Zwagerman: ‘RTL-probleem groter dan Galjaard en Tan’

Geplaatst op ma 25 sep 2017 om 10:25

Het RTL-probleem is groter dan alleen Erland Galjaard en Humberto Tan. Dat schrijft mediadiva Marianne Zwagerman op Twitter. RTL ligt momenteel onder vuur vanwege dalende kijkcijfers en vermeende arrogantie. Het RTL-probleem gaat echter veel verder dan de huidige lineaire programmering, aldus Zwagerman. Ze denkt dat RTL, maar ook NPO en SBS, het vooral moeilijk gaan krijgen in de transitie naar online, waar Amerikaanse grootmachten de dienst uitmaken.

Aan het begin van die strijd staat RTL er in elk geval wel beter voor dan SBS, aldus Zwagerman op Spreekbuis.nl. “RTL heeft wel een online positie, groot verschil met SBS. Nu zaak aan de nieuwe CEO om daar een goede strategie op te bouwen.”

Voor RTL is de transitie naar online een groter probleem dan het huidige tv-schema, zegt ze. “Feit blijft dat voor RTL, SBS én de STER het probleem opdoemt dat ik laatst al schetste in m’n BNR-column. Die kleine miljard adverteerdersgeld verdelen ze nu nog met z’n drieën. Dat blijft niet zo.”

Toch is lineair anno 2017 nog hard nodig. “Het neemt niet weg dat ze ook hun probleem met lineair aan moeten pakken, want het is een sterk dalende maar nog steeds grote markt die deels de digitale strategie moet financieren.

RTL’s lineaire baas Erland Galjaard moet volgens critici het veld ruimen. Hoe denkt Zwagerman daarover? “Op elke positie is een keer een wissel nodig. Misschien is dit het moment, maar sterke bedrijven bepalen dat zelf en laten hun oren niet hangen naar columnisten en voetbalcommentatoren.

Lees ook:
Angela de Jong: ‘Erland Galjaard moet opstappen’ (twee weken geleden)
RTL 4 afgeslacht in AD: ‘Stuitend arrogante zender’ (donderdag)
Ook LINDAnieuws en Totaal TV kritisch over RTL 4 (donderdag)
Mediabureau adviseert RTL: ‘Ronald Molendijk eruit’ (donderdag)
Mediabureau Mindshare vindt RTL naar binnen gekeerd (vrijdag)
Fons van Westerloo: ‘Misschien moet Erland eruit’ (vrijdag)
NTR-baas Paul Römer: ‘RTL stort aan alle kanten in’ (vrijdag)
Volkskrant vindt RTL mediaflop van de week (vrijdag)
Angela Groothuizen schrikt van felle kritiek op RTL (vrijdag)
Johan Derksen slacht RTL 4 en Erland Galjaard af (zaterdag)
Shownieuws sabelt ‘stoute dandy’ Humberto Tan neer (zaterdag)
RTL Boulevard behandelt RTL-kritiek Johan Derksen (zondag)
Johan Derksen heeft geen spijt van kritiek op RTL (vandaag)
‘Ronald Molendijk, we moeten er een eind aan breien’ (vandaag)

Foto: WNL
23 Reacties op “Zwagerman: ‘RTL-probleem groter dan Galjaard en Tan’”


 1. Henk

  Hier lopen twee discussies door elkaar. De ontwikkeling van ondemand vs lineair en de arrogantie van RTL. Leuk om ze op één hoop te gooien, maar staat volledig los van elkaar.

 2. Enzo Voort

  Het RTL-probleem is niet groter dan Galjaard en Tan het ís Galjaard en Tan.

 3. PA-V-H

  Dikbil Zwagerman ook weer een mening die nergens op slaat.

  De klachten gaan over Galjaard en Tan en niet over de extreem gebrulde Zwagerman meningen die dikbil door de strot wil duwen van RTL.

 4. jonge presentator

  dat komt omdat rtl lineare niet makkelijk de kans geeft aan nieuwe gezichten. ze blijven te lang vast houden aan oude patronen. teveel valse nichten in tv die het verpesten, teveel te grote ego’s, teveel mensen die te lang op dezelfde stoel blijven zitten met oude denkpatronen en tot slot veel te weinig diversiteit want als je een kleur heb kom je er al helemaal niet tussen. dus spreken ze een hele grote doelgroep al niet aan . ze missen de boot en over een paar jaar zijn ze als ze zo door gaan dood

 5. Pieter

  Het zijn gewoon angsthazen bij RTL
  bang dat met nieuwe concepten en gezichten de kijker helemaal afhaakt
  De kijker is gewend aan een vast kijkpatroon, en dat doorbreek je niet zo gauw !

 6. pepe

  wie neemt Marianne met dr toyboy van 26 en je hoeft niet in orkaan gebieden te gaan wonen Zwagerman nog serieus uberhaupt

  RTL heeft Videoland klaar als de linear instort hebben ze videoland

  de bejaarden willen niet meer naar RTL kijken omdat ze te veel op de 20-30 en jonge gezinnen richten en die doelgroep kijkt dus on demand.

  zo probleem verklaard aan wie kan ik de factuur sturen?

 7. Jeffrey

  @PA-V-H
  Die nergens op slaat?
  Nee Netflix was kansloos als we de berichten een aantal jaar geleden moesten geloven. Aanbod te klein, Nederlanders willen niet betalen etc.
  Wat doet RTL, ze starten Videoland, en daar zit nou net niemand op te wachten. Want om nou te zeggen dat dat zo’n succes is.

  In de VS is Netflix al gestart met nieuwsuitzendingen, en een dagelijkse talkshow. Nu is de markt in NL te klein voor Netflix om ook hier actuele programma’s toe te voegen, maar zeg nooit nooit.

 8. Otto Groeneveld

  Rtl is net als de PvdA trekken aan een dood paard. GTST wtf zeg hoe kun je ellende nog uitzenden, hoe durf je het uit te zenden. Een zender die eigelijk vanaf de eerste uotzending al bagger was. Zou als adverteerder wel achter mijn oren krabben met zulke cijfers en eigenlijk alleen maar bekeken in Amsterdam en Volendam, dat is de realiteit. Buiten deze plaatsen wordt er nauwelijks naar Rtl gekeken.

 9. Richard Otto

  Haar hele quote is hier te lezen: http://www.spreekbuis.nl/mediaspecialisten-over-de-positie-van-erland-galjaard-rtl

 10. Ron

  Videoland voegt qua Engelse content niets toe. Ze moeten het daar hebben van de Nederlandse series (eigen producties) en Nederlandse films hebben. Er verschijnen echter daar nog steeds te veel Engelstalige series en films maar dat is vrij kansloos tegenover Netflix. Daar moet dus ook de strategie om. Meer Nederlandse content dus dat is zou het USP moeten zijn. En ook de frequentie mag om hoog dus sneller doorpakken met nieuwe content want het is soms weken stil voordat er weer een Nederlandse serie of film bij komt. Daar is de abonnementsprijs gewoon te hoog voor om zo lang te wachten.

 11. Pak 'm

  Jij voegt niks toe, Ron.

 12. Overdosis

  Hebben we die tientonner ook weer te janken. Ga in bed liggen, koeienkop!

 13. b

  Waarom denkt MC nog steeds dat mevrouw Zwagerman er toe doet .

 14. animo

  Het probleem is meer Galjaard dan Tan denk ik ,men is doorgeschoten met bners ,waarom moet een zanger/acteur ook ineens programma’s maken ,iedere bner is ook een deskundige ,echte natuur talenten krijgen geen kans meer omdat alles word verdeelt onder de bestaande bekende nederlander ,Nick en Simon gaan ook weer iets maken voor sbs ,als ze een keer te gast zijn oke maar meer niet ,RTL drijft het nog verder door dat er overal ook overdreven moet worden gelachen Chantal blijft slapen is nog wel leuk tot ze denkt dat ze een toneelstukje moet opvoeren dan haak ik af ,ik ken de hele beste man Meulendijk niet maar als Galjaard denkt dat hij zijn vriendjes een baantje kan toeschuiven dan zit je er te lang en moet je opstappen,is dit ook zo in het buitenland dat de een hele zender drijft op bners.

 15. Ano

  Videoland is gepruts in de marge en zal uiteindelijk sterven. Een merknaam uit de gloriedagen van VHS en DVD.

 16. David

  Toen er een campagne op gang kwam vanuit de commerciëlen dat de STER moest worden afgeschaft wist je dat de problemen enorm zijn.

  Dat was namelijk nooit een probleem en men heeft nu blijkbaar dat geld hard nodig…

 17. dynamische dennis

  @ Ano

  Netflix is ook een merknaam uit de gloriedagen van VHS en DVD.. dat zegt dus helemaal niks

 18. echtwaar

  Marianne Zwagerman, wat een hoitie toitie troela is dat toch, zo enorm overtuigt van zichzelf, wordt er een beetje misselijk van.

 19. 砂漠のキツネ

  Als Tan een probleem was dan was zijn nieuwe programma een flop… maar die trekt steeds meer kijkers.

 20. Bart

  砂漠のキツネ Tan is ook het probleem. Zijn laatste maanden zijn ingegaan.

 21. Hj

  Toen RTL besloot te stoppen met Zwarte Piet, is de ondergang ingezet. Nederland walgt van dit soort acties. Karma noemen sommigen dat.

 22. Aniel

  Wat een haat en afgunst lees ik uit velen reacties de enige verklaring is zelf niet lekker in je vel zijn of wel ongelukkig bestaan dan zal je altijd negatief zijn met reacties. Mevr Zwagerman heeft daar ook last van. De laatste keer dat ze op rtl late night was kreeg ze ervan langs door oud groenlinks kamerlid Femke Halsema. Ze was toen erg verbitterd. Dit is duidelijk een trap na. Mensen laat het los en geniet van alles wat je overkomt in mooi daglicht. Er zullen altijd mensen zijn die je proberen onderuit te krijgen dan heb je meelopers en bazen. waar hoor jij bij?.

 23. Kees

  @Aniel Dus omdat er mensen hier negatief op iets reageren zijn ze dat altijd over alles? Als ik het goed begrijp ben jij dus altijd over alles positief? Mijn ervaring is dat dat meestal neppe mensen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.