VVD wil kosten College Tour boven water

De VVD wil de kosten van de productie van College Tour boven water hebben. De partij denkt, ondanks de ontkenning van NPO en BNNVARA, nog steeds dat er een salarisconstructie is bedacht voor Matthijs van Nieuwkerk. Dat zegt Kamerlid Thierry Aartsen vandaag in het AD. College Tour is onder leiding van Twan Huys altijd in eigen huis geproduceerd bij omroep NTR, maar nu Van Nieuwkerk de presentatie overneemt gaat de productie ineens naar het commerciële MediaLane. 

College Tour uitbesteden aan MediaLane, waar Van Nieuwkerks vroegere hoofdredacteur Dieuwke Wynia werkt, is natuurlijk duurder dan het programma in eigen huis produceren. Aartsen wil weten wat het verschil is.

Boze tongen beweren namelijk dat MediaLane een deel van de winstmarge besteedt aan het opvijzelen van Van Nieuwkerks salaris. BNNVARA ontkent dat. De omroep zegt dat MediaLane de presentator wel mag betalen, maar alléén als het programma’s betreft die níet van de NPO zijn. Als hij meedenkt aan een programma voor RTL bijvoorbeeld.

Aartsen wil financiële details. “Die salarisconstructie blijft schimmig. Het is nog steeds geheim wat een programma als College Tour kost, en dus of er sprake is van een constructie. We weten niet hoeveel geld naar MediaLane gaat. Ik snap niet waarom ze dat geheim willen houden. Ik daag Hilversum uit duidelijk te maken wat het programma kost. Dan kan iedereen zien of er wordt gesjoemeld of niet.

PVV-woordvoerder Martin Bosma noemt de MediaLane-constructie ’totaal idioot’. “Die is puur verzonnen om onder de WNT uit te komen. Het is een bedrijf van de dochter van Joop van den Ende en toevallig zit Joop heel vaak in programma’s van Matthijs. Dat kan toch niet. De minister moet zulke schijnconstructies, bedoeld om het salaris van een presentator op te pompen, tegengaan.

Telegraaf- en SBS 6-journalist Rob Goossens is ook sceptisch. Hij wil openheid van zaken. “Want krijgt de presentator nu al geld van de producent? Krijgt hij straks, als zijn contract bij BnnVara afloopt, geld van de producent? Is er een vergoeding voor de exclusiviteit, of moet hij met een briljant en verkoopbaar idee komen alvorens de kassa rinkelt?

Alleen als er antwoord is op die vragen, kan duidelijk worden of er sprake is van een salarisconstructie of niet.”

Lees ook:
BNNVARA wil meer geld voor Matthijs van Nieuwkerk (donderdag)
‘Topsalaris Matthijs onnodig, durft toch niet naar RTL’ (donderdag)
Den Haag en NPO: ‘Matthijs krijgt geen cent extra!’ (donderdag)
‘Salaris Van Nieuwkerk opkrikken met crowdfunding’ (donderdag)
Fons zou als RTL zijnde miljoen bieden voor Matthijs (vandaag)
RTL Boulevard vindt dat DWDD glans verloren heeft (vandaag)

Foto: BNNVARA

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen