VVD wil kosten College Tour boven water

Geplaatst op vr 03 mei 2019 om 14:00

De VVD wil de kosten van de productie van College Tour boven water hebben. De partij denkt, ondanks de ontkenning van NPO en BNNVARA, nog steeds dat er een salarisconstructie is bedacht voor Matthijs van Nieuwkerk. Dat zegt Kamerlid Thierry Aartsen vandaag in het AD. College Tour is onder leiding van Twan Huys altijd in eigen huis geproduceerd bij omroep NTR, maar nu Van Nieuwkerk de presentatie overneemt gaat de productie ineens naar het commerciële MediaLane. 

College Tour uitbesteden aan MediaLane, waar Van Nieuwkerks vroegere hoofdredacteur Dieuwke Wynia werkt, is natuurlijk duurder dan het programma in eigen huis produceren. Aartsen wil weten wat het verschil is.

Boze tongen beweren namelijk dat MediaLane een deel van de winstmarge besteedt aan het opvijzelen van Van Nieuwkerks salaris. BNNVARA ontkent dat. De omroep zegt dat MediaLane de presentator wel mag betalen, maar alléén als het programma’s betreft die níet van de NPO zijn. Als hij meedenkt aan een programma voor RTL bijvoorbeeld.

Aartsen wil financiële details. “Die salarisconstructie blijft schimmig. Het is nog steeds geheim wat een programma als College Tour kost, en dus of er sprake is van een constructie. We weten niet hoeveel geld naar MediaLane gaat. Ik snap niet waarom ze dat geheim willen houden. Ik daag Hilversum uit duidelijk te maken wat het programma kost. Dan kan iedereen zien of er wordt gesjoemeld of niet.

PVV-woordvoerder Martin Bosma noemt de MediaLane-constructie ‘totaal idioot’. “Die is puur verzonnen om onder de WNT uit te komen. Het is een bedrijf van de dochter van Joop van den Ende en toevallig zit Joop heel vaak in programma’s van Matthijs. Dat kan toch niet. De minister moet zulke schijnconstructies, bedoeld om het salaris van een presentator op te pompen, tegengaan.

Telegraaf- en SBS 6-journalist Rob Goossens is ook sceptisch. Hij wil openheid van zaken. “Want krijgt de presentator nu al geld van de producent? Krijgt hij straks, als zijn contract bij BnnVara afloopt, geld van de producent? Is er een vergoeding voor de exclusiviteit, of moet hij met een briljant en verkoopbaar idee komen alvorens de kassa rinkelt?

Alleen als er antwoord is op die vragen, kan duidelijk worden of er sprake is van een salarisconstructie of niet.”

Lees ook:
BNNVARA wil meer geld voor Matthijs van Nieuwkerk (donderdag)
‘Topsalaris Matthijs onnodig, durft toch niet naar RTL’ (donderdag)
Den Haag en NPO: ‘Matthijs krijgt geen cent extra!’ (donderdag)
‘Salaris Van Nieuwkerk opkrikken met crowdfunding’ (donderdag)
Fons zou als RTL zijnde miljoen bieden voor Matthijs (vandaag)
RTL Boulevard vindt dat DWDD glans verloren heeft (vandaag)

Foto: BNNVARA
37 Reacties op “VVD wil kosten College Tour boven water”


 1. Remi

  … Het net rondom onze Matthijs sluit zich …

 2. NPO kijker-vrijdag

  VVD moet eerst zijn eigen frauderende partij eens grondig gaan onderzoeken.

 3. q8

  mijn idee ?
  beter dood dan rood

 4. Frans

  Lekker dan zo’n nieuwe directeur bij de BNNVARA die dit zo in de aandacht heeft gebracht, niet zo slim.

  Waarom niet wat meer aandacht voor de brievenhuisfirma van Frans Klein vanuit de politiek? Hoe kan het dat die man kan aanblijven?

 5. Peacock and Whitemen

  Het valt mij op dat er geen artikel is gekomen over het nieuwe programma van gert verhulst dat op rtl zou uitkomen.

  Het programma heet the battle (voorlopige werktitel) en wordt op zowel het belgische vier als het nederlandse RTL uitgezonden volgens een artikel van het laatste nieuws.

  Ook neemt Verhulst de presentatie voor de nederlandse dancing with the stars voor zijn rekening, waarschijnlijk met gerard joling als copresentator. (ook een samenwerking van rtl en sbs belgium)

 6. Matt

  Idd zeer dubieus en MediaLane heeft 99% zeker een constructie bedacht.
  Bedrijf hangt aan elkaar van dubieuze trekjes en stichtingen waar zij weer programma’s voor maken! Terechte vraag met recht op openheid van zaken!

