Jeroen Pauw: ‘Geen draagvlak voor salaris Matthijs’

Jeroen Pauw denkt dat er in ons land heel weinig draagvlak is voor een uitzondering op de salarisregels voor Matthijs van Nieuwkerk. Dat liet hij zondagavond blijken in Café Hendriks & Genee. BNNVARA, de werkgever van beide heren, riep de politiek vorige maand via de voorpagina van het AD op om niet aan het topsalaris van Van Nieuwkerk te komen. De tv-ster verdiende jarenlang 580.000 euro per jaar, maar moet in 2020 terug naar een afschuwelijke 194.000 euro.

De omroep vindt het verschrikkelijk voor Van Nieuwkerk, maar de politiek wil hen niet tegemoet komen. Pauw, die wél aan de salarisnorm van maximaal 194.000 euro per jaar voldoet, begrijpt dat wel.

Als Pauw gevraagd wordt waarom Van Nieuwkerk wél steeds onder vuur ligt om zijn salaris en hij niet, antwoordt hij: “Ik denk omdat hij misschien een andere afspraak heeft gemaakt met de publieke omroep dan ik.”

Pauw vindt een maximum van 194.000 euro per jaar ruim voldoende. “Het is heel veel geld. Er is ooit een balkenendenorm bedacht. Dat heet nu eigenlijk de Wet Normering Topinkomens, de WNT-norm. Dat is een bedrag dat eigenlijk niet hoger mag zijn dan de minister-president. Ik denk niet dat er veel mensen in Nederland zijn die het daar niet mee eens zijn.”

Zelf vult Pauw zijn inkomen aan met de inkomsten van zijn tv-bedrijf TVBV. “Als het goed gaat wel en als het niet goed gaat niet. Het gaat soms wel goed en soms niet. De laatste twee, drie jaar gaat het goed en daarvoor hebben we een periode van een jaar of drie, vier gehad dat het niet goed gaat. Sterker nog: dan moet er gewoon geld naar het bedrijf.”

TVBV is geen verkapte salarisconstructie, benadrukt Pauw. “Je hebt mensen die een bedrijf hebben om op die manier iets te omzeilen, maar ik heb dit bedrijf vanaf 2000 – dat is nu negentien jaar – om programma’s te maken. Dat had wel met iets te maken, omdat ik dacht: dat presenteren kan zo afgelopen zijn. Als de mensen Jeroen Pauw ineens zat zijn. Dan is het toch fijn als je nog iets anders kan. Daar is dat bedrijf voor. Soms verdien ik daar goed mee en soms verdien ik daar niet zo goed mee. Dan moet je de mensen en de huur toch gewoon betalen.”

Zou hij niet willen gaan cashen bij de commerciëlen? “Niet per se, nee. Ik wil niet koket doen, maar ik heb lang bij de commerciëlen gewerkt: van 1989 tot 2000 ongeveer. Ik heb er ontzettend veel plezier gehad, dus ik wil er ook niets naars over zeggen, maar wat ik nu doe en de plek waar ik nu zit, daar ben ik eigenlijk heel blij mee.”

Lees ook:
BNNVARA wil meer geld voor Matthijs van Nieuwkerk (mei)
‘Topsalaris Matthijs onnodig, durft toch niet naar RTL’ (mei)
Den Haag en NPO: ‘Matthijs krijgt geen cent extra!’ (mei)
‘Salaris Van Nieuwkerk opkrikken met crowdfunding’ (mei)
Fons zou als RTL zijnde miljoen bieden voor Matthijs (mei)
RTL Boulevard vindt dat DWDD glans verloren heeft (mei)
VVD wil kosten College Tour boven water (mei)
Gordon woest over Matthijs-rel: ‘Afgunstig pokkeland’ (mei)
Niels van Baarlen: ‘Twee ton voor Matthijs genoeg’ (mei)

Foto: Veronica

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen