Talpa Radio legt Wilfred Genee spreekverbod op

Talpa Radio heeft presentator Wilfred Genee woensdag direct na de ruzie tussen zijn sidekicks en zijn invaller Giel Beelen verzocht om niemand te woord te staan over dit incident. Dat vertelde hij donderdag in de uitzending van Veronica Inside. Genee’s sidekicks Niels van Baarlen en Rick Romijn ergerden zich woensdag groen en geel aan Genee’s invaller Beelen: ze kregen het live on air met elkaar aan de stok en Romijn besloot zelfs weg te lopen en vroegtijdig naar huis te gaan.

Talpa Radio probeerde het incident direct in de doofpot te stoppen: het fragment en de hele uitzending van Veronica Inside waren donderdag ineens niet meer terug te vinden op de website (inmiddels wel weer). Uiteindelijk plaatste een anonieme luisteraar het fragment op YouTube, waardoor het alsnog nieuws werd.

Flink pijnlijk voor Talpa Radio, want die had donderdag – op de dag dat de nieuwste luistercijfers bekend werden – een goednieuwsshow op het menu staan.

Nu blijkt dat het radiobedrijf van John de Mol presentator Wilfred Genee (niet vies van een relletje) zelfs direct had opgebeld om hem een spreekverbod op te leggen.

Genee donderdag in zijn radioshow: “Ik werd gelijk door de leiding van dit station gebeld of ik het klein wilde houden. Dat ik niet met Boulevard zou gaan praten en niet met Shownieuws. ‘Hou het klein, alsof het niet gebeurd is’, zeiden ze. Nou, dat is bij deze gelukt, hè?

De presentator heeft zich aan het spreekverbod gehouden. RTL Boulevard en Shownieuws hebben donderdag wel aandacht besteed aan de ruzie, maar zónder beelden van de studio en zónder een quote van Genee te kunnen tonen.

Censuur

Het is de tweede keer in korte tijd dat Talpa Radio proactief probeert om met censuur het imago van Giel Beelen te beschermen. Vorige maand riep de smakeloze dj op de radio dat er ‘vreselijkere dingen zijn dan kindermisbruik’ en de berichtgeving daarover probeerde Talpa Radio in de doofpot te krijgen. Zo stuurde het mediabedrijf onder meer een advocaat af op Mediacourant, uiteraard zonder succes.

Toen Mediacourant deze maand ook nog meldde dat Talpa Radio ingrijpt als Shownieuws nieuwtjes over concurrent Qmusic op de website plaatst, was de maat vol voor het radiobedrijf: Mediacourant wordt nu geboycot door de radioclub van John de Mol.

Het is lang niet het enige voorbeeld van censuur bij Talpa. Zo werd Evert Santegoeds twee weken op non-actief gezet toen hij een nieuwtje over Radio 538 verklapte en mag Albert Verlinde volgens Ruud de Wild geen nieuwtjes over Radio 2 bespreken in 6 Inside. Het heeft dus steeds met de radiotak van Talpa te maken.

Deze onorthodoxe omgang met de persvrijheid is redelijk bizar, omdat Talpa sinds kort eigenaar is van het ANP en bezig is met het opzetten van een groot nieuwsplatform.

Noord-Korea

De Noord-Koreaanse praktijken van Talpa staan bovendien in schril contrast met de nieuwe, frisse cultuur die heerst bij concurrent RTL, dat in het post-Galjaard-tijdperk, onder leiding van een tv-baas met een journalistieke achtergrond (Peter van der Vorst), zeer open en transparant naar buiten treedt.

Lees ook:
‘Poging tot censuur door Talpa Radio is kansloos’ (13 maart)
Talpa jorist artikelen over Qmusic van Shownieuws-site (3 april)
Pijnlijk: felle radioruzie Giel Beelen en sidekicks Genee (gisteren)
Rick Romijn: ‘Geen spijt van weglopen bij Giel Beelen’ (vandaag)

De radioruzie:

Foto: Radio Veronica

Meer in Talpa

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen