Thierry Baudet stopt vanwege ’trial by media’ als politiek leider FvD

Thierry Baudet stopt als politiek leider en lijsttrekker van Forum voor Democratie, mede omdat veel partijgenoten zich laten beïnvloeden door ’trial by media’. Dat laat hij weten in een videobericht op Twitter.

Thierry Baudet Beeld: Twitter

Er is onrust in de partij over de jongerenafdeling JFvD, omdat er opnieuw antisemitisch en homofoob app-verkeer is uitgelekt tussen de leden ervan. Verschillende prominenten, onder wie Kamerlid Theo Hiddema en Annabel Nanninga, zouden hebben geëist dat de hele jongerenafdeling wordt opgeheven.

Berichten in media

Veel Forum-collega’s laten zich leiden door de berichtgeving in de ‘niet te vertrouwen’ media, vindt Thierry. “De afgelopen dagen zijn er opnieuw berichten in de media verschenen over opmerkingen die in appgroepen van de jongerenbeweging van Forum voor Democratie zouden zijn rondgestuurd.”

Het zijn ‘vreselijke berichten over nazisme, antisemitisme en racisme’, zegt Thierry. “Het zijn denkbeelden waar ik niets mee te maken wil hebben. Ik kom zelf uit een familie die zwaar heeft geleden in de Tweede Wereldoorlog. Ik heb er nooit zo in het openbaar over gesproken, omdat ik het niet kies vind, maar ik wil het voor deze ene keer wel even noemen.”

‘Media niet te vertrouwen’

Zelf staat Thierry naar eigen zeggen pal voor de gelijkheid van mensen. “Tegelijkertijd zie ik dat er voortdurende verwijten zijn tegen mij en de partij met aantijgingen die volstrekt ongegrond zijn. ‘Boreaal’, bijvoorbeeld of een afspraak voor een etentje met iemand dat je eindeloos wordt nagedragen of een foute grap. Het wordt allemaal tot enorme proporties opgeklopt.”

Je moet berichten in de media niet zomaar voor waarheid aannemen, vindt hij. “Ik wil altijd een heel scherp onderscheid maken tussen aan de ene kant: wat is er waar van de aantijgingen? Dan moeten mensen uit de partij. En aan de andere kant trial by media. We weten dat de media niet te vertrouwen zijn.”

Thierry haalt uit naar Parool

Het nieuws over de jongerentak komt bij Het Parool vandaan. “De journalisten die afgelopen zaterdag dat stuk hebben geschreven in Het Parool ken ik een beetje, want die hebben toevallig een boek over mij geschreven. Dat is een boek van uiterst laag allooi met allemaal volkomen uit de context gerukte citaten, met verhalen die kant noch wal raken om een sfeertje te creëeren.”

“Precies dat onderscheid tussen gerechtvaardigde beschuldigen en trial by media: dat is de basiswaarde van onze partij. Ik zie dat er nu binnen de partij allerlei mensen zijn die toch op basis van die berichten in de media niet het onderzoek willen afwachten dat (…) we willen gaan doen om te kijken wat er aan de hand is. We dreigen nu als partij op een punt te komen dat we mensen al voor de bus gaan gooien voordat we weten wat er gebeurt.”

‘Cultuur van trial by media’

Thierry ergert zich eraan dat zijn collega’s zich zo laten opnaaien door de media. “Als dat dan de situatie is, dan wil ik als hoogste persoon in deze politieke orde de politieke verantwoordelijkheid daarvoor nemen. Als er een cultuur ontstaat van trial by media en/of als er daadwerkelijk dingen zouden zijn voorgevallen die niet door de beugel kunnen: in beide gevallen wil ik politieke verantwoordelijkheid nemen.”

“Ik zou graag als lijstduwer op de kiestlijst komen om de partij te blijven steunen en ik zal meewerken aan wat maar kan om Forum voor Democratie verder te brengen, maar ik kan me niet verenigen met de situatie waarin trial by media de manier wordt waarop wij met mensen omgaan in onze partij. Dat we niet een onderzoekscommissie kunnen afwachten om mensen te veroordelen.”

“Ik zie af van mijn plek op de kieslijst, ik stel mijn positie ter beschikking. Uiteraard zal ik in de Kamer blijven, ik ben gekozen, ik zal ook betrokken blijven bij Forum voor Democratie en de partij blijven steunen.”

Het Twitter-filmpje:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen