RTL 4 afgeslacht in AD: ‘Stuitend arrogante zender’

Het lijkt erop dat AD-ster Angela de Jong gisteren in Smaakt Naar Meer een taartje met hete pepertjes heeft gegeten, want ze komt vandaag enorm fel uit de hoek in de krant. Ze laat al een tijdje blijken dat ze zich als kijker wat minder thuisvoelt bij RTL 4, maar al haar opgekropte woede komt er vandaag pas écht goed uit uit. Het station krijgt er hard van langs in haar column. Ze vertegenwoordigt daarmee een geluid dat de laatste tijd wat vaker klinkt: de tv-zender zou een tikkie arrogant geworden zijn.

‘De stuitende arrogantie en dieptepunten van RTL 4’, luidt vandaag de kop van haar tv-column. “RTL 4 heeft een probleem“, begint de journaliste, wijzend op kijkers die in ‘rap tempo weghollen’ bij de zender. “Naar SBS 6, naar NPO 1 of naar Netflix – alles is kennelijk goed, zolang het maar geen RTL is.

RTL 4 is het televisieseizoen 2017-2018 teleurstellend begonnen. Alleen Helemaal Het Einde op maandag en de weekendshows zetten mooie cijfers neer op prime time. “Ik moet bekennen dat ik de malaise met enig leedvermaak bezie.”

Waarom geniet ze van de lage RTL-cijfers? “Ik erger me als kijker de laatste tijd dood aan RTL en dan vooral aan de stuitende arrogantie die van het scherm spat. Wat altijd gewoon een leuke zender was, is verworden tot een vervelend egocentrisch clubje dat ervan overtuigd is dat de hele wereld om RTL draait. Kijk naar RTL Boulevard, kijk naar RTL Late Night, kijk naar het gros van de andere shows waarin steeds weer dezelfde koppen opduiken.”

Bovendien vindt ze veel RTL-shows lijken op iets wat er al is. RTL denkt zeker dat de kijker dom is, stelt ze. “Of dat we het pikken dat Humberto Tan daar weer vrolijk staat te dansen op vrijdagavond, alsof hij sinds zijn buitenechtelijke affaire geen levensgroot imagoprobleem heeft? Gewoon, omdat messias Erland Galjaard, de grote baas daar, heeft bedacht dat dit goed is voor ons?

Bij dezen pleit ik voor een frisse najaarsschoonmaak bij RTL, voor én achter de schermen. Zodat het gewoon weer een leuke zender wordt.”

Het is de eerste keer dat De Jong de commerciële tv-zender er zo hard van langs geeft. Haar volledige column kunt u lezen op de website van het AD of via Blendle.

De tv-recensente heeft onder meer bijval gekregen van Story-baas Guido den Aantrekker. Hij zegt: “Volledig mee eens. Het is lopende bandwerk geworden, die inzet van A- tot Z-sterren in makkelijke formatjes. Kijkers zijn niet achterlijk. RTL treffend samengevat door Angela de Jong in het AD. Het ultieme doorpakmoment voor SBS, dat de kijkers wél serieus neemt #gogogo.

Ook EenVandaag heeft kennis genomen van haar column. “AD-columniste is klaar met RTL“, vat presentator Lammert de Bruijn samen.

Lees ook: Angela de Jong: ‘Erland Galjaard moet opstappen’ (zondag)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Heeft Matthijs van Nieuwkerk de piek van zijn carrière al bereikt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen