Akwasi pakt laptops af van NPO Radio 1: ‘Kwalijk en intimiderend’

Rapper Akwasi is op 28 december woest weggelopen tijdens een interview met de NPO Radio 1-show Dit is de Dag. Hij nam daarbij de laptops van de crew mee. Dat meldt de radiozender vandaag.

Akwasi Beeld: Beau

Akwasi was zwaar geërgerd toen presentator Hans van der Steeg begon over zijn omstreden speech op de Dam. “Wil je deze kant opgaan?”, vraagt hij. Na een korte discussie staat Akwasi woest op in de kelder van het Amsterdamse Volkshotel, waar het gesprek plaatsvond: “Je gaat het er nu afhalen, anders heb je een probleem met mij.”

Weg met laptops

Vervolgens gebeurde er iets ongekend, meldt NPO Radio 1. “Op dat moment trekt Akwasi alle stekkers uit de laptop van de technicus, klapt hem dicht en neemt de laptop onder zijn arm mee. Daardoor stopt de opname. Daarna pakt hij ook de laptop van Hans en verlaat de kelder.”

Hans in een verklaring: “Ik liep meteen achter hem aan en zei hem dat die laptops niet van hem zijn, maar Akwasi zei dat hij moest afkoelen en dat hij over vijf minuten terug zou zijn. Op dat moment hoopte ik vooral dat we het gesprek konden voortzetten”

‘Ik formatteer de laptops!’

Een half uur later komt Akwasi terug. Hij geeft Hans en de technicus twee opties. “Of je wist het gesprek van je laptop waar ik bij ben, of ik formatteer allebei de laptops”.

Hans zegt tegen Akwasi dat dit allebei geen optie is. Hij biedt aan het gesprek voort te zetten. Akwasi: ”Denk je dat dat leuk wordt?”

Hans: “Dat hangt van ons allebei af, maar ik heb de microfoons nog opgesteld staan.”

Op dat moment zijn de laptops nog niet terug. “De voor Hans intimiderende houding van Akwasi duidt er op dat het interview niet verder zal gaan. Onder druk gaat hij akkoord met het wissen van het interview op de laptop, om op die manier de laptops weer terug te krijgen, in de wetenschap dat er op een ander apparaat een backup staat.”

Dwang

Akwasi stemt hierin toe, loopt weg om de laptops te halen, en het interview wordt vervolgens van de laptop gewist. Hans: “Als je mij voor dit incident had gevraagd of ik onder dwang journalistiek materiaal zou wissen, zou ik dat nooit doen. Waarom nu dan wel? Omdat ik de situatie wilde redden en ik wist dat er nog een backup was, daarom heb ik eraan toegegeven.”

“Als journalist probeer je tot het laatste moment on speaking terms te blijven. Je wilt recht doen aan het verhaal. Ik had ook meteen de politie kunnen bellen, maar dan was er sowieso geen interview meer gekomen.”

Waarom nu?

NPO Radio 1 zendt het gesprek pas nu, twee weken later, uit. “Er is lang en intensief nagedacht over de vraag of we de opname wel of niet moesten uitzenden. Er zitten veel kanten aan deze zaak waardoor we niet over één nacht ijs zijn gegaan”, zegt EO’s eindredacteur Jan Pieter Kos.

“Maar het feit dat een publiek figuur onze journalisten onder druk heeft gezet door spullen mee te nemen en vervolgens te dwingen om materiaal te verwijderen, is voor ons de kernreden geweest om toch uit te zenden.”

NVJ boos

Thomas Bruning, secretaris van de journalistenbond NVJ, vindt het een schande. “Een dergelijke intimidatie is ronduit kwalijk en bedreigend jegens de betrokken journalist.”

“Journalisten moeten in vrijheid en ongehinderd hun werk kunnen doen, ook als de geïnterviewde zijn uitspraken achteraf betreurt. Zeker een publieke figuur als Akwasi zou zich hiervan terdege bewust moeten zijn.”

Inmiddels heeft Akwasi volgens NPO Radio 1 zijn excuses aangeboden.

Het hele verhaal kunt u lezen op de website van NPO Radio 1. Daar kunt u ook het interview beluisteren.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen