Den Haag en NPO: ‘Matthijs krijgt geen cent extra!’

De ultieme poging van BNNVARA om het topsalaris van Matthijs van Nieuwkerk in stand te houden – de omroep pleit vandaag op de voorpagina van het AD voor een uitzonderingsregel – haalt niets uit. De NPO ziet geen enkele reden om het nieuwe salarisbeleid weer overhoop te gooien en de beleidsmakers en politici in Den Haag zijn ronduit verbijsterd. “Ik denk er niet aan om een uitzondering te maken voor Matthijs van Nieuwkerk”, laat minister Arie Slob onomwonden weten aan De Telegraaf.

Van Nieuwkerk is in 2018 parttime gaan werken en zag zijn salaris daarom dalen van 580.000 euro naar 363.000 euro per jaar. Als in de zomer van 2020 zijn contract afloopt moet hij voldoen aan de WNT-norm van 194.000 euro en dat is volgens de presentator en zijn omroep te weinig.

BNNVARA wil een uitzondering, maar Arie Slob begrijpt daar niks van. “We willen als kabinet juist af van allerlei uitzonderingen. Daarover ben ik ook steeds glashelder geweest.

Den Haag wordt moe van het gehuil van Matthijs en de VARA. “Hilversum blijkt echt een andere planeet”, zegt VVD-Kamerlid Thierry Aartsen. “Het gaat hier om belastinggeld. Als je meer wil verdienen dan de minister-president, dan ga je naar de commerciëlen toe.”

CDA-Kamerlid Harry van der Molen is het goed zat. Laat Matthijs maar lekker naar RTL of Talpa gaan, briest hij. “Mocht hij komend jaar alsnog naar de commerciëlen gaan, dan biedt dat ruimte voor nieuwe programma’s.

Een D66-Kamerlid proest zelfs zijn koffie uit als hij het AD leest, meldt De Telegraaf.

De NPO doet zijn ‘uiterste best’ om Van Nieuwkerk te behouden, máár: “Uitgangspunt is uiteraard dat er zorgvuldig met publiek geld wordt omgegaan.

Het orgaan ziet geen enkele reden van het nieuwe salarisbeleid af te stappen. “Als de politiek die ruimte wel ziet, gaan we hierover natuurlijk graag het gesprek aan.

Lees ook:
BNNVARA wil meer geld voor Matthijs van Nieuwkerk (vanochtend)
‘Topsalaris Matthijs onnodig, durft toch niet naar RTL’ (vanochtend)

Foto: KRO-NCRV

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen