Angela de Jong vindt censuurdrift Talpa zorgelijk

Angela de Jong vindt de censuurdrift van Talpa zorgelijk. Het mediabedrijf van John de Mol begint anno 2019 ‘erg enge trekjes’ te vertonen. Dat schrijft ze vandaag in het AD. De persvoorlichters van Talpa Radio lijken opgeleid in Noord-Korea; hun onorthodoxe manier van ‘persvoorlichten’ straalt negatief af op het hele mediabedrijf van De Mol. Ieder opstootje bij de radiotak moet zo snel mogelijk in de doofpot, ook al gaat dat ten koste van de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.

De Jong, de Linda de Mol onder de televisierecensenten, brengt de censuurdrift van Talpa onder de aandacht bij haar lezerspubliek. “Talpa van John de Mol begint erg enge trekjes te krijgen als het gaat om censuur en schroomt niet om alles uit de kast te halen om zijn medewerkers monddood te maken“, schrijft ze.

De doofpot van Talpa Radio loopt bijna over van de ellende. “Zodra er iets gebeurt dat pr-technisch niet handig is voor het bedrijf – ik noem de inmiddels beruchte opmerking van Giel Beelen op Radio Veronica over Michael Jackson – gaat er een oekaze van hogerhand uit dat de eigen programma’s er vooral niet over mogen berichten.”

Beelen riep op de radio dat er ‘vreselijkere dingen zijn dan kindermisbruik’. Zo’n walgelijke opmerking is uiteraard nieuwswaardig, maar Talpa Radio zat er flink mee in de maag. Zo werd er een advocaat op Mediacourant afgestuurd om de berichtgeving naar de doofpot te verhuizen, uiteraard zonder succes.

En nu Beelen ruzie heeft gemaakt met de sidekicks van Wilfred Genee is het wéér raak: Genee kreeg naar eigen zeggen een spreekverbod opgelegd. Hij hield zich aan de opdracht om niet met RTL Boulevard en Shownieuws te praten, maar ging in zijn eigen show wél in op de rel.

De Jong maakt zich nu zorgen om Genee en de mannen van VI. Ze hoopt dat zij zich niet monddood laten maken door John de Mol. “Ik vraag me onderhand wel af wat zij in hemelsnaam nog bij Talpa doen.

Albert Verlinde loopt al wél mee in de censuurfanfare van Talpa, meent De Jong. Hij mist volgens haar ballen en een journalistiek geweten. “Die luistert braaf naar het bevel van z’n bazen en maakt zichzelf zo volkomen belachelijk.

Daar heeft De Jong natuurlijk wel een punt. Zo viel het Ruud de Wild al op dat Verlinde íedere actie van de Talpa Radio-zenders onder de aandacht brengt, maar consequent zwijgt over alle andere radiozenders, waaronder marktleider NPO Radio 2.

De Jong zou het vreselijk vinden als de heren van VI straks ook niks meer durven te zeggen. “Hun recht om alles te roepen wat ze denken, hoe politiek incorrect ook, zal ik tot mijn laatste snik verdedigen.

De column ‘Wat doen de mannen van VI nog bij Talpa?’ van Angela de Jong kunt u lezen op de AD-site.

Lees ook:
‘Poging tot censuur door Talpa Radio is kansloos’ (13 maart)
Talpa jorist artikelen over Qmusic van Shownieuws-site (3 april)
Pijnlijk: felle radioruzie Giel Beelen en sidekicks Genee (gisteren)
Rick Romijn: ‘Geen spijt van weglopen bij Giel Beelen’ (vandaag)
Talpa Radio legt Wilfred Genee spreekverbod op (vandaag)

Foto: RTL

Meer in Talpa

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen