‘Topsalaris Matthijs onnodig, durft toch niet naar RTL’

Geplaatst op Thu 02 May 2019 om 9:00

De vrees dat Matthijs van Nieuwkerk zonder topsalaris vertrekt bij de NPO is ongegrond. Na het Twan Huys-debacle staan ‘publieke’ sterren echt niet meer te springen om naar RTL of SBS te gaan. Dat stelt onderzoeksjournalist Nikki Sterkenburg, die onder meer voor RTL Z werkt, op Twitter. BNNVARA pleit vandaag op de voorpagina van het AD voor een salarisuitzondering voor Van Nieuwkerk, maar volgens Sterkenburg is dat na het Huys-debacle helemaal niet meer nodig.

Sterkenburg denkt dat het slikken of stikken is voor Van Nieuwkerk. “Persoonlijk vermoed ik dat A-presentatoren van de NPO sinds de harteloze behandeling van Twan Huys en Humberto Tan (en de inhoudelijke bemoeienis met hun programma’s) wel drie keer nadenken voor ze naar de commerciëlen gaan.

BNNVARA-presentator Rámon Verkoeijen kan zich wél vinden in het voorstel van zijn werkgever. “Eens met de baas.

BNR-columnist Jaap Jansen denkt dat Van Nieuwkerk vooral naar de commerciëlen moet gaan als hij niet voor 194.000 euro per jaar wil werken. “Als Matthijs ‘van grote waarde’ is ‘voor de hele culturele sector’, kan hij zijn zegenrijke werk beter gaan verrichten bij RTL of Talpa, want daar kan die sector nog wel wat steun gebruiken…

RTL-journalist Koen de Regt wil van het idee af dat er elke dag een tonnenregen valt bij RTL. “Grappig bij-effect van dit soort berichten: ik spreek regelmatig mensen die denken dat iederéén bij de ‘commerciëlen’ bakken vol met klauwen verdienen. Wat, zo kan ik u verzekeren, echt niet zo is.

EenVandaag-ster Lammert de Bruin: “Goed om te zien dat ze bij de socialistische omroep nog zo voor de arbeidsvoorwaarden van hun werknemers opkomen.

Aan de rechterkant van het politieke spectrum regent het negatieve reacties. “De VARA (Vereniging Arbeiders Radio-Amateurs) viert 1 mei, de Dag van de Arbeid, door te pleiten voor het megasalaris van een van haar werknemers. Socialisme“, zegt PVV-Kamerlid Martin Bosma.

GeenStijl begrijpt niet waarom Van Nieuwkerk zich niet tevreden kan stellen met 191.000 euro per jaar. Dat is het salarismaximum waar hij aan moet gaan voldoen. “Jongens jongens wat een financiële ramp van ongekende proporties, arme Matthijs. Kan iemand de Voedselbank bellen?

Opiniemaker Jan Roos: “Laat die Van Nieuwkerk lekker naar de commerciëlen verhuizen. Dan kijken z’n fans daar maar. Stelletje salonsocialisten van de VARA.

De mensen op NU.nl reageren gemengd. “Geen uitzondering maken, maar plaatsmaken voor nieuw talent. Anders wordt het stoffig en duur. Heer Van Nieuwkerk, veel succes bij de commerciële omroep“, zegt de één.

En de ander: “Ik vind de gehele balkenendenorm je reinste onzin. Waarom zou iemand die in overheidsdienst is niet beloond mogen worden naar zijn waarde en capaciteiten? Het riekt naar een verkapte vorm van communisme.

Tv-columnist Angela de Jong schreef deze week nog in de krant dat Eva Jinek nóóit naar RTL zou gaan, omdat ze daarmee in één keer haar goede reputatie kwijt zou raken.

Lees ook: BNNVARA wil meer geld voor Matthijs van Nieuwkerk (vanochtend)

Foto: Annemieke van der Togt
35 Reacties op “‘Topsalaris Matthijs onnodig, durft toch niet naar RTL’”


 1. ★★Onbekend💥💥

  Hij brengt enorme STER-inkomsten binnen voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap.

 2. Dennis

  Ga eens weer 9 maanden DWDD maken in een jaar, luiwammes.

 3. K

  Matthijs gaat volgens mij ook niet weg bij NPO, Overstappen is zeker geen garantie dat de kijkers meegaan, dat zie je ook al gebeuren bij Down met Johnny, raar toch eigenlijk , moet denk ik niet uitmaken op welke zender iets word uitgezonden.

 4. Trudy

  Margriet doet het goed we kunnen zonder Matthijs met zn tuitmondje

 5. Simon

  Paul de Leeuw heeft eindelijk succes sinds hij naar RTL is vertrokken en Humberto is bijzonder succesvol geweest met zijn RTL Late Night. Dus het lijkt mij een onzin analyse maar ik zie Matthijs ook niet zo snel weg gaan bij de publieke omroep. Misschien zal hij meer in eigen beheer gaan produceren.

 6. G

  Geld, geld, geld, geld, geld, geld. Wat een armoede.

 7. Annoniemus

  Voor “Money ” durft Matthijs alles !!

 8. G

  Het is best zielig als je zo door geld laat beïnvloeden.

 9. Maxer

  Ik zou zeggen: geen geld meer naar de overbetaalde voetballers en de beveiliging bij voetbalwedstrijden geheel door de clubs laten betalen en geen politiemensen meer bij de wedstrijden die door de belastingbetaler worden betaald.

 10. ★★Onbekend💥💥

  Aan dit soort mensen, ook aan Eva Jinek bijvoorbeeld, wordt dagelijks getrokken door commerciële partijen. Daar kunnen ze zo 2 à 3 keer meer verdienen.”
  Al denk ik dat ze beide blijven en Jinek doorgaan, Matthijs zal stoppen.

 11. Bob

  Als hij naar de commerciëlen overstapt, volgt ongetwijfeld het “Twan scenario”. Ik moet wel zeggen dat M achterblijft bij DWDD, qua beleving en daardoor gestaag dalende kijkcijfers. Ik ben in ieder geval gestopt met het kijken naar die mevrouw die wanhopig probeert enthousiast over te komen.

 12. Happie

  Waar las ik toch:” ïn het zweet uws aanschijns zult u u brood verdienen?”

  Moderne vertaling:met een burnout zul je je hypotheek en 3 vakanties verdienen

 13. K

  750 miljoen (belastinggeld ) is voor volgend jaar het budget voor de publieke omroep.Duizeld het jullie al….weg met de publieke omroep, laten ze zelf de broek maar ophouden.

 14. @K

  Het is toch sowieso belachelijk dat de overheid zich met televisie bemoeit!?

 15. sam

  Als het alleen om geld te doen is, pleur dan op

 16. Sjaaks

  Snap niet waarom de staatsomroep dit soort programma’s moet uitzenden. Maak mooie programma’s en niet de pulp van de Vara.

 17. gerdien

  Sterkenburg slaat de spijker op zijn kop. Laat hem dan maar gaan, hij zal nog van een kouwe kermis thuiskomen.

 18. Ad

  En als hij overstapt, betekent dat zijn sterrendom-einde. Ze schrijven hem dan gewoon kapot. Hij moet maar eens belletje doen met Jack Spijkerman.

 19. jaapie

  194.000 euro is nog veels teveel.

 20. ★★Onbekend💥💥

  Het Twan Huys Syndroom.

 21. K

  Staatstv/Staatsruif, ze mogen van mij de hele handel opdoeken, en het subsidiegeld terug de maatschappij in pompen,zorg, onderwijs, etc

 22. Jeep

  Ik hoop dat Matthijs kiest voor creatieve onafhankelijkheid bij de NPO.
  Zou het jammer vinden als hij voor het grote geld kiest, je ziet wat het Twan Huys heeft gebracht…..

 23. freek

  En niet onbelangrijk: Hij vult straks gewoon zijn inkomen aan via productiebedrijf Medialane. Waarschijnlijk kan hij dan nog meer binnenhalen als nu het geval is.

  NPO/Vara betaald dan 365.000 euro en dezelfde NPO/Vara betaald dan via productiebedrijf Medialane de rest. Wordt gewoon als productiekosten opgevoerd.

  Dat dit überhaupt kan is al een schandaal!

 24. By the way

  Matthijs gaat gewoon late night doen bij Talpa

 25. Joop

  Links lullen rechts vullen. Oprotten Matthijs

 26. Edwin

  Iedereen die zegt dat Matthijs naar de commerciëlen moet, maar waar hij nu zit is het feitelijk een en al commercie. Dwdd = boekjes verkopen, kijkers naar theater en concerten trekken, kunst en cultuur aantrekkelijk maken. Als je alles eruit zou halen wat naar (sluik)reclame ruikt, hou je geen programma meer over.

 27. Zomaar

  Met 1 mislukte jaar bij een commerciële zal hij meer verdienen dan nog 6 jaren succes bij de PO met €194.000.
  En na dat jaar 5 jaren eerder dan gepland verhuizen naar zijn geliefde Parijs.

 28. Dirk

  Het merk Matthijs zit nu wel zo’n beetje aan z’n houdbaarheidsdatum. Die zou sowieso geld in moeten leveren.

 29. Harry

  Als 2 ton niet genoeg is rot ie toch lekker op met zijn links-lullen-rechts-vullen harses.

 30. n

  Laat financiële constructies maar aan Frans Klein over.

 31. Later

  Waar is Matthijs nu? Ik vind voor iemand die zo weinig op tv is en continu lange breaks heeft een normaal salaris genoeg.

 32. Bas Hers

  Hè ja, laten we zorgen dat iemand die miljoenen aan reclamegeld binnenbrengt naar een andere partij verdwijnt.

 33. man pan

  Hij zal bij BNN/Vara hetzelfde verdienen als Andries Knevel, ja kan al raden wat hij gaat doen. Ik denk SBS de grootste portemenee heeft. Je zag al de flirt van Matthijs toen hij aan John de Mol vroeg of een soortgelijk programma bij SBS kon.

 34. jan weet er alles van

  @Edwin LEES EVEN DE REGELS VAN HET CON V D MEDIA
  en met name regelgeving reclame uitingen
  wat de VARA in het programma DWDD bespreekt , is toegestaan
  Niks commercieel dus , boeken platen cd films theaterprodukties mogen besproken worden maar niet dat je het moet kopen Je mag er een ander geen dienst mee bewijzen dus bijvoorbeeld een platehandelaar in winkelcentrum Hilvershof of een boekwinkel op de Gijsbrecht bijvoorbeeld
  Als de omroepen commercieel te werk zou gaan zoals u dat beschrijft, dan waren ze faiiliet geweest door de vele boetes die dan opgelegd zouden worden

 35. Gerard

  Haha, publieke sufferds denkt Matthijs. Hij laat gewoon een constructie bedenken waardoor hij de vele tonnen salaris kan houden. Goed gedaan Matthijs….met zo’n links hart loop je lekker binnen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.