Joost Eerdmans bij Beau: ‘Peter R., jij knuffelt met de onderwereld!’

Joost Eerdmans en Peter R. de Vries hadden vrijdagavond een pittige aanvaring met elkaar in de talkshow van Beau. De politicus verweet hem op een gegeven moment zelfs te knuffelen met de onderwereld.

Joost Eerdmans en Peter R. de Vries © Beau

De reden dat Joost Eerdmans aan tafel zat, is zijn vertrek bij het in elkaar gestorte Forum voor Democratie. De politieke partij is verscheurd door ruzies en oprichter Thierry Baudet ligt onder vuur vanwege zijn vermeende antisemitisme en het aanhangen van complottheorieën. Daar wilde Joost Eerdmans niet langer mee geassocieerd worden.

‘Je wist waar je aan begon’

Peter R. de Vries vindt het maar een vreemd verhaal. “Joost, je wist toch waar je aan begon? Je wist toch wie hij was toen je bij de partij ging? Ik sta er een beetje van te kijken dat je nu ineens doet alsof je heel verbaasd bent, maar we wisten toch al lang van zijn strapatsen.”

De misdaadjournalist rakelde onder meer de omstreden treintweet van Thierry op. De politicus twitterde in januari dat vriendinnen van hem in de trein waren lastiggevallen door vier Marokkanen, maar dat bleek niet te kloppen. “Als je dat soort incidenten dus kennelijk vergeet…”, merkte Peter R. op.

‘Jij knuffelt de onderwereld!’

Joost Eerdmans was niet van die kritiek gediend. “Maar ga jij me dat vertellen, terwijl jij volgens mij nog niet zo lang geleden zei over Charlie Hebdo dat dat was uitgelokt? Dat cartoonisten cartoontjes maken en dat mensen daarvoor gestorven zijn. Dat heb je letterlijk gezegd, Peter. Dat zijn uitspraken die jíj gewoon doet.”

Peter moet eerst eens in de spiegel kijken, vindt Joost. “Jij zit op schoot bij misdadigers, jij zit te knuffelen met de onderwereld en gaat mij dingen verwijten. Ik vind dat heel vreemd.”

Peter: “Jongens, we hebben het hier over Thierry Baudet.”

De maat nemen

Joost vervolgens: “Ik heb het nu ook over jou en hoe jouw rijtje eruitziet als ik jouw missers op een rij zet. Je kunt mij de maat nemen, Peter, maar dan gaan we ook jouw lijstje pakken.”

Peter: “Ja, neem me even niet kwalijk, de discussie ging hier over Thierry Baudet en jij komt met een heel verhaal dat je zo verbouwereerd bent. Ik zeg alleen maar: ‘Hoe kan dat nou? Je wist toch wie die man was!’”

Gastheer Beau van Erven Dorens: “Joost, kalm aan, want anders volgt de kijker het ook niet meer.”

Joost: “Ik probeer het, maar als hij mij aanvalt, dan kan hij ook in zijn eigen spiegel kijken.”

Thierry ontspoord

Het is volgens Joost juist iets van de laatste tijd dat Thierry is geradicaliseerd. “Hij is wat mij betreft steeds meer opgeschoven naar wat gekkere dingen zeggen. Dat zag je ook in de Kamer, als het over corona ging. Dan werd Willem Engel erbij gehaald.”

Willem Engel is de leider van Viruswaarheid, een groep mensen die in complottheorieën geloven. “Ik zei ook tegen Thierry: ‘Dat moeten we gewoon niet doen.’ Dat heeft hij zich ook aangetrokken, maar het werd wat extremer.”

Socials

De meningen op de socials zijn verdeeld. “De kritische interventie die Beau had moeten doen richting Joost Eerdmans, neemt Peter R. de Vries voor zijn rekening. Now we are talking!”, zegt de een.

De ander: “Het zegt natuurlijk genoeg dat Eerdmans niet ingaat op de kritiek van Peter R. de Vries die zegt dat Eerdmans als wist waar hij aan begon, maar direct komt met een jij-bak in plaats van in te gaan op Peter zijn terechte punt.”

En weer iemand anders: “Joost Eerdmans slaat Peter R. De Vries live op tv knock out.”

De uitzending van Beau kunt u hier terugzien.

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen