Giel weg bij verstikkend Talpa: ‘Er waren strubbelingen’

Giel Beelen is blij dat hij loskomt van de wurggreep van Talpa nu hij terug mag naar zijn oude werkgever BNNVARA. Er zijn strubbelingen, vanwege vergaande inhoudelijke bemoeienis met zijn ochtendshow op Radio Veronica. Dat heeft hij gezegd tegen RTL Boulevard. Het is een publiek geheim dat werken voor Talpa behoorlijk verstikkend is, maar vanwege de enorme macht van John de Mol komt daar vrij weinig over naar buiten. Nu Giel niet meer afhankelijk is, klapt hij uit de school.

Het is volgens Giel niet zo fijn om radio te maken voor Talpa. “Ik heb een mooie tijd gehad en heel veel nieuwe collega’s ontmoet enzo, maar er waren hier en daar ook wel wat strubbelingen. Op het moment dat je toch een bepaalde band niet kan of mag uitnodigen… Dat weet je, hoor, op het moment dat je voor zo’n organisatie gaat werken, maar het voelde toch niet helemaal lekker.

Werken bij Talpa is wel fijn voor de portemonnee. Hij overwoog dan ook om in te gaan op het aanbod om zijn contract met elf maanden te verlengen. “Talpa wilde verlengen en dat vond ik ook tof – ik heb er niet echt spijt van, ik wilde het gewoon een keer meemaken – maar toen deze kans kwam, dacht ik: dan kan ik wel echt weer mezelf zijn en ook, vind ik zelf, betere radio gaan maken.

Giel is vanaf begin oktober te horen op NPO Radio 2. “Op het moment dat dan m’n oude omroep weer op de stoep staat, dan kun je daar alleen maar van dromen. Ik had het niet durven dromen, want ik denk: ik zal echt wel even een tijdje dan geen radio maken. Maar toen mocht ik al terugkomen. Dan vind ik het juist wel heel fijn om op het tijdstip waar ik ooit begonnen ben, wat echt een magische tijd is, te zitten.

Angstcultuur

Werken bij Talpa is voor veel mensen geen pretje. Het mediabedrijf staat bekend om zijn enorme censuurdrift: Evert Santegoeds die een nieuwtje over Talpa-zender 538 meldt? Twee weken op non-actief! Jan Dijkgraaf die een kritische column over Gordon wil voorlezen? Verboten! Dennis Schouten die vertelt dat hij door Talpa op het matje is geroepen? Ontslagen!

VI-ster Johan Derksen meldde vorig jaar al dat veel mensen bij Talpa in angst werken. “Er is een ontzettende angstcultuur bij dat hele Talpa.

Wilfred Genee, die ook wel eens een zwijgplicht heeft gekregen, denkt dat de censuurdrift te maken heeft met de angst voor John de Mol. “Daardoor zijn ze ook allemaal weer bang naar buiten toe. Volgens mij weet John de helft van de tijd niet eens dat ze dingen verbieden.

Ook Giel Beelen was vorig jaar onderdeel van een censuurrel rondom Talpa. De dj riep toen op de radio dat er ‘vreselijkere dingen’ zijn dan kindermisbruik. Die uitspraken werden door deze website opgepikt, waarna Talpa een advocatenkantoor inschakelde om de berichtgeving gecensureerd te krijgen.

Lees ook:
‘Poging tot censuur door Talpa Radio is kansloos’ (13 maart 2019)
Talpa jorist artikelen over Qmusic van Shownieuws-site (3 april 2019)
Pijnlijk: felle radioruzie Giel Beelen en sidekicks Genee (25 april 2019)
Rick Romijn: ‘Geen spijt van weglopen bij Giel Beelen’ (26 april 2019)
Talpa Radio legt Wilfred Genee spreekverbod op (26 april 2019)
Angela de Jong vindt censuurdrift Talpa zorgelijk (26 april 2019)
VI laakt censuurdrift Talpa: ‘Er heerst een angstcultuur’ (27 april 2019)

En meer recent:
VI weigert Gordon-kritische column, Dijkgraaf stapt op (9 juli)
Laf: Wilfred Genee zwijgt over censureren Jan Dijkgraaf (10 juli)
Angela slacht Talpa ‘censuur’ Network af: ‘Grote bende!’ (10 juli)

Foto: SBS

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen