‘Psychopathische Dotan minachtte Humberto Tan’

Geplaatst op Wed 18 Apr 2018 om 11:00

Psycholoog Guus Essers, die een boek schreef over het herkennen van leugens en als deskundige is opgevoerd door media als EenVandaag, heeft maandag met professionele ogen gekeken naar het interview met Dotan in RTL Late Night. Hij zag een man met psychopate trekjes die gastheer Humberto Tan minachtte. “Wat ik heel bijzonder vond in het fragment is dat hij op een aantal momenten heel kort micro-expressies laat zien van minachting“, zegt hij tegen Ruud de Wild op NPO Radio 2. 

Het was voor een professional overduidelijk, aldus Essers. “Minachting naar Humberto, naar de rest van het gezelschap. Überhaupt in de reacties die hij liet zien zaten er kleine trekjes van minachting op zijn gezicht. Dat zijn trekjes die eigenlijk een kwart seconde verschijnen en daarna zijn ze weer weg, want dan censureert het brein zich.”

Die minachting toont volgens hem zijn ware aard. “Want op het moment dat hij daar minachtend aan tafel zit, dan doet het hem dus niet zo veel wat er gebeurt. Dan probeert hij zijn eigen theater zo goed mogelijk te spelen. In wezen zegt hij eigenlijk: dikke vinger!

Tegenstrijdig

Dotan verkondigde aan tafel een heel tegenstrijdige boodschap, legt Essers uit. “Wat je ziet in het clipje van Humberto Tan, is dat hij een mea culpa doet, oftewel: ik neem mijn verantwoordelijkheid. Maar tegelijkertijd ontkent hij een groot gedeelte van datgene wat hem wordt aangerekend. Hij zit op twee sporen. Dat betekent dat hij in een vreemd kostuum zit.

Ruud de Wild: “Waarom zegt hij niet gewoon: ‘Sorry, ik heb een enorme fout gemaakt en ik ga dat nooit meer doen.’ Dat is toch veel handiger?

Essers: “Dat lijkt me wel. Dan zou hij oprecht zijn. Dan zou hij ook wat hij gedaan heeft oprecht moeten betreuren. De vraag is dan alleen waarom hij het vervolgens gedaan heeft. Er zit naar mijn idee iets meer achter.”

Psychopathie

Wat zit er dan meer achter? “Hij spreekt zichzelf tegen en als je kijkt naar het fragment, dan zie je dat hij trekjes vertoont van mensen die een beetje in de hoek van de psychopathie zitten. Ik mag absoluut niet zeggen dat hij dat dan ook is of heeft, maar hij vertoont gedrag dat lijkt op mensen die psychopate trekken hebben.”

Het fragment toont het volgens Essers duidelijk aan. “Je ziet in het fragment dat hij ontkent. Hij spiegelt gedrag en dat is een goede manier van mensen met die trekjes om compassie, medelijden, aandacht en sympathie te krijgen. Hij spiegelt wat andere mensen zeggen, dat beaamt hij vervolgens. Maar ook zoals de andere mensen aan tafel zitten, dat spiegelt hij ook, die lichaamshouding neemt hij ook over. Zelfs de emoties die worden geuit spiegelt hij ook; zelfs het spraaktempo van anderen neemt hij over en spiegelt hij ook. Dat is niet iets wat wij allemaal van nature doen. Dat is iets wat we van nature niet doen.”

Humberto

Momenteel ligt Humberto Tan onder vuur omdat hij met het Dotan-interview het zoveelste slechte interview neerzette. Essers: “Naar mijn idee: als hij wat druk op de ketel had gezet en wat meer de confrontatie had gezocht, dan zou hij waarschijnlijk iets meer duidelijkheid in de reacties van Dotan hadden kunnen krijgen. Je ziet nu dat hij een aantal dingen doet die hem in de kaart spelen: hij wordt eigenlijk met handschoenen aangepakt.

Tan maakte het ‘psychopaat’ Dotan te gemakkelijk, aldus Essers. “Het betekent dat hij geen leervermogen heeft en het absoluut niet zal afleren. In principe is het zo dat de omgeving die hij geboden krijgt hem in de gelegenheid stelt om deze trucjes te blijven vertonen.

‘Zijn moeder is ook een psychopaat’

Volgens Essers komt dit allemaal voort uit Dotans moeder Patty Harpenau, die ook een twijfelachtig imago heeft. “Wat heel vervelend is, is dat het vaak een genetisch component heeft. Het zit niet alleen in hem, maar ook in degene die hem heeft gekregen maar ook in die hij gaat doorgeven. Het probleem is dus eigenlijk groter dan je zou verwachten in maatschappelijk opzicht.”

Ruud de Wild: “Het moge heel duidelijk zijn met Dotan: geen platen meer maken en niet voortplanten.”

VI-heren vinden Dotan ook psychopaat

De mannen van Voetbal Inside gaven maandag ook al aan een psychische ziekte te vermoeden. René van der Gijp: “Dat is ook een gek geworden natuurlijk, idioot. Die is ziek in zijn hoofd. Ook dat gebeuren in dat vliegtuig joh met dat meisje. Hoe verzin je dat joh? Dan ben je inderdaad niet goed in je hoofd als je dat verzint.

Johan Derksen: “Dan ben je niet helemaal goed. Ik hoor nu ook dat die moeder van hem, die Harpenau, helemaal geen Patty heet. Die heet anders. Ze doet ook net alsof ze joods is, maar ze schijnt ook niet joods te zijn. Het is dus een beetje een zieke familie.

Lees ook:
Volkskrant vernietigt Dotan: zanger blijkt enge fantast (zaterdag)
‘Dotan, kom vanavond naar RTL Boulevard of verdwijn!’ (zondag)
NPO Radio 1 verontschuldigt zich voor liedje Dotan (maandag)
Universal Music eist reactie Dotan op Volkskrant-artikel (maandag)
Volkskrant werkt aan vervolg: collega’s over Dotan (maandag)
Dotan reageert alsnog uitgebreid op Volkskrant-artikel (maandag)
Zelfs met Dotan scoort Humberto Tan horrorcijfers (dinsdag)
Humberto verbijstert met kritiekloos Dotan-interview (dinsdag)
Dotan trollde ook journalist van Brabants Dagblad (dinsdag)
‘Humberto Tan moet Sonja Barend Award teruggeven’ (dinsdag)
NRC denkt dat Humberto zijn hoofd er niet bij heeft (dinsdag)
Patty Harpenau: ‘Dotan wil niet met mij praten’ (dinsdag)
Ook Parool vindt Dotans keuze voor Humberto laf (vandaag)
Moeder Dotan geeft interview aan Shownieuws (vandaag)
Privé: ‘Dotan zet Amsterdamse huizenmarkt onder druk’ (vandaag)

Foto: RTL
29 Reacties op “‘Psychopathische Dotan minachtte Humberto Tan’”


 1. KingAlert

  Noem mij 1 normale Nederlander die de vraagstelling van Tan niet minacht?

 2. shrink

  Valt me tegen dat deze psycholoog, die zijn boekje overigens ver te buiten gaat met zijn diagnose van de geestesgesteldheid van Dotan, ook niet gelijk Humberto Tan in zijn analyse heeft meegenomen. We willen toch zeker allemaal weten wat er schuilgaat achter die eeuwige vage glimlach van deze ogenschijnlijke allemansvriend?

 3. Paulus

  @ shrink

  Gezien de voorgaande gebeurtenissen, hoef je niet per se psycholoog te zijn om in te zien dat die Dotan een gestoorde is.

 4. Rutger

  Deze man had tegenover Dotan moeten zitten aan die tafel bij Tan. Vuurwerk!

 5. Stefan

  @shrink: de psycholoog ging zijn boekje helemaal niet te buiten en formuleerde zijn mening bijzonder zorgvuldig en voorzichtig. Lees de eerste alinea onder de tussenkop Psychopathie nog eens goed terug.

  Ik zou ook niet weten waarom Tan onder het vergrootglas moet. Het is een uiterst vriendelijke man die een talkshow op een commerciële tv-zender presenteert en die – al dan niet onder druk van commerciële belangen – (te) vriendelijke interviews afneemt.

 6. Lamberto

  Hij is toch geen serie-moordenaar? Hooguit een zielige zanger met foute ideeën omtrent de inzet van social media.
  Beetje overdreven deze analyse.

 7. Walter

  06.05.2002

 8. Paulus

  @ Lamberto

  Het is nog maar de vraag of hij geen moordenaar/seriemoordenaar is.
  Van dit soort types kun je alles verwachten.
  Hij heeft sowieso 1 dode op zijn geweten: de fan die een aantal jaar geleden zelfmoord pleegde.

 9. Vincent

  @Paulus Weten we wel zeker dat die zelfmoord waar is? Uiteraard een tragisch verhaal, maar nu twijfel je ineens aan alles.

 10. Tik

  What to Do Tan ?

 11. Surandy

  Zegt de een gek tegen de andere gek. Dat heeft Humpie niet door man, die zit alleen maar te glimmen. Ik heb duur pak aan hoor en ga dansseeeuuuu mat chikies. Als je alleen het ingestuurde Tibetaans gebrabbel hoor van die zogenaamde zanger dan weet je al dat je met een psychopaat pur sang hebt te maken.

 12. Er klopt iets niet

  Over de zelfmoord van een fan van Dotan:

  ‘Zijn moeder Patty Harpenau (56) vertelde aan de Privé: “Wat is dit afschuwelijk om te horen, ik val er compleet stil van. Ja, we kennen de dame waar het hier om gaat. Verder ben ik voorlopig te geschokt om er iets over te zeggen.” Dat kunnen we ons goed voorstellen.’

  En:

  ‘Een jaar of zes geleden is het contact rigoureus verbroken. Waarom? Ik weet het niet“, geeft ze aan.’

  Het 1e citaat stamt uit 2015, het 2e is van een aantal dagen geleden.

  Volgens mij is 2018 – 6 2012, dus niet 2015, waarin ze spreekt over ‘we’.

 13. NUR

  @Er klopt iets niet

  Stumperd.

 14. Bep

  Oftewel een vreemde familie, waar leugen en waarheid in elkaar overlopen.Dotan heeft ook niet echt het goede voorbeeld gehad.

 15. De Blije Belg

  Nederland slaat door!

 16. ann-Lynn

  Geef die jongen aub de professionele hulp die hij nodig heeft!

 17. Arie

  Ik moest gelijk denken aan Olcay… ook zo’n vreselijk type.

 18. David

  Mediacourant is Dotancourant geworden.

 19. Jean Paul

  “Ik mag absoluut niet zeggen dat hij dat dan ook is of heeft, maar hij vertoont gedrag dat lijkt op mensen die psychopate trekken hebben.”

  Dus zeg ik het lekker toch. Dit lijkt me tamelijk onethisch allemaal van deze aandachtszieke expert.

 20. Ookdatnog

  GROTE WOORDEN VAN PSYCHOLOOG ESSERS MIJN OBSERVATIE IS DAT DE MEESTEN PSYCHOLOGEN ZELF OKK EEN BEETJE KOEKKOEK ZIJN ZIE AL HIER ,HOE DURF JE MET JE BEROEPSETHIEK ZÚLKE UITSPRAKEN TE DOEN?.🙈🙉🙊

 21. Antoinette Harp-Nou

  Ik weiger te zeggen dat mijn zoon Dotan H. en ik gekken zijn, hoewel het natuurlijk wel zo is. Maar goed, dat gaat verder niemand iets aan. Ja, wij zijn waanzinnig mediageil en ja wij zijn charlatans, ja, wij proberen een ander voortdurend een poot uit te draaien, met name de zwakkeren in de maatschappij, degenen die niet zo sterk in hun schoenen staan, maar laat ons toch onze gang gaan. Zolang wij er financieel beter van worden, moeten anderen echt niet zeuren, zo heb ik Dotan H. ook opgevoed. Pakken, wat je kan pakken, hoe vals en onder de gordel het ook is. Ja, het klopt, ik zie er verlept uit met alcoholwallen en dood haar, maar dat komt omdat het grote publiek zo wantrouwend is geworden, ik vind het heel oneerlijk dat mensen Dotan H. en mij doorhebben, wij zijn dat niet gewend, normaal gesproken geloven mensen ons altijd en zo konden wij jarenlang ongegeneerd te werk gaan. Wij begrepen al niet dat niemand Dotan H., mijn zoon door had, dat zijn domme fans het niet wilden zien, ok, maar het was toch altijd al klip en klaar dat mijn zoon, Dotan H. een oplichter van der ergste soort is?
  Ik ga nu eerst mijn tweede fles witte wijn open trekken, ik ben al dronken, maar wel zen………………. en volledig buiten evenwicht…………. en zoek geen ruzie met me, want ik win altijd………………….

 22. SOLANGE

  De moeder van Dotan verloochende haar kind ze wilde er niks mee te maken hebben….ze heeft zelf dat kind op de wereld gezet…. fantaseren kan ze goed…

 23. critikast

  Humberto…schaam je diep voor dit interview. Je toont er opnieuw mee aan geen enkele journalistieke kwaliteit te hebben. Ga een vak leren jongen en blijf voortaan ook van veel jongere vrouwen af ! Verlos ons van je !

 24. rimboe rin

  Ik zit alle comments te lezen en vraag me af wie idioter is. Die geschifte psycholoog en consorten of die idioten die hier een hoop krankzinnigheid etaleren.

  Wat een zieke samenleving is dit toch.
  En Zwarte Piet heeft daar niets, en ik herhaal, NIETS mee te maken.

  Zieke geesteszwakke menaen. Zo ver doorgeschoten dit, niet normaal!!!!!

 25. Jordao

  Wat zijn we hier in Nederland een stelletje hypocrieten. Met de wind meewaaien als iemand zeer succesvol is maar toch met een tipje jaloezie en afgunst. Maar gaat iemand compleet de fout in bv met een leugen zoals dit wordt ie echt met de grond gelijk gemaakt alsof ie een moordenaar is. Natuurlijk is het een zeer domme actie geweest van die Dotan, maar kom op zeg het moet dan ook klaar zijn als ie zijn portie heeft gehad. Nu gaat het maar door, de één en de ander parodie en meningen van BNN-ers of geen BNN-ers , die hem nog meer richting afvalverwerking trapt. Gaat nergens meer over. Alsof 75% van de BNN-ers of reactiegevers veel beter zijn. Dit is ook een soort pesten waardoor iemand zo de vernieling in wordt getrapt en we hebben het zo op pesten dat er programma’s aan besteed worden om dat te stoppen. Nederland is een land van afgunst en jaloezie. Zeer succesvol maar ze wachten totdat je een fout maakt en dan hang je aan de hoogste boom. Kijk naar Humberto , was eerst een zeer succesvol presentator en met dat al dan niet scheve schaats rijden met die blonde journaalpresentatrice is ie nu afgeschoten wild waar haast iedereen een mening over heeft en wordt ie geslachtofferd. Niks meer lijkt ie goed te doen in de ogen van de ander lijkt het.

 26. Mug

  Jordao, trol

 27. Ditnog

  Sommigen zijn zeker een stel hypocrieten . dit onderwerp is zo ver doorgeschoten. Vele anderen zijn niet beter dan Umberto .en hun moet je ook respecteren. zijn glimlach maakt anderen al gelukkig. er is genoeg ellende op de wereld. Jaren heeft hj RTL Late Night gepresenteerd en vele blij gemaakt. haast een ieder maakt weleens iets minder leuk mee in het leven. Laten wij meer begrip tonen voor elkaar. Umberto jij bent voor mij een Topper.

 28. Oom Berto in en uit de hut van Oom Tom

  Oom Berto dacht zich met z’n jarenlange fopnegert-geslijm bij de grote blanke Ollander in tv-land onsterfelijk te hebben gemaakt na een tijd lang complimentjes te hebben gehad op zijn vermeende host-kwaliteiten, maar was eventjes vergeten dat wanneer bij de Ollandse Oom Tom op een gegeven moment de overbekende jaloezie en haat de kop opsteken en hij genoeg heeft van het kruiperige gedrag van de knuffelallochtoon, hij deze zonder pardon zijn hut uittrapt en de deur vervolgens met balen katoen barricadeert. Wat de aandachts- en shekelgeile beroepsfantast Dotan Harpenau betreft: die kan nog altijd de bekende ‘antisemitisme-troefkaart’ uit zijn hoge pijpenkrullenhoed tevoorschijn toveren om zijn vele critici de mond te snoeren en de aandacht van zijn oplichtingspraktijken af te leiden. En als het meezit levert het hem nog een paar extra shekels op ook…

 29. Susanne

  Het zijn nogal wat aantijgingen die deze ‘beroepspsycholoog’ maakt! Je ziet dat iemand in het gips zit, dus hij zal hier en daar wel botbreuken hebben.. (??) Hoe kan die man die Dotan nog nooit ontmoet heeft, überhaupt tot bepaalde conclusies komen?? En dan ook nog het woord ‘psychopathische trekjes’ in z’n mond nemen?! Totaal absurd én onprofessioneel.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.