 7. ★★Onbekend💥💥

  Matthijs van Nieuwkerk is de lachende derde, het geld is binnen bijna 60 mooi vroeg met pensioen.

 8. pippeloentje

  Weer dat geroeptoeter van een VVDer, de partij waar het ene na het anders schandaal boven water komt.

 9. ★★Onbekend💥💥

  De Matthijs van Nieuwkerk van Engeland verdient zes keer zoveel.
  https://www.ad.nl/sterren/de-matthijs-van-nieuwkerk-van-engeland-verdient-zes-keer-zoveel~a0a60a43/

 10. NPO kijker-vrijdag

  Matthijs verdwijnt van de TV. Hij zal gaan werken in diverse mediabedrijven.

  Hij is na 5 jaar het geouweh o e r meer dan zat.

 11. kritisch avro-lid

  Het zou mooi zijn als Van Nieuwkerk hier duidelijkheid over zou geven. Hij houdt zich echter stil en dat lijkt me geen goed teken.

 12. Vera

  Van welk schandaal moet de aandacht afgeleid worden? Dit wordt zo uitgemolken.

 13. Sjors van Kempen

  Wat een graaier! #ophoepelen

 14. Meneer Kaktus

  NPO kijker-vrijdag
  Fri 03 May 2019 om 14:03

  Het een sluit het ander niet uit, Einstein.

 15. Meneer Kaktus

  pippeloentje
  Fri 03 May 2019 om 14:39

  Zie boven, megamuts.

 16. Meneer Kaktus

  Vera
  Fri 03 May 2019 om 14:50

  Ach, ach, ach…….vrouwtje onbenul in de bocht.

 17. Henk

  Van Nieuwkerk, gooi de handdoek in de ring en vertrek naar een commerciële zender en maak daar een praatshowtje, waarin je uit kunt rusten tijdens de reclame-onderbrekingen

 18. gerdien

  Goedkoop scoren met onderbuikpolitiek. Die hele Balkenedenorm is dubieus geworden. Ooit bedacht om te voorkomen dat mensen in de semi-publieke sector zichzelf een salaris toekennen vergelijkbaar met het bedrijfsleven. Maar nu wordt het gebruikt om iemand die zijn salaris wel dubbel en dwars terug verdient te korten en daarmee op gelijke hoogte te zetten met veel mindere goden (vooral managementtypes) Ik vond zes ton ook te veel en dat gedreig met overstappen naar de commerciëlen goedkoop: ga dan. Aan de andere kant moet je ook bij de NPO uitzonderlijk talent uitzonderlijk kunnen belonen: het gaat maar om een enkeling. Vooral omdat in dit geval alles boven de Balkenendenorm door de vereniging wordt betaald en niet van belastinggeld.

 19. RaymondVL

  Verkiezingstijd!

 20. Remi

  https://speld.nl/2019/05/02/nederlanders-kunnen-vrijwillig-extra-belasting-betalen-voor-topinkomen-van-nieuwkerk/

 21. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Wat een gezanik weer.
  Het lijkt alsof iedereen elkaar weer verdenkt van vuil spel.
  Wij willen graag kamervragen en als het kan een parlementair onderzoek.
  Graag met een meervoudige kamer. En de ombudsman moet er ook bij zijn.
  Het lijkt ons trouwens prima materiaal voor een twaalfdelige serie op de npo.
  Succes ermee. Matthijs +1. En doorrrrrr.

 22. Lies

  Er wordt behoorlijk aan de stoelpoten van Van Nieuwkerk gezaagd. Zou hem sieren om er zelf iets over te zeggen….

 23. Frank Dane

  Goedkoop scoren met onderbuikpolitiek DE ANGTSHAZEN.

 24. vvd en foute Telegraaf blijven NPO bashen ten gunste van Talpa

  Oh oh. Wat zijn de liberale geldgraaiers weer bezig om de NPO te killen om de vrienden van Bertelsmann en de Mol een dienst te bewijzen.

  En maar hopen dat het echt lukt om de kwaliteitszender NPO te killen voor de eigen geldgraaiende vrienden. Wat dan gebeurd is dat Nederland overgeleverd is aan gekochte geldgraaiers zonder kwaliteit en inhoud dus bagger, waar Talpa het grote voorbeeld van is.

  Droevig om te constateren dat de VVD en de foute Telegraaf het maar blijven proberen terwijl de kijker al lang gekozen heeft voor de programma’s van de NPO en er graag belastinggeld in wil steken.

 25. LLRV

  Hij is zijn mega salaris NIET dubbel en dwars waard. Bij de PO gaat het toch niet om kijkcijfers en reklameinkomsten maar om het als maar doordraaien van de denkbeelden van de linkse kerk, gu_tmenschen op tv en all_ochtonen knuffelen en dat doet die niet goed … oh wacht … dat doet hij uitstekend! Ga toch maar naar de CO. Und tschüss!

 26. IntiemGeschoren

  Ja, dus?

 27. Feder

  Altijd weer die typisch Nederlandse bekrompenheid. Die afgunst ten aanzien van personen die een hoog salaris waard zijn. En steeds weer onbeduidende politici die veel energie steken in kleine zaken terwijl ze grote schandalen (in eigen partij) niet, of alleen in verkiezingstijd, aan de orde stellen.

  Ik heb een hekel aan DWDD, dat ik zie als een verlengstuk van GroenLinks. Het programma van en door ‘gutmenschen’ dat iedereen met een mening die niet past in het partijprogramma van GroenLinks, wegzet als gevaarlijk, vreemd of gek. Om in balans te blijven wordt het tijd dat op NPO1 op hetzelfde tijdstip eens een programma komt dat op dezelfde wijze steun geeft aan de partijprogramma’s van PVV en FvD.

  Maar goed, toch vind ik dat Van Nieuwkerk veel meer dan de Balkenendenorm mag verdienen. Wie zoveel (reclame)inkomsten genereert, wie dagelijks zo’n goedbekeken programma maakt, wie zo in de schijnwerpers staat bij alles wat hij privé doet, mag daar best goed voor beloond worden. Zeker als BNNVARA het salaris boven de Balkenendenorm zelf aanvult uit de verenigingskas. Niet alleen Van Nieuwkerk maar ook andere ‘toppresentatoren’ mogen van mij veel meer dan de Balkenendenorm verdienen.

  Sowieso vind ik de Balkenendenorm achterhaald omdat de minister-president in Nederland veel te weinig verdiend. Een directeur van een middelgroot bedrijf verdient al snel een veelvoud van wat de minister-president jaarlijks ontvangt. Willen we in Nederland een goed functionerende overheid dan mag daar best een redelijke beloning tegenover staan. Dat kost wat, maar als je daardoor kwaliteit binnenhaalt levert dat ook veel op.

  Veel mensen met goede kwaliteiten kiezen liever voor het bedrijfsleven dan voor de politiek of de overheid. In het bedrijfsleven kunnen zijn aanzienlijk meer verdienen en hun privéleven staat veel minder in de schijnwerpers. Dan is het dus niet vreemd dat er in de Nederlandse politiek veel klaplopers rondlopen, en dat er bij de overheid nog veel te verbeteren valt.

 28. XXXL

  Kwaliteitszender N iet P poepen O p tv !!!

 29. Bert vd Peer

  Den Haag, Den Haag…ga echt iets voor dit land doen i.p.v. populaire uitspraakjes over het salaris van hardwerkende mensen

 30. CreaBea

  Vraag aan u: Waar moet hij heen?

  TALPA

  RTL

  of NPO met een verlaagde salaris ?

 31. Jeroen

  @feder goed verhaal!

 32. Annoniemus

  Gewoon aanpakken die V Nieuwkerk die via een U-bocht constructie toch al zijn tonnen naar binnen harkt , het is te schandalig voor woorden dit !!!!

 33. Freek

  Dus matthijs mag van de NPO een commecieel bedrijf van een vriendinnetje het programma laten maken wat meer kost als voorheen?
  Hoe is dit geen belangenverstrengeling waar zelfs de NPO bij betrokken is!

 34. Freek

  Dus matthijs mag van de NPO een commecieel bedrijf van een vriendinnetje het programma laten maken wat meer kost als voorheen?
  Hoe is dit geen belangenverstrengeling waar zelfs de NPO bij betrokken is!
  Tot de bodem uitzoeken dit.

 35. aammehoela

  Wat een gezeur weer van de VVD en de Televaag. Altijd maar afgeven op de NPO. Neen, dan de bagger op de CO. Daar wil je als normaal denkend mens toch niet naar kijken. Al die vreselijke en walge lijke reclames tussen nietszeggende programma’s met Gordon en co . Verschrikkelijke tv.

 36. Ben

  O maar als jopie erbij is betrokken dan is het allemaal eerlijk die zou zoiets echt niet doen.

  EN SINTERKLAAS BESTAAT OOK!!!!

 37. Hannie

  Laat gaan !!!! En al zijn walgelijke tafelgasten ,als Halina Reijn en en gevolg

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.