Ook LINDAnieuws en Totaal TV kritisch over RTL 4

Geplaatst op do 21 sep 2017 om 13:15

RTL 4 heeft het zwaar te verduren. Naast de felle AD-column van Angela de Jong over de arrogantie die de zender volgens haar uitstraalt, komen ook nieuwssite LINDAnieuws en het tv-magazine Totaal TV kritisch uit de hoek. Zo is er volgens LINDAnieuws ‘steeds meer kritiek op RTL’. “Hoewel RTL voorheen door velen werd gezien als een fijne zender met onderhoudend entertainment, zwelt de kritiek de laatste tijd aan. Kijkcijfers dalen, en ook op programma’s is commentaar“, aldus de nieuwssite.

LINDAnieuws citeert de pittige uitspraken van Angela de Jong en die zijn volgens de nieuwssite niet ongefundeerd. “Dat wordt ondersteund door de kijkcijfers. Die lopen terug. Een goed voorbeeld is RTL Late Night, dat voorheen concurreerde met het programma Pauw, maar nu vaak minder dan een half miljoen kijkers trekt. Ter vergelijking: Pauw trok gisteren 774.000 kijkers, tegenover 456.000 kijkers voor RTL Late Night.

Ook haar kritiek dat RTL van alles kopieert, klopt volgens LINDAnieuws wel. “Dat commentaar komt vaker voorbij. Vooral bij het nieuwe programma Kroongetuige, zien kijkers veel gelijkenissen met het NPO-programma Wie is de Mol?. The Big Music Quiz wordt vergeleken met zowel De Top 2000 Quiz (NTR) als Ik Hou van Holland (RTL).

Totaal TV denkt dat RTL 4 een moeilijke periode tegemoet gaat. “RTL 4 is al jarenlang de grootste commerciële tv-zender van Nederland. Toch lijkt het succes af te vlakken. In de eerste weken van het nieuwe tv-seizoen weet de kijker RTL 4 minder vaak te vinden.

Het blad ziet de kijkcijfers afvlakken. “De kijkers kiezen niet alleen op prime time, maar ook laat op de avond vaker voor de publieke tv-zender NPO 1 en in mindere mate voor SBS6.

Er is ook nog altijd een probleem op de late avond, aldus Totaal TV. “De gunfactor voor Humberto Tan en zijn programma RTL Late Night is op dit moment minder dan in de afgelopen twee jaar.

Mediajournalist Maarten Hafkamp van Adformatie concludeert: “RTL(4) ligt aardig onder vuur in de media deze week.

Dat is volgens hem wel terecht. “Kijkcijfers zijn vooral doordeweeks vrij dramatisch.

Lees ook: RTL 4 afgeslacht in AD: ‘Stuitend arrogante zender’ (vanochtend)

Foto: RTL
21 Reacties op “Ook LINDAnieuws en Totaal TV kritisch over RTL 4”


 1. Pipo

  Linda neemt vast een voorschotje op de overstap, ze tekent steeds maar voor een jaar en dat zal binnenkort wel aflopen. Hoop dat Miljoenenjacht gewoon bij RTL blijft, Linda verpest t met haar gekrijs

 2. Neptunus

  is we ook kritiek van LINDAnieuws op Linda op RTL4 met haar schijtlollige lachuh programma’s?

 3. Vrede

  Het is toch ook te belachelijk voor woorden dat Nederland Humberto Tan-moe is e hij gewoon weer bij RTL Late Night zit en dansjes doet op vrijdagavond. Dan is het idd schijt hebben aan het volk.

  Maar goed,ik las gisteren over dat shows met BN’ers de mensen vervelen en dat klopt maar ‘vermoord in het buitenland’ is niet zo’n programma en doet het ook slecht.

 4. PA-V-H

  Galjaard en Wendy lezen jullie dit:

  Inpakken en wegwezen is mijn advies

 5. Pipo

  Vermoord in het buitenland, wat een titel, kun je niks mee

 6. Ingrid

  Als RTL het nog niet weet ,dan verdienen ze de lage kijkcijfers.
  Overal lees je dat mensen geen zin hebben in hun programma’s. Zijn het beu om steeds dezelfde bekende gezichten te zien.
  De vriendjes politiek viert hoogtij. Niemand is kritisch op elkaar.
  Echt tijd voor een frisse wind want met de huidige directie en medewerkers is het drijfzand!

 7. anonymusje

  Helemaal eens met @Ingrid 13.52, te veel van het zelfde en Humberto die al een jaar zijn hand heeft overspeeld. Met zijn bekende, nare trekjes: Antwoorden geven op de vraag die hij een ander stelt ( suggestief vooral) Zichzelf overal tussen lullen, het is niet de Humberto Tan show. Erland, je doet er goed aan dit te stoppen, anders loopt iedereen weg en o ja, Ronald Molendijk…..wat een sufferd is dat, overdragen van muziekrechten goed praten….jaja….uitgeverij Molendijk wil dat wel

 8. zo maar

  RTL heeft 1 doelgroep: 18-48. Daar hebben ze vorig jaar 0,1% minder gescoord dan een jaar daarvoor. Dit jaar is het ook minder maar niet zo veel. RTL houdt nou juist in de doelgroep de score netjes overeind. Als een journalist dat nou eens snapt en vanuit die uitgangspositie een stuk schrijft is de titel ‘journalist’ misschien wat meer op z’n plek, in plaats van te focussen op absolute kijkcijfers en met de meute mee te huilen.
  De absolute kijkcijfers dalen trouwens bij alle zenders!
  RTL scoort eigenlijk met zijn reeds langer bestaande programma’s nog steeds vrij goed. Zeker in hun doelgroep, anders zouden ze die cijfers niet zo goed overeind houden. De nieuwe programma’s zoals: ‘little big stars’, ‘Spreekrecht’ en ‘Vermoord in het buitenland’ laten het afweten. Geen bekende Nederlander te zien in die programma’s, behalve de presentatie. Dus het probleem is ook wat ingewikkelder dan een te veel aan BN’-ers. Lineair kijken is de afgelopen jaren met 15% afgenomen en kijken via on-line en internet maakt die afname maar voor een fractie goed. RTL met zijn doelgroep is de eerste zender die dat merkt en daar ook de grootste klappen krijgt. Dat ze desondanks in de doelgroep die voor hun van belang is het marktaandeel overeind houden is knap. SBS scoort met een paar programma’s heel goed maar een groot deel van die programma’s heeft omroep Max publiek. Daar zou RTL niets aan hebben. Zou zo mooi zijn als er nou eens 1 journalist met kennis van zaken, eentje maar, een artikel schrijft waarin het inzicht doordringt dat absolute aantallen kijkers voor RTL niet van het grootste belang zijn. 750.000 kijkers naar Pauw met een marktaandeel van ‘8’ in de doelgroep 18-48 is voor RTL volstrekt oninteressant. 23% marktaandeel in de doelgroep 18-48 bij 500.000 kijkers bij Tan is voor RTL al een stuk interessanter en natuurlijk hebben ze liever 23% bij 700.000 kijkers. RTL heeft pas echt een groot probleem als er een andere zender is die in de doelgroep 18-48 goed scoort. Zo’n zender is er niet, in de verste verte niet. En nee ik werk niet voor en niet bij RTL maar zou zo graag eens een zinnige bijdrage zien, vooral van de landelijke media. Ook de Linda bijdrage is domme borrelpraat. Als een stagiaire ermee zou komen zou ik zeggen: ga je huiswerk eens doen.

 9. Joost

  @zo maar Een lang verhaal en het bij het verkeerde eind hebben. Misschien moet je huiswerk eens gaan doen.

 10. Frans

  Zet hem op Bn…ers……..jullie kunnen het……Geer en Goor…zoooooo humorloos…dat lachje van die 2….krijg je gelijk kippenvel van

 11. Pieter

  @ZO MAAR Als ik uw betoog lees , moet ik opeens denken aan die dominee die in de jaren 70 s` morgens op de radio was op Hilversum 1
  Deze dominee had spreuken en gezegdes die anno 2017 uit zijn zijn gekomen

  onder andere deze,,,,,,,,

  Men zegt, zoveel op een dag zonder eigenlijk iets zinnigs te zeggen !,
  Men schrijft schrijft zoveel op een dag, zonder eigenlijks iets nuttigs te schrijven
  Men doet zoveel op een dag , maar eigenlijk doet men helemaal niets !

  Uw reactie heeft dan ook geen waarde!

 12. zo maar

  Top argument Joost. Ben helemaal onder de indruk.

 13. Mark

  @zomaar: de doelgroep 18-48. Haha. We verzinnen zelf maar een doelgroep als het wat minder gaat? Het is nog altijd 20-49. En daar zul je ook zien dat RTL een tik krijgt.

 14. ano@niem.nl

  Dat van die doelgroepen roept men als het goed uitkomt. Je bereikt geen miljoenenpubliek op alleen die doelgroep.

 15. Yoshi

  De programma’s die scoren op RTL zijn:
  Miljoenenjacht
  GTST
  The Voice Of Holland
  Hollands Got Talent
  Robinson (rtl 5)
  Ik Hou van Holland
  Chantal Blijft Slapen
  De grote improvisatie show (rtl5)
  All You Need Is Love
  Van der Vorst Ziet Sterren.

  Alle hulp tv en drama’ s over moord en ontvoeringen scoren niet meer. En de programma’s met een overdosis aan sterretjes als Boulevard, Muziekquiz, Geheugenspel van Carlo, Kroongetuige scoren ook voor geen meter.
  Lozen dus!

  Naast Ronald Molendijk kan ik die Peter R. de Vries ook niet meer zien.

 16. J

  @Yoshi: De Grote Improvisatieshow scoorde ook al 2 seizoen niet op RTL5!

  Programma van Carlo was met prima cijfers gestart, alleen afwachten wat het vanavond doet.

 17. Henk

  grote improvisatie show heeft alleen 2 seizoen op RTL4 gescoord.

 18. dr phil

  gtst is ook in verval wat is dat toch een zeik stuk acteurs die het niet zijn verhaal lijn dat nergens op slaat ik denk dat john de mol er achter zit hoe slechter rtl hoe beter het met die camping zender gaat als hij nauw ook nog zijn botox zus mee neemt en ook Wendy en die galbak zo heet hij toch dan kan rtl nog gered worden

 19. Edwin

  Ik ben helemaal klaar met hoge gehalte lachen, gieren, brullen in alle aankeilers. Alleen maar BN’ers die om zichzelf en elkaar lachen lachen lachen, bah, hysterisch gedoe. En die eeuwige voice over die eroverheen krijst. Het is allemaal zó leuk. Not. Zap!

 20. DAAN

  “Ook LINDAnieuws en Totaal TV kritisch over RTL 4”
  Het zijn beiden media bedrijven van Sanoma Group?

 21. pop

  stoppen met adverteren in linda. wij krijgen linda gratis.hoe groot is de betaalde oplage en hoe groot is de gratis relatie oplage.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.