutioneel racisme, becommentarieert Erik de Vlieger. “Dat is dat de gekleurde medemens geconfronteerd wordt met dingen die blanke, witte mensen doen of zeggen die zij als racistisch ervaren.”

Daar valt deze uitspraak van Sander ook onder, legt Erik uit. “Mijn zoon Mick zei hierover: ‘Stel pap, stel je nou eens voor dat je met Sylvana Simons in de studio bij Jeroen Pauw zit en je zegt: ‘Sylvana, jij bent de allerzwartste Surinaamse die ik ooit heb gezien.’ Wat denk je dat er dan gebeurt? Ik word dan de show uitgeschopt en ik sta dan mijn hele leven te boek als een racist.”

Volkskrant en VPRO

Kennelijk geldt dat niet voor Sander, die werkzaam is voor de Volkskrant en de VPRO, zegt Erik. “De VPRO, waar Sander gaat werken, die zenden documentaires uit over institutioneel racisme. Van Sunny Bergman bijvoorbeeld. En die documentaires gaan mede over dit soort opmerkingen als ‘de allerzwartste Congolees die ik ooit heb gezien.’”

Het wordt onder de pet gehouden, meent Erik. “De Volkskrant onderwijst ons wekelijks over institutioneel racisme en Sander is daar fucking columnist. Niemand, Yves, niemand van de VPRO, niemand van de Volkskrant zegt tegen Sander dat wat hij daar zegt, precíes het institutionele racisme is waarover ze ons witte mensen willen leren.”

‘De echte racisten’

Erik: “Dus, Yves, begrijp je nou wie de echte racisten zijn? Dat zijn dus die witte mensen van de VPRO en de Volkskrant die constant over institutioneel racisme klagen. Iedereen die hun mening niet volgt – Sander doet dat ook – wordt voor extreemrechts uitgemaakt, terwijl het institutioneel racisme binnen hun eigen gelederen niet eens gecorrigeerd wordt.”

“Er wordt ons vanuit de publieke omroepen geleerd dat we niet institutioneel racistisch moeten zijn en hij is het wél! Zonder het zelf te weten. En hij wordt niet gecorrigeerd! Ik ben er klaar mee!”

Yves heeft het bewuste zwarte personeelslid gesproken en constateerde dat hij perfect Nederlands praat, dat hij geboren is in België en dat zijn roots in werkelijkheid in Rwanda liggen. “Ik zei: ‘Heeft Sander jou excuses aangeboden?’ Hij zei: ‘Ja, hij wou zijn excuses aanbieden, maar: nee, nee, nee.’”

Afpersing

Tijdens de ontmoeting van Yves en Michel, heeft Michel appverkeer gehad met Sander. “Waarom?”, appte Michel aan Sander. Sander vervolgens (volgens Yves): “Jij doet mij dit aan. Niet omdraaien! Ik spaar je nog!”

Yves: “Wat hij dan doet: hij hangt er een persoonlijk berichtje onder wat hij heeft van een appverkeer met de ex-vrouw van Perridon. Perridon was ooit getrouwd en die zullen daar goede dingen in hebben gehad en mindere, maar wat hij eigenlijk doet: hij dreigt. ‘Ik spaar je nog.’”

Erik: “Wow, dat is afpersen, dat is dreiging man.”

Yves: “Op dat moment gaat de rechterhand van Michel een beetje trillen. Ik zeg: ‘Michel, er zijn gewoon grenzen joh.’“

En dat was dan weer de aanleiding van deze anderhalf uur durende podcast over Sander.

Shownieuws: ‘Zeer ernstig’

Het tv-programma Shownieuws opende gisterenavond met deze onthullingen over Sander Schimmelpenninck. “Het is nogal een rel. Wij vertellen straks later in de uitzending alle details van dit smerige verhaal”, meldde showkenner Guido den Aantrekker.

Presentatrice Airen Mylene even later: “We gaan nu naar de reconstructie van wat er voor smerigs is gezegd door Sander Schimmelpenninck tijdens een of ander privédiner.”

“Albert Verlinde had al doorgekregen dat er echt iets ernstigs aan de hand was”, meldde Guido, die daarna met het nieuws uit de podcast kwam. Airen: “Zo wordt het wel een heftig verhaal dit.”

Sander reageert

Shownieuws heeft Sander om een reactie gevraagd. “Die kwam er eigenlijk op neer dat dit een compleet extreemrechtse lastercampagne is, wat hij altijd roept als er iets is dat tegen hem is. Enige zelfreflectie lijkt hem volkomen vreemd te zijn in dit verhaal en ik zou me echt kapotschamen als ik hem was”, aldus Guido.

Zelf is Sander overigens niet meer in Nederland. “Hij is vandaag naar Zweden vertrokken en heeft daar weer, zoals gebruikelijk, een hoop stennis over gemaakt op Twitter en tegen een hoop schenen geschopt, want het was weer allemaal niet naar zijn zin”, aldus Guido.

Daarmee wijst Guido op het woeste beklag van Sander aan het adres van Schiphol (‘ontzettende eikels’) dat het te druk zou zijn op de luchthaven en op het feit dat Sander flink ruzie heeft lopen maken met Thomas van Groningen, nadat de BNR-presentator hem erop wees dat hij de coronaregels met betrekking tot buitenlandse reizen niet naleeft.

Fragment

Al met al een hoop poeha dus. De van het internet verwijderde uitspraken van Sander hoort u in onderstaand Shownieuws-fragment:

Podcast

De hele podcast van Yves en Erik over de Congolees-rel kunt u hier beluisteren:

https://open.spotify.com/episode/2RGgTa0nV6QmMrnGW39YrR?si=_kHdUIqiTjamdODWs8EYkQ

Briefje van Jan

En columnist Jan Dijkgraaf, die ook in de podcast van Yves en Erik genoemd wordt, heeft eveneens gereageerd op de onthullingen over Sander. Zijn ‘Briefje van Jan’ kunt u hier lezen.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen