Schreef Kasem ook Taghi’s brief aan Peter R. de Vries?

De liefdesverklaring die Ridouan Taghi vorig jaar schreef aan Peter R. de Vries komt in een ander daglicht te staan nu zijn zakenpartner Khalid Kasem is gelinkt aan de topcrimineel. Het leek er een jaar geleden op dat De Vries op Taghi’s dodenlijst stond, maar vanuit het niets – de misdaadjournalist wilde niets over de bron zeggen – kwam de topcrimineel met een verklaring, waarin hij aangaf ‘100.000 procent’ niets tegen hem te hebben en zelfs jarenlang fan van hem te zijn geweest.

Het was een merkwaardige brief met ‘enige romantiek’, hield Jeroen Pauw hem vorig jaar voor. De Vries toen: “Ha ha. Ja, dat vond ik ook wel, ja. Ik vond het ook wel grappig om te lezen. Die man is ook niet zo oud en toen zag ik ook wel voor me dat hij als jonge jongen vaak geboeid naar mijn uitzendingen heeft zitten kijken.

Hoe kwam hij aan de brief? “Ik kan er niet te veel over zeggen, maar er zijn derden bij betrokken en ik heb hen moeten beloven dat ik daar geen mededelingen over zou doen. Die belofte heb ik gedaan en daar houd ik me nu aan.

Het zal er achter de schermen van de Boulevard-redactie niet gezelliger op worden, want John van den Heuvel vraagt zich in De Telegraaf nu openlijk af of Peter R. die brief niet gewoon via Kasem gekregen heeft. Het AD heeft onthuld dat Kasem vroeger in de klas zat met Taghi en politie-informatie aan hem zou hebben gelekt.

John: “Werd Khalid Kasem geframed of verrichtte hij werkelijk hand- en spandiensten voor Taghi? Redigeerde hij namens Taghi bijvoorbeeld ook het keurige schrijven aan Peter R. de Vries, waarin de beroepscrimineel aangaf dat De Vries zich geen zorgen hoefde te maken over zijn veiligheid? Politie en OM zijn ervan overtuigd dat Taghi dit epistel niet zelf schreef.

Vlak voordat Kasem vrijdag gelinkt werd aan Taghi, stapte Peter R. op als algemeen directeur van hun advocatenkantoor. Volgens de misdaadjournalist was dat toeval, maar John twijfelt daarover: “Heeft het vertrek van De Vries bij het advocatenkantoor van zijn zoon eigenlijk met het in opspraak raken van Kasem te maken?

Pittig

John vraagt zich het allemaal af in een Telegraaf-artikel met de vraag: ‘Was Khalid Kasem de ’spion’ van Ridouan Taghi?’

Gisteren vroeg Rick Brandsteder in RTL Boulevard aan John: “Jullie gaan eigenlijk nog verder dan het AD en stellen zelfs de vraag of Kasem een spion was van Taghi. Dat is pittig.”

John: “Ja, een spion… In ieder geval iemand die informatie van onderzoeken zou hebben doorgespeeld aan Taghi. Dat is dan de verdenking die bij politie en het OM leeft. Dat is nu iets wat als een hete aardappel op de bordjes van heel veel mensen ligt. Is deze advocaat ter goeder trouw of heeft hij toch buiten de lijntjes gekleurd? Wat hij heeft gedaan, als dat het geval zou zijn, dan is dat wel een groot vergrijp.”

Er is heel veel reuring en gedoe nu. Het bevestigt een beetje het beeld dat politie en justitie al langer hebben dat advocaten soms gewoon hand- en spandiensten verlenen aan criminelen.”

Wordt Kasems naam gezuiverd? “Dit is heel lastig en zeker als het op zo’n manier naar buiten komt. Als het echt door politie en OM gelekt zou zijn met deze bedoeling, dan is het heel kwalijk. Je kunt je hier eigenlijk heel lastig tegen te verweren. Het blijft nog wel even aan hem kleven.”

Lees ook:
RTL 4 zendt vanavond boodschap Ridouan Taghi uit (15 mei 2019)
Peter R. de Vries toch niet op dodenlijst: ‘Had al twijfels’ (16 mei 2019)
John ergert zich aan boodschap topcrimineel aan Peter (16 mei 2019)
Peter R. niet bang dat Taghi hem alsnog wil doden (25 september 2019)
Peter R. de Vries sluit interview met Taghi niet uit (20 december 2019)
Peter R. na vele mislukkingen weg bij advocatenkantoor (29 mei 2020)
Vries verlaat zinkend schip: collega Kasem in opspraak (30 mei 2020)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen