RTL Boulevard discussieert verder over Voetbal Inside

Voor de tweede avond op rij was er woensdagavond discussie over de RTL 7-talkshow Voetbal Inside in RTL Boulevard. Vanwege kritische sponsors was het programma van Wilfred Genee ditmaal zelfs het openingsnieuws van de showrubriek. Dat was te zien in de uitzending op RTL 4. De boodschap was hetzelfde: VI is soms ongepast, maar dat moet wel gewoon kunnen. “Ik vind dat er smakeloze grappen gemaakt moeten kunnen worden“, zei Frank ‘piemelgrap’ Dane.

Sunny Bergman, die de actie tegen Voetbal Inside is begonnen, kwam ook aan het woord in de showrubriek. “Er worden voortdurend grappen gemaakt die denigrerend zijn naar groepen zoals vrouwen, mensen van kleur en homo’s. Door de adverteerders te benaderen hopen we dat er druk wordt uitgeoefend om die homofobie in de uitzendingen te verminderen“, zei ze in een item.

Vervolgens werd John de Bever opgevoerd als de homo die het allemaal niet erg vindt. Daarna bracht Boulevard de reacties van twee van de drie sponsors in beeld.

Amstel Bier: “We moeten ons altijd blijven afvragen of de inhoud van een gesponsord programma past bij de waarden van ons merk. Als dat niet het geval is, gaan wij het gesprek aan met de desbetreffende zender. Op dit moment zijn we dan ook in gesprek met RTL.”

Gillette: “Gillette neemt dit zeer serieus, omdat we waarde hechten aan diversiteit. We steunen geen enkele boodschap die mensen kan kwetsen op basis van huidskleur, geslacht, mening of seksuele geaardheid. Daarom hebben wij hierover contact met VI.”

Daarna mocht Fatima Moreira de Melo haar zegje doen: “Ik denk dat ieder zijn eigen grens bepaalt. Ik denk wel dat ze altijd tegen die grens aan schuren, zeker Van der Gijp, die er ook lol in heeft, zoals hij zelf zegt. Het is ook wel een beetje een rol die ze spelen, want ik weet dat Van der Gijp geen homofoob is bijvoorbeeld. Hij maakt over alles geintjes. Het is niet zo dat het programma bepaalde groepen alleen aanspreekt, want eigenlijk pakken ze iedereen gewoon aan.”

Ik heb ook wel eens aan tafel gezeten bij VI en toen zei Van der Gijp ook: ‘Ik heb eigenlijk helemaal niet zo’n zin om met een vrouw over voetbal te praten.’ Toen dacht ik: dat is dan aan jou. Vind ik hem er leuker door? Niet echt. Maar hij heeft wel recht op zijn eigen mening.”

Peter van der Vorst: “Het zijn vaak wel hele onhandige, domme, kwetsende grappen die jonge homo’s echt kunnen kwetsen en onveilig kunnen laten voelen in de voetballerij. Ik heb er lang over nagedacht, want ik ken Johan en René van der Gijp. Ik ben bij ze thuis geweest en de potten vaseline staan overal. Ik weet dat ze geen homofoob zijn, maar ik weet wel hoe ik me als jonge jongen onveilig kon voelen als ik in een omgeving was waar dit soort grappen continu gemaakt werden in de spotschool of in sportclubs.

Ik vind dat iedereen alles moet kunnen zeggen, maar moet een sponsor dat ondersteunen? Dat is de vraag die speelt.

Peter R. de Vries: “De essentie van de vrijheid van meningsuiting is toch dat we ook opmerkingen die ons onwelgevallig zijn of die we smakeloos vinden tóch tolereren. Wat ik veel kwalijker vind is dat Johan Derksen daar week in week uit zit, terwijl hij eigenlijk geen verstand van voetbal heeft.”

Frank Dane: “Ik vind het veel erger wat Sylvana doet. Een beetje voor eigen rechter spelen en de media oproepen tot een boycot. Ze gebruikt de media om reuring te creëren. Eén ding wat een merk niet wil is dat er reuring komt. Negatieve publiciteit. Ik denk dat een merk zich eerder terugtrekt vanwege die reuring dan omdat René iets zegt.”

Lees ook:
Van der Gijp weigert te kijken naar trouwende homo’s (maandag)
SP’er Kwint vindt VI-heren ‘stel lopende anachronismen’ (maandag)
Gijp: ‘Zwartgeschminkte voetballer lijkt broer Sylvana’ (dinsdag)
Sunny Bergman spreekt sponsors Voetbal Inside aan (dinsdag)
Sylvana Simons ondersteunt actie tegen Voetbal Inside (dinsdag)
Johan Derksen vindt Sylvana Simons ‘erg zielig’ (woensdag)
RTL Boulevard gaat actie tegen VI niet ondertekenen (woensdag)
Dochter Johan Derksen steunt Sylvana Simons (woensdag)
RTL gaat VI-mannen niet de mond snoeren (woensdag)
Amstel en Gillette keuren homograp Voetbal Inside af (woensdag)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen