BNNVARA wil meer geld voor Matthijs van Nieuwkerk

BNNVARA pleit voor het behoud van het topsalaris van Matthijs van Nieuwkerk. De presentator verdient een uitzondering op de salarisregels van de NPO. Dat zegt mediadirecteur Gert-Jan Hox van de omroep vandaag op de voorpagina van het AD. Nu Van Nieuwkerk nog maar zes maanden per jaar DWDD maakt is zijn salaris gedaald van 580.000 naar 363.000 euro per jaar, maar als in de zomer van 2020 zijn contract afloopt, moet hij aan de WNT-norm van 194.000 euro voldoen. 

Hox wil dat voorkomen en pleit ervoor dat de NPO topsalarissen tóch weer gaat toestaan. Tot enkele jaren geleden kende de NPO een regel voor uitzonderlijke talenten. Die mochten bóven de norm verdienen, als het bedrag boven de norm maar betaald werd uit verenigingsgeld van de omroepen.

Van Nieuwkerk valt nu nog onder die uitzonderingsregel, maar bij een verlenging van het contract mag dat niet meer. “Ik zou willen dat een aantal uitzonderingen gehandhaafd wordt. De kans bestaat dat we Matthijs kwijtraken. Dat is een grote zorg. Aan mensen als hij, en ook aan Eva Jinek bijvoorbeeld, wordt dagelijks getrokken door commerciële partijen. Daar kunnen ze zo twee à drie keer meer verdienen“, zegt Hox.

Hox wijst erop dat het salaris van Van Nieuwkerk dat boven de WNT-norm ligt gewoon door de leden wordt betaald. “Dat is mogelijk dankzij de contributie van onze bijna 500.000 leden. Er wordt steeds gesuggereerd dat Matthijs zijn zakken vult met belastinggeld. Dat is gewoon niet waar.

De presentator levert eigenhandig een enorme bijdrage aan de schatkist van het ministerie van OC&W, dus zijn topsalaris is volgens Hox prima verdedigbaar. “Als je ziet wat Matthijs betekent voor de schatkist, wat hij binnenhaalt aan reclamegeld (via de STER). Hij heeft zijn eigen salaris al na twee weken DWDD terugverdiend. Zijn beloning is dus verre van marktconform.

Hoe denkt Van Nieuwkerk hier zelf eigenlijk over? “Hij kiest voor de koers om daar telkens niet op te reageren en dat siert hem, maar hij voelt het wel. Het zit hem dwars.

De kans is volgens Hox reëel dat Van Nieuwkerk de publieke omroep verlaat als de NPO geen salarisuitzondering voor hem maakt.

Het AD-artikel ‘Matthijs verdient salaris binnen twee weken terug’ kunt u lezen via Blendle.

Foto: BNNVARA, Annemieke van der Togt

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen