Angela: ‘Transgender in The Passion? Geen circus aub!’

Angela de Jong moet er niet aan denken dat de rol van Jezus in kijkcijferkanon The Passion straks mogelijk gespeeld wordt door een transgender. Je moet van het bijbelverhaal geen kermis maken. Dat zegt de conservatieve opiniediva in haar AD Mediapodcast. Wat een transgender precies te maken heeft met een kermis is niet duidelijk, maar het lijkt erop dat Angela een transman of een transvrouw maar een rariteit vindt. “De prijsvraag is geopend: wie zou de meest gekke Jezus zijn?

Nu de EO vanwege een persoonlijke ruzie is afgehaakt bij The Passion, ziet de plotseling rebellerende KRO-NCRV kans om The Passion wat inclusiever te maken. Ook een vrouwelijke Jezus is nu een optie. “In theorie wel, ja. Of door iemand uit de LHBT-gemeenschap“, aldus omroepbaas Peter Kuipers.

Angela gruwelt van dat idee. “In theorie kan ik ook heel veel dingen bedenken, maar dat gaat in de praktijk natuurlijk niet werken”, zegt de columniste, die vervolgens spottend spreekt over een ’transgender als Jezus met een glutenallergie die z’n kamelenmelk naar binnen harkt’.

Van de zotte

Haar collega op de AD-mediaredactie, Dennis Jansen, staat ook op zijn achterste benen. “Ik vind het echt werkelijk van de zotte dat we dit verhaal moeten aanpassen aan de tijd van nu. Waarom kan iets niet zijn zoals het altijd is geweest? Waarom moet er nu ineens een vrouw aan het kruis gehangen worden. Waarom dan? Vertel mij waarom dan?

Angela: “Dit is precies waarom een deel van de media zo verschrikkelijk losstaat van de rest van de wereld. Ik bedoel: straks gaan we ook het verhaal even aanpassen en loopt het ineens anders af. Dan mogen de kijkers sms’en welk einde ze krijgen, want dat is ook heel erg 2021.”

Dennis: “Ja, en Mozes gaat niet naar een berg, want we hebben geen berg, dus hij gaat naar een molen! Dan gaan we de hele Bijbel aanpassen!

Drag race

Het zijn gewoon maffe ideeën om Jezus straks door een homo of transgender te laten spelen, vinden ze bij het AD. Angela: “Laten we er gewoon vanuit gaan dat het een man is. Dat weten we. Ik ben er geen pleitbezorger voor dat de winnaar van de Nederlandse versie RuPaul’s Drag Race daar straks Jezus is.”

Dennis: “Toen Dwight Dissels Jezus was… Dat was een kale Jezus. Daar had ik ook moeite mee, eerlijk gezegd. Jezus heeft lange haren en laat dat gewoon zo.”

Waarom zijn ze zo gepikeerd? Angela: “Het komt ook door mijn achtergrond en opvoeding. Ik weet dat mijn moeder best wel met gemengde gevoelens altijd naar die Passion kijkt. Voor heel veel mensen – we hebben nog steeds erg veel gelovigen in Nederland – voelt het nog steeds als heiligschennis.

Circus

Je kunt het gelovigen niet aandoen om een transjezus op te voeren, vindt Angela. “Je gaat er nu een circus van maken, dat klinkt toch een beetje door in de woorden van Peter Kuipers. Als je iemand een man of een vrouw noemt ben je tegenwoordig ook al fout bezig. De prijsvraag is geopend: wie zou de meest gekke Jezus zijn? Dat denk ik dan.”

Dennis: “Waarom laten we de dingen niet zijn zoals ze zijn gewoon? We kunnen wel alles veranderen, maar waarom is het niet gewoon mooi dat we dat verhaal in tact houden? Er moet toch wel iets blijven zoals het was?

Angela: “Ja, dan zou ik hem ook niet meer aan het kruis hangen, want dat vind ik ook niet meer zo passen bij 2020, waar we behoefte hebben aan verbinding en onze sneeuwvlokjes al heel snel gekwetst zijn.”

En het komt dus allemaal omdat Arjan Lock ruzie heeft met zijn producent. Daardoor hebben wij nu straks een vrouwelijke of transgender Jezus. Ik zeg: top, echt“, briest de opiniediva.

‘AD is anti-LHBT’

Journalist Nico van den Berg, die naast HP/DeTijd ook voor het blad Winq werkt, is verbijsterd. “Luister en huiver naar de reactionaire anti-LHBT meningen van Dennis Jansen en Angela de Jong in de nieuwe AD Mediadpocast, waarin Jansen zich als redder van de bijbel opstelt.

Hij is hoogst verbaasd. “Hoeveel stupide sneren naar vrouwen, transgenders en gays kun je in één podcast stoppen? Veel dus.

De podcast van het Reformatorisch Algemeen Dagblad kunt u hier beluisteren.

Lees ook: Gezellig: mogelijk homojezus in 2021-editie Passion (vrijdag)

Foto: RTL

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen