Gijp als vrouw in VI: ‘Transgenders zijn niet normaal’

René van der Gijp zat vrijdagavond na het laatste reclameblok ineens als vrouw aan tafel in Voetbal Inside. Daarmee deelde hij een plaagstoot uit aan de veelbesproken Vlaamse verslaggeefster Bo Van Spilbeeck, die tot voor kort nog man was. Dat was te zien op RTL 7. De verkleedpartij van Van der Gijp werd door Johan Derksen aangegrepen om zijn beklag te doen over de groeiende acceptatie van transgenders. “Ik vind het een beetje vreemd, maar iedere gek heeft zijn gebrek.

Vlak voor het laatste reclameblok leidde Johan Derksen de grap in. “Wilfred, even een serieuze noot: wij maken vaak een hoop onzin mee hier, maar ik heb vandaag een heel serieus gesprek met René. Ik begrijp hem, ik respecteer hem ook zeer, maar René heeft wel een mededeling waar Nederland van zal opkijken. Dat ik dit op mijn 69ste nog moet meemaken. De laatste waar ik dit van verwacht had, is René.

Daarop zei René van der Gijp: “Ik wil het niet groter maken als dat het is, Wilfred, maar ik wil verder als Renate. Ja, lach er maar om. Ik vind het miet om te lachen. Mijn zoon heeft me de hele dag al zo genoemd.

Deskundige Jan Boskamp, die ook aan tafel zat, komt uit Vlaanderen en heeft uiteraard ook de transformatie van Bo Van Spilbeeck meegekregen: “Ja, inderdaad, ja. Hij is wereldberoemd geworden die – ja, ik weet niet wat het is nou – maar hij is echt wereldberoemd geworden. Of zij.

Pruik

Na het reclameblok zat Van der Gijp dus met een pruik aan tafel. Het leidde tot luid gelach in de studio. Op zich had de verkleedpartij nog een onschuldige plaagstoot kunnen zijn, zij het niet dat Johan Derksen vervolgens tekeer ging tegen transgenders.

Johan Derksen: ““Ik begrijp best dat het een serieus onderwerp is en ik heb dat allemaal gevolgd met die meneer de afgelopen dagen. Ik vind het prima, maar als je kijkt met je volle verstand en je nuchtere kijk op het leven, dan hoor ik ‘de kinderen zijn zo blij’ en ‘zijn vrouw is zo blij’, maar als ik zo in Grolloo de hond uit ga laten, dan zit mijn vrouw al in de trein. Die blijft niet natuurlijk. We moeten ook niet net doen alsof dit normaal is. We proberen dat nu te respecteren door te zeggen: ‘Dat is toch heel normaal!’ Ik blijf het bijzonder vinden.”

Ik vind het niet knap, nee. Ik vind het een beetje vreemd, maar iedere gek heeft zijn gebrek, dus dat moet hij maar doen. Jij zit hier ook met zo’n gezicht van: het is toch knap dat die man dat durft? Nou, ik vind het een beetje gek.”

Die meneer heeft als man 100.000 keer de minister-president van België geïnterviewd en die komt nu dadelijk met zo’n pruik hier en gaat hem dan interviewen. Dat is voor de andere partij ook wel vreemd in zijn functie.”

Vreest Derksen nu niet voor massale kritiek? “Dat weet ik niet. Ik hoop dat ze begrijpen dat dit een satirisch programma is. Niet iedereen begrijpt dat in het land. Of onze satire nou altijd even geslaagd is, weet ik ook niet hoor.”

Tot slot verwacht hij niet dat collega Jan Boskamp ook verkleed gaat als vrouw: “Jij past ook niet in zo’n klein, sexy bh’tje, denk ik.”

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen