Den Haag en NPO: ‘Matthijs krijgt geen cent extra!’

Geplaatst op do 02 mei 2019 om 11:00

De ultieme poging van BNNVARA om het topsalaris van Matthijs van Nieuwkerk in stand te houden – de omroep pleit vandaag op de voorpagina van het AD voor een uitzonderingsregel – haalt niets uit. De NPO ziet geen enkele reden om het nieuwe salarisbeleid weer overhoop te gooien en de beleidsmakers en politici in Den Haag zijn ronduit verbijsterd. “Ik denk er niet aan om een uitzondering te maken voor Matthijs van Nieuwkerk”, laat minister Arie Slob onomwonden weten aan De Telegraaf.

Van Nieuwkerk is in 2018 parttime gaan werken en zag zijn salaris daarom dalen van 580.000 euro naar 363.000 euro per jaar. Als in de zomer van 2020 zijn contract afloopt moet hij voldoen aan de WNT-norm van 194.000 euro en dat is volgens de presentator en zijn omroep te weinig.

BNNVARA wil een uitzondering, maar Arie Slob begrijpt daar niks van. “We willen als kabinet juist af van allerlei uitzonderingen. Daarover ben ik ook steeds glashelder geweest.

Den Haag wordt moe van het gehuil van Matthijs en de VARA. “Hilversum blijkt echt een andere planeet”, zegt VVD-Kamerlid Thierry Aartsen. “Het gaat hier om belastinggeld. Als je meer wil verdienen dan de minister-president, dan ga je naar de commerciëlen toe.”

CDA-Kamerlid Harry van der Molen is het goed zat. Laat Matthijs maar lekker naar RTL of Talpa gaan, briest hij. “Mocht hij komend jaar alsnog naar de commerciëlen gaan, dan biedt dat ruimte voor nieuwe programma’s.

Een D66-Kamerlid proest zelfs zijn koffie uit als hij het AD leest, meldt De Telegraaf.

De NPO doet zijn ‘uiterste best’ om Van Nieuwkerk te behouden, máár: “Uitgangspunt is uiteraard dat er zorgvuldig met publiek geld wordt omgegaan.

Het orgaan ziet geen enkele reden van het nieuwe salarisbeleid af te stappen. “Als de politiek die ruimte wel ziet, gaan we hierover natuurlijk graag het gesprek aan.

Lees ook:
BNNVARA wil meer geld voor Matthijs van Nieuwkerk (vanochtend)
‘Topsalaris Matthijs onnodig, durft toch niet naar RTL’ (vanochtend)

Foto: KRO-NCRV
72 Reacties op “Den Haag en NPO: ‘Matthijs krijgt geen cent extra!’”


 1. Fred

  Wat is uitzonderlijk talent? Denkt men echt dat Mathijs gaat verkassen naar RTL of SBS om enkel salaris? Dat zal zijn imago zeker geen goed doen.
  Hij heeft veel vrijheden en mogelijkheden bij de NPO en hij zal wel gek zijn om zijn programmapakket weg te gooien voor een zak geld.
  We mogen ook niet vergeten dat hij maar 6 maanden dwdd doet! Alles bij elkaar een zeer riant salaris waar de minister president veel harder voor moet werken.

  Hoeveel uur werkt v Nieuwkerk nu eigenlijk per dag?

 2. Joost

  In Den Haag gaan ze toch wel overstag.

 3. Job

  Matthijs is blijkbaar vergeten dat de PvdA niets meer voorstelt. Wat had hij nou gedacht??

 4. Zomaar

  DWDD is een Medialane productie.
  Als die het salaris overneemt van BNN VARA is er niets aan de hand.
  Moet er iets meer per aflevering worden betaald, en daar is geen max voor.
  Maar BNN VARA verliest dan wel de exclusiviteit van Martthijs.

 5. Remi

  https://thefireonline.com/de-haat-hofhouding-van-dwdd-is-moe-uitgeblust-en-kan-niet-meer/

 6. Berend

  Ik denk het niet Joost. Zodra je dat doet, is het einde zoek en kan die norm worden afgeschaft. Dat pikt de belastingbetaler niet. En eerlijk gezegd, ik geloof ook niet dat RTL en Talpa op zo’n grootverdiener zitten te wachten. Beiden hebben inmiddels meerdere malen hun neus gestoten.

 7. Suomynona

  Matthijs en BNNVARA doen alsof 194.000 euro per jaar een fooi is. Ze moeten zich even bedenken dat een jaarsalaris van dat kaliber schier onmogelijk is voor ‘de gewone man’ die fulltime werkt. En wacht, was de VARA er niet ooit juist voor ‘de gewone man’?

 8. Ron1

  De neoliberale arrogantie straalt er ook weer vanaf in Den Haag. Ik vind dat mensen als Matthijs zo’n uitzondering verdienen, maar dan wel gewoon 9 maanden TV maken voor dat geld. Dan is M ook niet nodig, al is dat nu wel een goed programma geworden.

 9. anoniem

  matthijs schaam je

  me moeder leeft van 130 euro netto per maand als al haar lasten zijn betaald

  en ze is erg gelukkig

  bovendien eet je niet meer dan haar…

  BELASTING GELD LEKKER

  BEGIN EEN EIGEN BEDRIJF….DAT ZIT NIET IN JE

  THUIS NIETS MEE GEKREGEN VOOR EEN EIGEN BEDRIJF….

 10. Gside

  De VARA leeft in een parallelle werkelijkheid. Die mensen hebben elk gevoel met de realiteit in de samenleving verloren. Dat krijg je ervan als je jaar in, jaar uit bakken met gratis geld kan binnen harken. Dan ga je in je eigen onmisbaarheid en sprookjes geloven.

 11. Mono

  Ongeacht wat ik hier van vind, vind ik dat Thierry Aartsen zijn mond moet houden in dezen. Deze man wil wel het op en top-commercilel zuipfestijn carnaval gaan subsidiëren om een wit voetje te halen bij zijn Brabantse achterban en gaat het nu dan hebben over verkwisting van belastinggeld, terwijl culturele instellingen moeten sluiten. Niet Hilversum, maar deze man leeft op een andere planeet.

 12. Ed

  @Ron1
  Het enige dat mensen als Matthijs verdienen, is een kogel can links.

 13. Doppeldecker

  Als je niks gestudeerd hebt en niets kan, kun je altijd nog voor veel geld gaan preken in de linkse kerk.
  Zwaar overbetaald door de belastingbetaler, dat dan weer wel.

  Opdoeken dat hele publieke bestel.
  Mensen die het waard zijn krijgen hun “verdiende loon” op de vrije markt bij de commerciëlen.

  Zijn ze het niet waard dan vallen ze door de mand he Twan :-)

 14. Ron1

  @Ed: dat is een dreigement. Stoer hoor.

 15. joost

  Ik ben meer voor marktwerking.
  Als de vraag naar van Nieuwkerk groot is, hij een groot kijkers publiek heeft en houdt,vind ik dat hij best een paar ton meer mag verdienen.
  Het zelfde geldt immers voor profvoetballers, waarvan de meesten overbetaald worden.
  Maar de “markt”vraagt er om.

  En als je b.v. Twan Huys bent, of Paul de Leeuw en je ziet dat steeds minder mensen naar je programma kijken en erop afknappen, word je vanzelf afgevoerd en geliquideerd.

  En alles naar de commerciëlen is ook geen goede optie.
  Kijk maar eens naar het hele commerciële gedoe van Derksen,Genee en vd Gijp.
  Die zijn op tv. met hun eigen bvtjes bezig.
  Dat wordt toch ook saai en het gaat nergens over.

 16. Z

  Ron1, homootje!

 17. Boudewijn

  Ze zijn volledig van het padje daar bij BNNVARA. Het programma is sleets en bestaat meer en meer uit een vaste kliek van steeds minder interessante lieden. Het loopt hard naar het einde van het bestaansrecht toe. Ook de nieuwere dingen zoals collegetour worden gemakzuchtig. De jus wordt zuur. Stoppen, nu het nog kan zonder gezichtsverlies. Matthijs is passé.

 18. Z

  joost, sporters worden niet betaald met publiek geld.

  Goh, slimme mensen hier hoor.

 19. Paul Lamote

  Het blijft lachen met die salonsocialisten van de linkse omroep. Schande roepen als een ingenieur €60.000 verdient (dat is uitbuiting over de rug van de arbeider) en dan zelf tonnen salaris willen betalen aan eigen personeel. Het grappigste is nog de timing, uitgerekend op 1 mei.

 20. JasperV

  IK heb te doen met Mathijs want voor “slechts” 194.000 salaris wordt dat hongerlijden voor hem!

 21. ★★Onbekend💥💥

  Matthijs van Nieuwkerk red zich wel en doet het rustig aan, hij wist dat dit er aan zat te komen.

 22. Ellen

  Onbekend met z’n nietszeggende onzin-uitspraken. Die man is geen aanwinst voor deze site.

 23. Albert

  M scoort toch ook aardig , dus waarom zou je zoveel betalen voor matthijs?

 24. Jan

  Hoog tijd om een groot deel van die geldverslindende publieke omroep op te heffen.

 25. Bears’den

  @ Ron1

  Helemaal mee eens!
  Gewoon dat geld geven maar dan wel 9 maanden DWDD..

 26. ★★Onbekend💥💥

  Hij heeft zijn eigen salaris al na twee weken DWDD terugverdiend.
  https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/2019/05/matthijs-verdient-salaris-in-twee-weken-terug

 27. Japio

  Ik vermoed dat Matthijs de laatste zal zijn die verwacht dat zijn salaris het zelfde blijft. En wat DWDD betreft: mocht dat programma stoppen, dan kan Matthijs nog zoveel kanten op; zelfs bij de NPO is nog genoeg te doen voor hem. De dagelijkse talkshow kan wat mij betreft vervangen worden door M. en haar host.

 28. Wolter

  Veronica doet het sowieso beter!

 29. ★★Onbekend💥💥

  Antoinette Hertsenberg zit niet te wachten op vragen over het megasalaris dat ze verdient bij Avrotros. Dat blijkt uit een interview met de VARAgids. Hertsenberg is een van de mensen die bij de NPO een exorbitant hoog salaris krijgt. Het gaat om 324.064 euro per jaar.

 30. Leo van der Wende

  Als Matthijs guts heeft zet hij nu een punt achter deze discussie. Elke dag langer wachten is in mijn ogen kwaliteitsverlies voor hem. Met andere woorden, ik blijf in je geloven als je nu stopt met zeuren en janken. Anders, ben je voor de knip niks waard.

 31. zorro

  Goed standpunt en als hij het er mee eens is dan vertrekt hij maar.

 32. Tss

  VARA was ooit de Vereniging van Arbeiders Radio Amateurs
  Tegenwoordig de Matthijs van Nieuwkerk show.

 33. Maxer

  Van onze belastingcenten:

  ambtenaar gaat op vakantie en gebruikt werktelefoon als hotspot voor de hele familie, kosten € 211.000 in één week, ambtenaar krijgt alleen een waarschuwing

  lid van raad van bestuur universiteit Utrecht declareert in één jaar voor ca. € 140.000 aan reiskosten, o.a. 1e klas vliegen, taxikosten etc. Overige bestuursleden declareren voor reiskosten er ook lustig op los

  rector van universiteit van Groningen krijgt een afscheidsfeestje van € 70.000, wordt in juni gegeven en is nog niet bekend waarvoor de kosten zijn maar het bedrag is al wel bekend

  beveiliging van voetbalwedstrijden door politieagenten, terwijl de meeste voetballer miljoenen verdienen

  Henk Otten van FvD zorgt voor nieuwe leden maar haalt even € 30.000 uit de partijkas. Uitgaande van € 15 per nieuw lid haalt Ome Henk even van 2.000 nieuwe leden het geld uit de kas

  senator 1e kamer van de VVD mevr. Duthler doet aan belangenverstrengeling en oplichting

  etc. etc. van onze belastingcenten.

 34. Joost

  Wat een kortzichtig gepraat. Het gaat erom wat iemand NETTO kost
  In feite kost Van Nieuwkerk NETTO minder dan elk willekeurig programna omdat hij ook meer inkomsten geeft.

 35. Huiskamer

  Zoals die Römer bij radio1 vanochtend: “Heel Nederland vindt hem kwaliteit. En dat moeten wij willen betalen” Presentator””maar meneer Römer, u wilde toch ook steeds meer salarisverhoging? ”
  Weet je wie recht hebben op salarisverhoging ? Politiemensen, zorg, dienstverleners. Die zijn pas belangrijk voor onze maatschappij. en niet een presentator een tv programma wat morgen gewoon vervangen kan worden.

 36. Ellen

  @Joost
  En redactie van het programma en zijn ploeg om hem heen, verdienen die ook meer te krijgen?

 37. Gerard

  @Huiskamer Helemaal mee eens.

 38. chris?

  Als je bij een ander het dubbele of nog meer kan verdienen ben je een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet.
  En Matthijs is gewoon de beste in zijn vak. Ik vind 190.000 een heel mooi salaris, maar als veel mindere goden hetzelfde verdienen is er iets scheef.

 39. Remi

  Opvallend, en knap, hoe die andere “publieke omroep” Grootverdiener
  erin slaagt om nadrukkelijk onder de radar te blijven.

  Frits Spits, inderdaad.

 40. Ellen

  @Remi, nog zo’n maatschappelijk betrokken deugert die geld voor zichzelf eigenlijk toch een stuk belangrijker vindt.

 41. Gerard

  Ik zeg Matthijs naar SBS, 500.000 euro en 100.000 kijkers.Margriet v d Linden zijn opvolger voor een normaal salaris waar je lekker van kunt leven, 3 x per jaar op vakantie , goede auto en roomboter op haar brood.Deze kwestie is een schande om te lezen voor de gewone man. PvdA en VARA? Om te kotsen.

 42. Ellen

  Vergeet de FNV niet, Gerard, de onheilge drie-eenheid.

 43. chris?

  @huiskamer 13.04. Natuurlijk moeten nuttige mensen zoals door U genoemd meer salaris ontvangen, maar een hoofdcommissaris verdient ook een ministerssalaris of soms nog meer. Matthijs is niet zo maar een presentator, maar steekt huizen hoog boven het gemiddelde niveau uit. Daarom staan de commercieëlen in de rij om hem te vangen.

 44. Ellen

  En Chris, waarom moeten wij voor dat zogenaamde talent betalen. De vrije sector betaalt beter, laat hem gaan. Is televisie een taak van de overheid?

 45. jahaha

  Ga eens wat minder zuipen en eten in Vorden!

 46. Wanny

  Het is maar de vraag of bij het vertrek van Van Nieuwkerk de inkomsten voor de Publieke omroep gaan dalen. Een ander programma zal ook kijkers trekken en adverteerders kunnen ook kiezen om rond andere NPO programma’s te adverteren.

 47. Berend

  @chris?
  Thu 02 May 2019 om 13:16

  Denk je werkelijk dat de commerciëlen in de rij staan voor Matthijs? Zo’n semi intellectueel figuur met narcistische trekjes? Ik denk niet dat er nog ruimte is voor dit soort tv op com.tv. Me dunkt, Twan Huys was voorlopig de laatste. Het gaat bij com.tv om de verpakking, niet om de inhoud.

 48. jan weet er alles van

  ja hoor chocolade letters bij de telegraaf hoe hypocriet is de Telegraaf ALS DE RECLAME OPBRENSTEN MINDER WORDEN KRIJGT DE TELEGRAAF OOK MINDER

 49. chris?

  @Ellen, als straks de NPO niet meer betaalt als mag, gaat hij weg, jij opgelucht. Maar beste Ellen, de man betaalt zich zelf via ruime reclame inkomsten

 50. Thomas

  Als een officier van justitie meer wil verdienen dan gaat hij werken bij een commercieel advocaten kantoor, als een presentator als van Nieuwkerk meer wil verdienen dan belt hij John de Mol of RTL, zo simpel is dat.

 51. joost

  @Z: weer zo’n dom iemand hier. Begrijpt niks van marktwerking.

 52. Bas Hers

  Iedereen die niet beseft dat Van Nieuwkerk meer geld binnenbrengt dan hij kost, moet wat bijlessen economie krijgen.

 53. wil

  Beste presentator, verdient zijn salaris binnen een maand terug door de reclame-inkomsten. Maakt dus winst in plaats van dan het wat kost. Economie is meer als alleen het salaris zien en dan met de onderbuik reageren.

 54. Iemand

  Matthijs kan uitzonderlijk snel praten maar een uitzonderlijk talent..mwa. Een uitzonderlijk talent voor iets dat tamelijk nutteloos is zoals televisie.. nee geen hoog salaris waard. Wat is er gvd zo bijzonder aan wat deze man doet? Is hij de Mozart in medialand ofzo? Een uitzonderlijk talent voor gebakken lucht.

 55. ome H

  Van mij mag ie het verdienen, geen probleem mee

 56. Joepie

  @Ome H, van mij mag ie het ook verdienen maar ik heb geen zin om er aan mee te betalen.

 57. Enzo Voort

  Moet nog zien dat hij door commerciëlen wordt overgenomen voor méér dan bruto €363.000. Zonder cue-borden kan Matthijs niets pres(en)teren.

 58. Marianne

  Ontvangen is niet hetzelfde als verdienen. Maar er zijn betere graaiers.

 59. jan weet er alles van

  @ Z Wat dacht je van voetblalclubs die ook publiek ged krijgen
  kijk naat fc Twente daar profiteren voetballers ook van , als de gemeente niet had bij gesprongen stonden ze ook brodelood aan de zijkant
  en wat dacht je van cultuur wordt ook gesubsieert en als marco even een liedje zingt verdient hij per optreden het tienvoudige per minuut wat Mathijs nu per minuut ontvangt

 60. Pieter

  Linkse Graaier, voldoet geheel aan de linkse gewoontes: Links Lullen, Rechts Vullen.

 61. Pieter

  Linkse Graaier, voldoet geheel aan de linkse gewoontes: Links L*llen, Rechts Vullen.

 62. Z

  Nog zo’n domme gans, genaamd ‘jan weet er alles van’.
  Lekker niveautje hier!

 63. TV kijker haakt af

  Zoveel salaris vragen en anders dreigen is een echte scharenslijper mentaliteit.

  Na jaren met veel plezier te hebben gekeken naar dwdd merk ik dat ik het niet meer trek en zie ze als charlatans, nee letterlijk, als oplichters en dieven.

  Hup op tv, de nieuwe televisie dominees. Snel een paar nieuwe plastic voortanden erop zoals bij Margriet, (Koran bij de Opzij, tijdschrift om zeep) Peter R, (belangenverstrengeling advocaten kantoor, met zelf prive net zo’n frisse uitstraling als Holleeder)

  Vingerwappend gebakken lucht verkopen en centjes verdienen.

  Ik zie Matthijs v N, Jeroen Pauw nog vaker op Schiphol richting de Antillen reizen dan ze rood verbrand op tv te zien zijn zuchtend over het klimaat.

  Salaris Matthijs kost maar twee weken reclame zegt men dan. Dat betekent twee weken extra ongevraagde tv reclame, wat ik voel als een soort geestelijke aanranding, buiten mijn al betaalde belastinggeld en tv abonnement.

  Dit om dop-pinda meningen aan te horen van griezels als Prem, Siebel of Dolf Jansen, of het bewijs vh failliet van het wetenschappelijk onderwijs: Beatrice M en Barbara Baarsma.

  Charles Groenhuizen die leegloopt over Trump. (die gast moet echt betaald zijn door de Clinton foundation) Hoe Baudet werd behandeld in de uitzending was voor mij de druppel. Fout fout foute NPO propaganda.

  De glans is eraf, het tij valt niet te keren, tv wordt ouderwets en presentatoren gaan het ambt van slotenmakers begeren.

 64. Joost

  Ik word zo moei van. Het is een kwantitatief onderwerp die kwalitatief wordt beargumenteerd door velen. Die gast levert geld ipv dat die geld kost…..ook bij 5x de balkendenorm.

 65. Rekenkamer

  @Joost Tja, het is een onderbuikthema geworden. Kortzichtige mensen willen altijd kippen met gouden eieren slachten. En er zijn heel veel van dat soort mensen.

 66. comedylover

  Van mijn belastinggeld hoeft de JSF ook niet betaald te worden. Zeker niet als ie steeds duurder wordt. Daar hoor ik Den Haag ook niet over!
  Geef mijn portie van de JSF dan maar gewoon aan de NPO. Kunnen ze er leuke programma’s van maken :)

 67. XXXL

  Sinds wanneer nemen die NPO communisten het op voor iemand die bakken met geld verdient?? Die lui schreeuwen moord en brand dat we ons moeten schamen dat we een keer per jaar met het vliegtuig gaan of pakjes laten bezorgen ,als iemand zich moet schamen zijn zij het wel met hun crowdfunding actie en een uitzondering maken.

 68. XXXL

  @Ron1: het komt me bekend voor wat je zegt, Lenin en Stalin dachten ook dat ze een uitzondering verdienden en Poetin denkt dat ook met al zijn US Dollars .Het is ook altijd hetzelfde liedje met die linkse idioten.

 69. jet

  Ik vind het nogal wat als je salaris daalt van 580.000 naar 363.000 euro. Verschrikkelijk!

 70. Doppeldecker

  Het is geen salaris, het is gvd gegraaid BELASTINGGELD.
  Ik wil daar niet aan meebetalen, die domme klootzak (dat is het).
  En dan ook nog de socialist uithangen bij de linkse omroep….

 71. xxxs

  @XXXL Poetin links? Pfoe, jij moet wel een extreemextreemrechtse blik hebben: uitkijken met autorijden, want jouw blinde hoek is enorm

 72. Ronald

  Mag men tegenwoordig hier mensen bedreigen ?? Schandalig !!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.