‘Topsalaris Matthijs onnodig, durft toch niet naar RTL’

De vrees dat Matthijs van Nieuwkerk zonder topsalaris vertrekt bij de NPO is ongegrond. Na het Twan Huys-debacle staan ‘publieke’ sterren echt niet meer te springen om naar RTL of SBS te gaan. Dat stelt onderzoeksjournalist Nikki Sterkenburg, die onder meer voor RTL Z werkt, op Twitter. BNNVARA pleit vandaag op de voorpagina van het AD voor een salarisuitzondering voor Van Nieuwkerk, maar volgens Sterkenburg is dat na het Huys-debacle helemaal niet meer nodig.

Sterkenburg denkt dat het slikken of stikken is voor Van Nieuwkerk. “Persoonlijk vermoed ik dat A-presentatoren van de NPO sinds de harteloze behandeling van Twan Huys en Humberto Tan (en de inhoudelijke bemoeienis met hun programma’s) wel drie keer nadenken voor ze naar de commerciëlen gaan.

BNNVARA-presentator Rámon Verkoeijen kan zich wél vinden in het voorstel van zijn werkgever. “Eens met de baas.

BNR-columnist Jaap Jansen denkt dat Van Nieuwkerk vooral naar de commerciëlen moet gaan als hij niet voor 194.000 euro per jaar wil werken. “Als Matthijs ‘van grote waarde’ is ‘voor de hele culturele sector’, kan hij zijn zegenrijke werk beter gaan verrichten bij RTL of Talpa, want daar kan die sector nog wel wat steun gebruiken…

RTL-journalist Koen de Regt wil van het idee af dat er elke dag een tonnenregen valt bij RTL. “Grappig bij-effect van dit soort berichten: ik spreek regelmatig mensen die denken dat iederéén bij de ‘commerciëlen’ bakken vol met klauwen verdienen. Wat, zo kan ik u verzekeren, echt niet zo is.

EenVandaag-ster Lammert de Bruin: “Goed om te zien dat ze bij de socialistische omroep nog zo voor de arbeidsvoorwaarden van hun werknemers opkomen.

Aan de rechterkant van het politieke spectrum regent het negatieve reacties. “De VARA (Vereniging Arbeiders Radio-Amateurs) viert 1 mei, de Dag van de Arbeid, door te pleiten voor het megasalaris van een van haar werknemers. Socialisme“, zegt PVV-Kamerlid Martin Bosma.

GeenStijl begrijpt niet waarom Van Nieuwkerk zich niet tevreden kan stellen met 191.000 euro per jaar. Dat is het salarismaximum waar hij aan moet gaan voldoen. “Jongens jongens wat een financiële ramp van ongekende proporties, arme Matthijs. Kan iemand de Voedselbank bellen?

Opiniemaker Jan Roos: “Laat die Van Nieuwkerk lekker naar de commerciëlen verhuizen. Dan kijken z’n fans daar maar. Stelletje salonsocialisten van de VARA.

De mensen op NU.nl reageren gemengd. “Geen uitzondering maken, maar plaatsmaken voor nieuw talent. Anders wordt het stoffig en duur. Heer Van Nieuwkerk, veel succes bij de commerciële omroep“, zegt de één.

En de ander: “Ik vind de gehele balkenendenorm je reinste onzin. Waarom zou iemand die in overheidsdienst is niet beloond mogen worden naar zijn waarde en capaciteiten? Het riekt naar een verkapte vorm van communisme.

Tv-columnist Angela de Jong schreef deze week nog in de krant dat Eva Jinek nóóit naar RTL zou gaan, omdat ze daarmee in één keer haar goede reputatie kwijt zou raken.

Lees ook: BNNVARA wil meer geld voor Matthijs van Nieuwkerk (vanochtend)

Foto: Annemieke van der Togt

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen