RTL wist vooraf van transgendergrap Van der Gijp

RTL wist voorafgaand aan de Voetbal Inside van vrijdagavond dat René van der Gijp de transgendergrap zou uithalen. Als de zender daadwerkelijk vindt dat dit niet kan, dan hadden ze de uitzending moeten verhinderen. Dat heeft Wilfred Genee gezegd op Radio 538. Tegen de media heeft RTL gezegd dat ze met de mannen in gesprek gaat over deze grap: “Ze krijgen alle ruimte om hun kijk op de samenleving te geven, maar dat betekent niet dat het nodig is om van alles een grap te maken.

Genee vindt het merkwaardig dat RTL nu boos lijkt te zijn over deze parodie op de Vlaamse transgender Bo Van Spilbeeck. “Er waren genoeg mensen binnen de organisatie die ervan op de hoogte waren. Als die allemaal vonden dat het niet kon, dan hadden ze het niet moeten laten doorgaan. In dat opzicht denk ik – en dat geldt voor ons allemaal – dat je om alles moet kunnen blijven lachen.

Zelf heeft Genee geprobeerd om Van der Gijp op andere gedachten te brengen. “Binnen RTL hebben ook een paar mensen dat tegen hem gezegd, maar René is er dan op een gegeven moment helemaal vol. Hij is er dan de hele dag mee bezig. Dan belt ‘ie je en roept ‘ie steeds dat hij het wil doen. Op een gegeven moment weet bijna iedereen dat hij het gaat doen en dan probeer je hem er een beetje van af te brengen, maar als René op koers ligt – net als Johan – dan is het net een olietanker. Dan komen ze niet meer van hun koers af.”

Wel heeft Genee geprobeerd om tegenwicht te brengen. “Dan probeer je er in de uitzending een beetje verband in te brengen, je probeert dan uit te leggen dat het echt knap is van die man. Ik vond het echt knap zoals die man daar ging zitten als Bo Van Spilbeeck. Ik heb ook Matthijs nog gecomplimenteerd dat het een heel goed interview was. Hoe kwetsbaar het ook was, het had ook iets komisch op een of andere manier.

Het DWDD-interview zag er toch wel wat ongewoon uit, aldus Genee. “Er zat nog steeds een man met een pruik en mannenstem, dan gaat het bij René toch een beetje aan de haal. Het is niet de bedoeling om transgenders belachelijk te maken, maar bij alles moet je toch ook een knipoog kunnen bewaren. Dat wordt de laatste tijd steeds lastiger in Nederland. Ik begrijp dat veel mensen het hoog opvatten, maar tegelijkertijd: humor kan er ook voor zorgen dat situaties makkelijker worden.”

Waar de mensen vooral over vielen was niet de transgenderparodie, maar de uitspraken van Johan Derksen dat transgenders ‘niet normaal’ zijn. “Ik denk dat hij gebruikelijk bedoelt. Het is best ongewoon dat een man met een pruik op daar gaat zitten. We zijn er nog lang niet met z’n allen aan gewend. Dat bedoelt Johan veel meer.”

Mensen moeten VI eens met rust laten, vindt Genee. “Het is geen Nieuwsuur, Jinek of Pauw. Het is niet dat we heel serieus iets benaderen. We zijn geen voetbalpraatprogramma meer, maar meer karikaturen van onszelf. Het gevaar wat nu ontstaat – net als laatst met dat homofobe verhaal – is dat mensen erover discussiëren, terwijl ze het niet gezien hebben.”

Ik distantieer me er niet van. Als dit niet meer kan in Nederland, moet het programma stoppen.

Johan Derksen zegt bij het AD dat hij niet van plan is om te minderen. “Wat RTL ervan vindt, is het laatste dat mij interesseert. Wat willen ze dan? Van ons een weggooishow maken, een tweede Humberto? Waar glimlachende RTL-sterretjes zitten die net drie woorden achter elkaar kunnen zeggen? Wij zijn het enige programma waar mensen nog eerlijk kunnen zijn.

Als RTL hen van de buis haalt, vindt hij dat prima. “En dan zijn we even goede vrienden. Wij blijven ons ding doen. We zijn financieel niet onafhankelijk, maar geestelijk wel. Niemand snoert ons ooit de mond.

3FM-dj Domien Verschuuren laat weten RTL schijnheilig te vinden:

Lees ook:
Gijp als vrouw in VI: ‘Transgenders zijn niet normaal’ (zaterdag)
BN’ers kunnen niet lachen om Renate van der Gijp (zaterdag)
Belangenorganisaties willen nu toch echt boycot VI (zaterdag)
Barbara Barend en Hélène Hendriks verdedigen VI (zondag)
Arie Boomsma: ‘Neem VI-mannen in bescherming’ (zondag)
PvdA en GroenLinks willen boycot VI, VVD niet (vandaag)
Evers moest gieren om trans-Gijp; ook Borst steunt VI (vandaag)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen