VI laakt censuurdrift Talpa: ‘Er heerst een angstcultuur’

Veronica Inside is het eens met de kritiek op de censuurdrift bij Talpa. Er heerst een angstcultuur bij het mediabedrijf van John de Mol. Dat heeft voetbalkenner Johan Derksen vrijdagavond gezegd in het programma op Veronica. Talpa is de laatste tijd in het nieuws vanwege de bizarre censuurpogingen die het bedrijf onderneemt. Volgens Derksen komt dat omdat medewerkers bang zijn voor hun machtige baas John de Mol. “Er is een ontzettende angstcultuur bij dat hele Talpa.

Wilfred Genee liet zich dinsdag en woensdag op Radio Veronica vervangen door Giel Beelen en die kreeg het aan de stok met Genee’s sidekicks. Direct werd de doofpot weer van stal gehaald door Talpa: de uitzending werd offline gehaald en Genee kreeg een spreekverbod.

Bizar, vindt Derksen. “Die reuring is gewoon goed voor het programma. Wat maakt het uit die reuring? Als ze bij Talpa dan proberen om dat binnenskamers te houden, dan is dat pr-technisch onverstandig. Het kan ook niet, want tegenwoordig is het altijd ergens te zien of terug te vinden. Het maakt geen reet uit, want er ontstaat alleen maar interesse voor het programma. Laat gaan jongens! Hoeveel van die ruzies hebben wij niet gehad?

AD-diva Angela de Jong vraagt zich af wat de mannen van VI nog doen bij Talpa. Ze vreest dat zij zich op een gegeven moment ook de mond laten snoeren.

Derksen kan De Jong geruststellen: dat gaat niet gebeuren. “Ik ken John de Mol al jaren en heb nog nooit een probleem gehad met John de Mol. Ik vind het een bijzondere aimabele man en we hebben bijzonder prettige gesprekken met hem gehad.”

Angstcultuur

Wel begrijpt Derksen waar het idee vandaan komt dat er onder John de Mol niet te werken valt. “Wat ik wel zie en dat vind ik heel gek, is dat er een ontzettende angstcultuur bij dat hele Talpa is. Als John de voordeur binnenkomt, dan zit er iemand van de bewaking en die belt. Dan hoor je door de wandelgangen: ‘John is in het pand!’ Nou, ik heb er schijt aan.”

De Mol werkt met de verkeerde mensen, meent Derksen. “Het probleem met John is dat hij zo groot is geworden, dat hij een peloton aan directeurtjes heeft lopen. Het is me opgevallen dat er daar een paar bij zitten die beslissingen nemen, waarvan ik denk: werk jij pas 3,5 uur bij tv, want het slaat helemaal nergens op?

Wilfred Genee denkt dat de censuurdrift te maken heeft met de angst voor De Mol. “Daardoor zijn ze ook allemaal weer bang naar buiten toe. Volgens mij weet John de helft van de tijd niet eens dat ze dingen verbieden.”

Derksen: “Wij zijn volgens mij zo’n beetje de enigen die gewoon wat over John de Mol durven te zeggen. Wie denkt die John de Mol wel niet dat hij is dan?”

Genee: “Maar wat je zegt inderdaad: maak je niet zo druk over alles! Waar gaat het allemaal over?

RTL

Tijdens de uitzending werden er nog beelden getoond van RTL’s De TV Kantine. “Dit is dus bij RTL te zien. Onze vrienden van RTL moeten we natuurlijk altijd nog een beetje vriendelijk benaderen“, aldus Genee.

Derksen: “Ja, je weet nooit of je ze nog nodig hebt.”

Genee: “Dat bedoel ik maar.”

Lees ook:
‘Poging tot censuur door Talpa Radio is kansloos’ (13 maart)
Talpa jorist artikelen over Qmusic van Shownieuws-site (3 april)
Pijnlijk: felle radioruzie Giel Beelen en sidekicks Genee (eergisteren)
Rick Romijn: ‘Geen spijt van weglopen bij Giel Beelen’ (gisteren)
Talpa Radio legt Wilfred Genee spreekverbod op (gisteren)
Angela de Jong vindt censuurdrift Talpa zorgelijk (gisteren)

Foto: SBS

Meer in Talpa

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen