Talpa jorist artikelen over Qmusic van Shownieuws-site

Het lijkt erop dat Kim-Jong un zijn verre nichtjes en neefjes aan het werk heeft gezet op de Bergweg in Hilversum. Het Talpa Network van John de Mol (eigenaar van persbureau ANP) neemt een loopje met de persvrijheid in ons land en de radiotak Talpa Radio loopt voorop in de censuurfanfare. Steeds vaker stelt de mediamagnaat commerciële belangen boven journalistieke belangen. Nu is het zelfs zo ver dat Talpa artikelen over concurrent Qmusic van de Shownieuws-site af jorist.

Talpa lijkt af en toe een broertje dood te hebben aan de persvrijheid. Evert Santegoeds werd twee weken op non-actief gezet toen hij een nieuwtje over Radio 538 verklapte, Albert Verlinde mag volgens Ruud de Wild geen nieuwtjes over Radio 2 bespreken in 6 Inside en Talpa Radio probeerde onlangs via een advocaat om berichtgeving op Mediacourant over Giel Beelen gecensureerd te krijgen.

Helaas lijkt het daar dus niet op te houden. De onafhankelijke (?) redactie van Shownieuws krijgt kennelijk elke keer een reprimande als het leuke entertainmentnieuwtjes over concurrent Qmusic op de site zet.

‘Mattie, Marieke en Domien moeten Escape Room in’, kopte Shownieuws op vrijdag. Niet veel later meldde dezelfde pagina: “Oeps… er ging iets verkeerd. De door jou gezochte pagina is helaas niet (meer) beschikbaar op dit moment.

En maandag haalde het nieuws over het nieuwe Qmusic-zusje Joe de Shownieuws-pagina. ‘Radiozender Joe naar Nederland’, luidde de kop. Inmiddels: “De door jou gezochte pagina is helaas niet (meer) beschikbaar op dit moment.

De verwijderde pagina’s kunt u hier en hier bekijken. Ironisch genoeg kom je dan uit op een pagina waarop twee bekende Talpa-gezichten quasi betrapt voor zich uit kijken.

Reactie Talpa

Is het niet een beetje zorgelijk dat een groot mediabedrijf als Talpa Network, dat eigenaar is van het ANP en voornemens is om een groot nieuwsplatform op te zetten, op deze manier opereert? Laten de journalisten van het ANP zich straks óók ringeloren door de grote John de Mol?

Volgens Talpa Network is er helemaal niets aan de hand. “De redactie van Shownieuws bepaalt wat er op de Shownieuws-site verschijnt.”

Waarom zijn die berichtjes over Qmusic dan verdwenen? “De informatie op de site wordt geregeld aangepast om de consument constant van interessante nieuws en weetjes te kunnen voorzien. Dit betekent onder meer dat berichten een tijdje op de site kunnen staan en daarna door de redactie verwijderd kunnen worden.

Dat laatste is gebeurd met de bewuste berichten over Qmusic, stelt Talpa. “Er staan nog steeds berichten over Qmusic op de Shownieuws-site en welke dit zijn dit vloeit voort uit inhoudelijke keuzes van de redactie.

Waar de vrolijke berichtjes over Qmusic in no time waren verwijderd, staat het bericht ‘Q Music stopt Mattie en Wietze-documentaire in de doofpot’ ruim twee maanden later nog wél op de website.

Zelf wijst Talpa op de berichten ‘Marieke Elsinga mag van Mattie geen vriendje’, ‘Luistercijfers Radio 10, Radio 5 en Qmusic stijgen’ en ‘Domien verdrietig na slecht nieuws over ogen’.

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen