Margriet van der Linden: ‘Men twittert nu dat jij mij van flat wil gooien’

Margriet van der Linden voelde gisterenavond in haar talkshow M aan dat er volop over haar getwitterd werd tijdens haar interview met Kauthar Bouchallikht, de nieuwkomer die hoog op de GroenLinks-kandidatenlijst staat.

Kauthar Bouchallikht en Margriet van der Linden © M

Kauthar Bouchallikht ligt onder vuur om iets wat ze de kandidatencommissie van GroenLinks níét heeft vermeld: ze was tot deze maand vicevoorzitter van Femyso, een in Brussel ­gevestigde koepelorganisatie waar diverse islamitische jongerenbewegingen onder vallen. Deskundigen zien deze organisatie als een verlengstuk van de omstreden Moslimbroederschap.

Ophelderen

Eigenlijk zat Kauthar aan tafel voor een item over het klimaat, maar Margriet van der Linden vroeg haar aan het begin van het gesprek ook naar de ontstane ophef.

Margriet: “Laten we dit eerst eens even ophelderen. Het was een toestand rondom jouw persoon. Vorige week – om je een indruk te geven – hadden we het over alles wat er rondom Forum voor Democratie is ontstaan. Dat heb je ook gevolgd. Toen werd hier ook aan tafel gezegd: ‘Nou, moeten we het ook niet over GroenLinks hebben? Want daar staat iemand op de lijst die banden heeft met de Moslimbroederschap.’ Hoe zit het precies?”

Kauthar geschrokken

Kauthar: “Ik schrok ook heel erg van dat soort uitspraken. Hoe het zit: ik ben dus bestuurslid geweest van een organisatie en wat we deden was jongeren vertegenwoordigen op een Europees niveau. De kritiek was: heeft ze dan echt niets te maken met allerlei andere enge clubs? Nee, ik heb daar nooit iets van gemerkt in mijn werk.”

Zelf wist Kauthar tot voor kort naar eigen zeggen heel weinig van de Moslimbroederschap. “Ik heb de afgelopen zelf ook veel geleerd over de Moslimbroederschap, want in mijn werk heb ik daar niks mee te maken gehad. Ik sta ook niet achter het gedachtegoed.”

Van flat gooien

Margriet gaf daarop aan dat veel rechtse critici zullen denken dat Kauthar de Nederlandse waarden niet ondersteunt, bijvoorbeeld het feit dat zij leeft als lesbische vrouw. “Om kort te gaan: terwijl wij dit gesprek voeren, zit er waarschijnlijk iemand te twitteren of ik het wel door heb dat ik mogelijk met iemand praat die mij van een flat af wil gooien. Dat is ongeveer het klimaat waarin we zijn beland.”

Kauthar: “Dat vind ik best heftig, want als het gaat om de basis waarop dat al dan niet gestoeld zou zijn… Er is geen appje van mij ergens verschenen waarin ik iets heb gezegd en geen uitspraak van mij online gekomen. Wat heb ik gedaan? Ik heb een mooie klimaatstaking georganiseerd en wil de klimaatcrisis aanpakken. Daarin trek ik juist op met iedereen die dat belangrijk vind.”

Nausicaa Marbe kritisch

Telegraaf-columniste Nausicaa Marbe vond het een slecht interview, twittert ze. “Zou zo’n Margriet van der Linden zelf documentatie over FEMYSO en moslimbroeders lezen/kijken wat FEMYSO publiceert/steunt? Heeft ze de achtergrondkennis en open geest om onbevooroordeeld te leren? Of is ze liever witwas-jaknikker van de ontkennende islamiste die ze verbaal niet aankan?”

Margriet gedroeg zich volgens Nausicaa te links. “Volstrekt onnozel en serviel aan haar radicale gast, ontkent Margriet de feiten en zegt dat er ‘een zaadje’ van verdenking is. Er volgt geen enkele kritische of inhoudelijke vraag. Niet één. Ze laat de islamiste ononderbroken ratelen en die leidt af door klimaatpreken te houden.”

“Is het denkbaar dat M tegenover Kauthar iemand met kennis van zaken over moslimbroeders zou zetten? Iemand die inhoudelijk kan bevragen/tegenspreken? Nee, dat doen ze alleen bij rechts-radicalen. Bij links+politieke islam kirren ze van vertedering. Privilege in actie.”

Fragment

Het bewuste fragment:

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen