Talpa jorist artikelen over Qmusic van Shownieuws-site

Geplaatst op wo 03 apr 2019 om 18:00

Het lijkt erop dat Kim-Jong un zijn verre nichtjes en neefjes aan het werk heeft gezet op de Bergweg in Hilversum. Het Talpa Network van John de Mol (eigenaar van persbureau ANP) neemt een loopje met de persvrijheid in ons land en de radiotak Talpa Radio loopt voorop in de censuurfanfare. Steeds vaker stelt de mediamagnaat commerciële belangen boven journalistieke belangen. Nu is het zelfs zo ver dat Talpa artikelen over concurrent Qmusic van de Shownieuws-site af jorist.

Talpa lijkt af en toe een broertje dood te hebben aan de persvrijheid. Evert Santegoeds werd twee weken op non-actief gezet toen hij een nieuwtje over Radio 538 verklapte, Albert Verlinde mag volgens Ruud de Wild geen nieuwtjes over Radio 2 bespreken in 6 Inside en Talpa Radio probeerde onlangs via een advocaat om berichtgeving op Mediacourant over Giel Beelen gecensureerd te krijgen.

Helaas lijkt het daar dus niet op te houden. De onafhankelijke (?) redactie van Shownieuws krijgt kennelijk elke keer een reprimande als het leuke entertainmentnieuwtjes over concurrent Qmusic op de site zet.

‘Mattie, Marieke en Domien moeten Escape Room in’, kopte Shownieuws op vrijdag. Niet veel later meldde dezelfde pagina: “Oeps… er ging iets verkeerd. De door jou gezochte pagina is helaas niet (meer) beschikbaar op dit moment.

En maandag haalde het nieuws over het nieuwe Qmusic-zusje Joe de Shownieuws-pagina. ‘Radiozender Joe naar Nederland’, luidde de kop. Inmiddels: “De door jou gezochte pagina is helaas niet (meer) beschikbaar op dit moment.

De verwijderde pagina’s kunt u hier en hier bekijken. Ironisch genoeg kom je dan uit op een pagina waarop twee bekende Talpa-gezichten quasi betrapt voor zich uit kijken.

Reactie Talpa

Is het niet een beetje zorgelijk dat een groot mediabedrijf als Talpa Network, dat eigenaar is van het ANP en voornemens is om een groot nieuwsplatform op te zetten, op deze manier opereert? Laten de journalisten van het ANP zich straks óók ringeloren door de grote John de Mol?

Volgens Talpa Network is er helemaal niets aan de hand. “De redactie van Shownieuws bepaalt wat er op de Shownieuws-site verschijnt.”

Waarom zijn die berichtjes over Qmusic dan verdwenen? “De informatie op de site wordt geregeld aangepast om de consument constant van interessante nieuws en weetjes te kunnen voorzien. Dit betekent onder meer dat berichten een tijdje op de site kunnen staan en daarna door de redactie verwijderd kunnen worden.

Dat laatste is gebeurd met de bewuste berichten over Qmusic, stelt Talpa. “Er staan nog steeds berichten over Qmusic op de Shownieuws-site en welke dit zijn dit vloeit voort uit inhoudelijke keuzes van de redactie.

Waar de vrolijke berichtjes over Qmusic in no time waren verwijderd, staat het bericht ‘Q Music stopt Mattie en Wietze-documentaire in de doofpot’ ruim twee maanden later nog wél op de website.

Zelf wijst Talpa op de berichten ‘Marieke Elsinga mag van Mattie geen vriendje’, ‘Luistercijfers Radio 10, Radio 5 en Qmusic stijgen’ en ‘Domien verdrietig na slecht nieuws over ogen’.

Foto: SBS
34 Reacties op “Talpa jorist artikelen over Qmusic van Shownieuws-site”


 1. Karel Prins

  “Dit betekent onder meer dat berichten een tijdje op de site kunnen staan en daarna door de redactie verwijderd kunnen worden.”

  Natuurlijk. Heel normaal allemaal. Gebeurt ook op alle krantensites en op MC zelf dat al 15 jaar bestaat kun je maar tot 15 dagen oude artikelen lezen.

  /sarcasm off/

 2. Sjors van Kempen

  Enge club.

 3. Ferdinand

  Ingreep uit Laren, is toch onderhand wel algemeen bekend?

 4. Jamai

  MC gaat ineens aan onderzoeksjournalistiek doen? Wat een gezocht verhaal zeg…

 5. Sandertje

  John Dagobert Duck is eng.

 6. Okeeee

  Gaat lekker tussen de persgroep en Talpa. Lijkt mij niet best voor beide bedrijven om alleen maar eigen propaganda te verspreiden.

 7. Gebruikert

  Wie zijn die crackheads? Coke in overvloed zo te zien bij Talpa. John de man die eeuwig denkt dat fossiele media de toekomst zijn, over 10 jaar is zijn imperium zo dood als een pier en zijn RTL en de NPO de lachende 3de.

 8. Tim

  Karel Prins

  wat je zegt klopt niet helemaal, als je op Google naam BN-er plus MC neerzet, kun je wel degelijk oude berichten teruglezen, alleen niet reageren.

 9. Jaap

  @Tim

  Karel zegt juist dat je op MC alle berichten van de afgelopen 15 jaar gewoon kunt teruglezen.

 10. Henk

  Een speld zoeken in een hooiberg. Wat een non nieuws is dit. De media moet zich eens druk maken om de journalistiek in het algemeen. Die doet zijn werk namelijk erg slecht. Maak eens nieuws over de NOS bijvoorbeeld, die zelf haar eigen regels overtreed als het gaat om objectiviteit etc. Check: https://www.youtube.com/watch?v=XDScj_4Ni-o

 11. Debbie

  Wat een slechte reactie van Talpa!! Het internet is oneindig en er worden doorgaans NOOIT artikelen verwijderd. Dit is gewoon sneue censuur…. Positieve berichten worden verwijderd en negatieve berichten over de concurrent worden wel geplaatst. Echt om je te schamen Talpa.

 12. Astrid

  Brrr… ik weet niet wat enger is: de censuur van ome John of dat rare ongeloofwaardige gekonkel waarmee de persdienst van Talpa zich er onderuit probeert te lullen. Enge club, dat Talpa.

 13. anoniem

  Ik vind het opvallend dat als ik google en op sociale media zoek, ik voornamelijk alt-right gezinde propaganda vind over onze winnaar van de verkiezingen.

 14. Jan

  @anoniem: Alt-right? Een mooie term om mensen te demoniseren en uit te sluiten. Enkel om een andere mening, hoe onschuldig die ook mag zijn. Dat noem ik pas gevaarlijk.

 15. @Jan

  Boehoe snik snik, daar hebben we het calimerowoord ‘demoniseren’ weer. Jan vergeet voor het gemak even dat Amerikaans rechts ZELF met die term kwam als eufеmisme voor hun eхtremistische ideeën. Maar als anderen het gebruiken is het natuurlijk demoniseren.

 16. Joop55

  Talpa heeft -op sterren en pr-formats overkopen van de concurrent- niks gepresteerd tot nu toe, radio-tak is sinds exit Evers ook al om te janken.

  2007 all over again.

 17. Ron

  Ze doen dingen maar niet waar het werkelijk om gaat. Gewoon alles opscorten steaming diensten starten. Als je zo kinderlijk een strijd moet haan winnen dan ben je van verre na af. Ook radio gewoon lekker nonstop allemaal dan is dat gezeik over.

 18. Mediaatje

  1 WOORD: PERSGROEP VS TALPA.
  Q-music is een dochterbedrijf van de persgroep. ANP is een dochterbedrijf van Talpa. Directe concurrenten van elkaar.
  Daarom mag Talpa geen positief nieuws geven over Q-music omdat dat de persgroep in de kijker zou spelen. Dom dat dat niet in de analyse van dit artikel staat.

 19. E

  2 engnekken samen op de foto.

 20. Jynx Maze

  Mooi bericht. Zowel Kim Jong-un als John de Knol als Evert Santegoeds hebben tirannieke trekjes.

 21. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Weggejorist.

 22. Machteld

  Dat van Radio Joe bleek een 1 aprilgrap, daarom is het verwijderd. Ook bij andere media trouwens.

 23. MIchael

  bull verhaal!

 24. anoniem

  Wat betekent ‘jorist’?

 25. Debbie

  @Machteld Dat was geen grap, station bestaat echt en draait nog steeds. Maar is gewoon concurrent van Talpa’s Radio 10 en daarom mag het geen aandacht krijgen.

 26. Wendy

  Haha Machteld, die radiozender Joe staat gewoon nog overal. Misschien ff naar Joe.nl gaan en gaan luisteren.

 27. Platen Draaiert

  De oude tijden herleven…. Veronica vs Radio Noordzee, John de Mol de eerste was directeur van Radio Noordzee, en kleine Johnny mocht er al plaatjes opzetten.
  Ene Bull Verweij, Dir.Veronica, wilde de concurrent een lesje leren en liet een bommetje plaatsen aan boord van de Mebo II , het bootje waarvan Noordzee uitzond. Dat was een Leer Moment voor kleine Johnny, en 50 jaar later is het zoveer!!!
  Leuk hoor, en spannend!!!
  Gr .Uw Platen Draaiert

 28. Ergo

  Heeft MC ooit wel eens iets positiefs over Talpa of John de Mol geschreven? Ken je dat verhaal van die pot en die ketel? Vraag me af wie er nu voorop loopt in deze “censuurfanfare”….

 29. Kim Jung-Un Dos Tres

  It wasn’t me!

 30. CreaBea

  ik geloof er niks van dat John censuur toepast evenals zijn formats zelf bedenkt.

 31. Henk

  Het wordt tijd voor een grote Talpa-flop

 32. Henk

  Het wordt WEER tijd voor een grote Talpa-flop

 33. Lies

  John de Mol heeft sociale neglect. Hij ziet het positieve niet in bij mensen.

 34. @Ergo

  Mediacourant schrijft consequent over iedereen negatieve artikelen.
  Niks mis mee.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.