Tijs van den Brink: ‘Links wordt niet kritisch ondervraagd bij M’

Tijs van den Brink vindt het een zwaktebod als linkse politici die onder vuur liggen zich laten interviewen door Margriet van der Linden. Hij acht haar niet in staat tot een kritisch interview met links.

Margriet van der Linden en Tijs van den Brink © KRO-NCRV, EO

Margriet van der Linden ontving dinsdag in haar talkshow M de nieuwe GroenLinks-kandidate Kauthar Bouchallikht. Zij ligt onder vuur omdat ze tot deze maand vicevoorzitter was van een organisatie die gezien wordt als een verlengstuk van de omstreden Moslimbroederschap. Margriet vond het verhaal van Kauthar helder, maar Tijs van den Brink is het daar niet mee eens.

Slechte mediastrategie

De keuze van GroenLinks om Kauthar aan te laten schuiven bij M is een zwaktebod, zegt Tijs in Spraakmakers op NPO Radio 1. “Het was niet per se heel slecht ofzo, maar ik was vooral verrast over de mediastrategie van GroenLinks. Ze hebben haar eerst op de lijst gezet zonder die organisatie te vermelden, daarna ontkennen dat het een probleem was, toen een interview in Trouw en nu een interview in M.”

Een slechte keuze, vindt Tijs. “Ik dacht: als je het écht op wil lossen, moet je haar gewoon een keer bij Sven Kockelmann neerzetten, eventueel samen met Jesse Klaver. Of een groot interview in De Telegraaf, dat mag van mij ook. Dit ettert maar door volgens mij. Je zag vandaag in De Telegraaf ook een groot stuk van: ‘Het blijft lastig.’”

Kritisch interview

Tijs, namens de EO een van de presentatoren van Op1, vindt dat Kauthar zich alsnog ergens kritisch moet laten interviewen. “Het is toch een beetje alsof Andries Knevel bij D66 op de lijst gaat staan en we hem daar niet kritisch over mogen interviewen. Het mag in dit geval misschien wel, maar het gebeurt onvoldoende.”

GroenLinks heeft uiteindelijk ook baat bij een kritisch interview, zegt Tijs. “Ook vanuit GroenLinks zou ik denken: je kan haar wel bij M neerzetten, maar zet haar dan neer bij iemand waarvan je weet dat het er hard aan toe gaat en misschien dat het dan stopt. Anders blijft het denk ik maar dooretteren.”

‘Het blijft etteren’

Zolang een kritisch interview uitblijft, zal Kauthar onder vuur blijven liggen, verwacht hij. “Je blijft toch het beeld houden dat zij bij bijeenkomsten staat waar mannen en vrouwen gescheiden zitten. Dat mag van mij, maar het is echt wel in strijd met wat GroenLinks graag wil.”

“Ze is drie jaar vicevoorzitter geweest van die organisatie. Jesse Klaver zegt: ‘Ik zou me nooit verbinden met die organisatie.’ Dat roept gewoon heel veel kritische vragen op, waar je echt doorheen moet. Als je daar niet doorheen gaat, blijft het etteren denk ik.”

Warm bad

Telegraaf-journalist Wouter de Winther vindt het ook zwak van GroenLinks. “Men kiest er daar in de communicatiestrategie kennelijk voor om zo veel mogelijk naar verondersteld bevriende media te gaan, zeker als het ingewikkeld wordt. Dan is het programma van Margriet van der Linden natuurlijk een warm bad.”

“Af en toe verzeil ik er wel eens, want ik vind het eigenlijk echt niet om aan te kijken, maar je wordt daar als kijker wel heel erg een bepaalde kant op geduwd. Van: zo ziet de wereld eruit en dat moet je vooral met ons eens zijn. Het ontbreekt in het programma vaker aan kritische interviews.”

Zie ook het fragment van NPO Radio 1:

Update

Update zaterdag 5 december, 14.30 uur – Tijs van den Brink laat weten dat hij zich niet kan vinden in de kop van dit artikel, omdat het verzonnen zou zijn. De kop is een verkorte parafrase van de uitspraken van de EO-presentator. De citaten in het artikel zijn uiteraard letterlijk uitgeschreven.

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen