Matthijs in DWDD: ‘Het is een beetje mooi geweest’

Geplaatst op do 13 feb 2020 om 8:40

Matthijs van Nieuwkerk stond gisteren aan het begin van zijn uitzending uitgebreid stil bij het nieuws dat er na vijftien jaar een einde komt aan zijn talkshow De Wereld Draait Door. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. DWDD begon met een ietwat emotionele Van Nieuwkerk. “Ja… Het is een aparte avond“, zei hij tegen zijn tafelheer Marc-Marie Huijbregts, die er normaal alleen op vrijdag is. “Vandaag was een grote dag en ik vind het fijn dat jij naast mij zit, als trouwe vriend.

Hij had zijn redactie dezelfde dag ingelicht. “Vanochtend om half tien was deze studio helemaal vol met medewerkers van ons programma en toen heb ik verteld dat we gaan stoppen met dit programma, dat het het laatste seizoen is en dat we nog zeven weken hebben.”

Was hij een beetje emotioneel? “Ja, dat was ik, ja. Dat klopt. Ten eerste om het te zeggen. Ik heb natuurlijk ontzettend lang nagedacht of ik door wilde gaan met dit programma of misschien een heel ander programma wilde gaan doen, misschien wel weer dagelijks. Er waren genoeg verleidingen en daar was ik ook nieuwsgierig naar. Uiteindelijk dacht ik: ik ga wel stoppen met dit programma, het is een geweldig goed programma – althans, er is veel gelukt, laat ik het iets bescheidener zeggen – maar vijftien jaar is vijftien jaar. Het is mooi en ook een beetje mooi geweest.”

Nu gaat hij een show maken op de zaterdagavond. “Ik miste iets op de zaterdag. Ik word natuurlijk geplaagd door een ontzettende drift tot originaliteit, dat zit me vaak in de weg en dat maakt me soms driftig. Ik dacht: ik mis iets op de zaterdag, dat wil ik gaan proberen. Dat heb ik overlegd met de publieke omroep, met mijn eigen omroep, en die waren erg enthousiast. Het een kan niet naast het ander, dus we stoppen met dit avontuur.”

Lees ook:
Matthijs van Nieuwkerk stopt met De Wereld Draait Door (woensdag)
Matthijs blijft bij NPO na DWDD-exit, krijgt zaterdagshow (woensdag)
BN’ers in shock over verdwijnen De Wereld Draait Door (woensdag)
Ook programmanaam De Wereld Draait Door verdwijnt (woensdag)
Peter van der Vorst kreeg Matthijs bíjna naar RTL 4 (woensdag)
‘Dit is een kutdag voor de Nederlandse televisie’ (woensdag)
Sander van de Pavert wil Lucky TV in DWDD-opvolger (vandaag)

Foto: BNNVARA
22 Reacties op “Matthijs in DWDD: ‘Het is een beetje mooi geweest’”


 1. Nu Paul de Leeuw nog

  En die vele anderen die maar niet weg durven te gaan

 2. John

  Wees eerlijk en zeg voor dit nieuwe salaris wil ik niet meer 5 dagen werken , maar 1 dag per week

 3. Peter Wingender

  Goedbeschouwd had hij twee jaar geleden moeten stoppen. Nu heeft zijn afscheid niet hetzelfde effect als bij Jeroen Pauw. Bij hem had je namelijk het gevoel dat er geen enkele sleet op zat.

 4. Dr Freud

  Ik behoor waarschijnlijk tot 1 van de weinigen die nog nooit een aflevering van dwdd heeft gezien. Een paar flarden heb ik wel gezien, maar dat vond ik veel te politiek correct en te links. Het kwam mij ook over als een vriendenkliek van ons-dekt-ons. Van alles wat, maar nét-niet, en een hoop geneuzel. Ik heb dit programma dus links laten liggen.

 5. Zalmneusje

  @ Dr Freud
  Dat is correct samengevat. Hopelijk komt er nu eens een verfrissende nieuwe talkshow waar iedereen zich in kan vinden. Maar de NPO kennende zal dat wel niet.

 6. Fred de Kenner

  Het is een beetje mooi geweest’

  Een beetje? Het was was acht jaar geleden al veel te mooie geweest dit flauwekulprogramma

 7. Sender

  Zoals een goed tv format betaamt waren er ook dagen dat het een matige uitzending bleek achteraf of de ergernis weer eens groots was wanneer hetzelfde ‘clubje’aan tafel plaats nam.
  Bedoeld: Peter.R, en de halve bevolking van de ‘singels’ in onze hoofdstad. Het oude Parool wereldje an Matthijs. Nederland beperkt zich niet tot Amsterdam dacht ik vaak.
  Aan de andere kant was DWDD een vast anker en leverde vele memorabele mensen/gasten op voor ons als kijker. Soms een beetje gesjeesd, of van het padje maar ook heerlijk om naar te kijken .
  Deskundigen op cultureel of medisch gebied. De boekpresentatie door de (gelukkig nog altijd bestaande) boekhandelaren en een keur van tv persoonlijkheden van inmiddels weleer. Gisteren zag je maar weer hoe dat kan verlopen met een gast van negentig jaar, Hetty Blok. Mooie tv.

 8. Cynische koe

  Gaat toch ’s nachts aan je vreten dat Eva voor 5 dagen per week 1.5 miljoen euro per jaar opstrijkt en jij voor een relatief miezerige 2 ton ook 5 dagen lang moet doorploeteren.

 9. Bert

  Matthijs verdient niet meer hetzelfde als een x aantal jaar geleden. Dus programma stoppen en zijn eigen bedrijf gaat nieuwe formats bedenken. Waar je hem kan inhuren en dus meer geld opbrengt dan autocue lezen bij DWDD.

  Slimme zet hoor….

 10. Mike

  Graaier! Walgelijke linkse lullen rechts zakken vullen eikel.

  Straks voor een kapitaal een nieuw programma produceren.

 11. Kuis

  Dit krijg je als bang bent dat je carriere ten einde is als je eerlijk zou zeggen dat je niet voor minder dan de helft evenveel wilt blijven werken.
  Dan zeg je met een glimlach dat het tijd is voor iets nieuws.

 12. robb

  Peter Wingender : Er zat totaal geen sleets aan dat laten de cijfers zien , het is heel constant er vallen kijkers af en er komen kijkers weer bij ,het was net als het journaal en dat in je eentje .

 13. robb

  Sender :Het verwijt van steeds dezelfde mensen is onzin ,de kijk onderzoeken zijn heel precies als Mathijs muziek had gingen veel mensen zappen ,die vaste gasten zitten er omdat het publiek dan gaat kijken ,als ik las dat Alexander Klöpping kwam ging ik kijken wat hij nu weer voor leuke gadget had .

 14. Annoniemus

  Het is goed dat DWDD verdwijnt want het is/was een soort sekte met als opper-goeroe Matthijs v Nieuwkerk, die heel veel maskeerde met gladde praatjes gesteund door de vaste leden van het grachtengordel-clubhuis !!!

 15. Manon Spermakanon

  Dag Matthijs, good riddance…. S U K K E L!!!

 16. Joop55

  27 maart wordt bij deze een dag van rouw , een weldenkend en journalistiek verantwoord programma gaat heen. Dat is triest, zeker nu ik weet dat je dit er voor terug krijgt.

 17. DWDDSH

  Helaas….

  DWDDD heeft talloze mooie dingen des levens geïntroduceerd. Uitbundige muzikale gasten, inspirerende kunstenaars, prachtige boekenauteur, fijne documentairemakers en vooruitstrevende ontwerpers.
  Ze kregen er ruimte om hun verhaal te vertellen. Mathijs deed zich vaak naïever voor dan hij was. De perfecte manier om vragen te stellen die de visie van de geïnterviewde verduidelijkten voor het publiek.
  Tuurlijk had hij zijn voorkeuren, maar hij stond echt wel open voor andere meningen.
  Hij is dan ook meer dan de ratelende autocuevoordrager. Geen enkele andere gevierde presentator kan zo snel, met een volledig eigen rijk taalgebruik, elke situatie naar zijn hand zetten.

  Daarnaast inderdaad:
  Juiste duiding van de actualiteiten
  De verwondering over sportprestaties
  mislukte pogingen tot cabaret
  Geslaagde exercities van cabaret

 18. Ron

  Mooie woorden van Matthijs, en een geweldige uitzending; feest der herkenning. En ook alle talkshows er na hadden een mooie ode DWDD.

 19. sukkel

  beetje!! blij dat die reetlikker weggaat linse zak hooi

 20. Johan

  @Sukkel, je doet je naam meer dan eer aan, wat een droeftoeter ben jij zeg.
  DWDD was een programma van BNN/VARA, een van oorsprong linkse zender en heben ze dus het volste recht om die mening door te laten sijpelen, net zoals de NCRV en EO dat doen met religie en WNL met het rechtse geluid. En sinds wanneer is onderzoek naar kanker, het heelal, muziek, gadgets etc linkse onderwerpen?

 21. Peter Wingender

  Ik snap Matthijs, had eigenlijk twee jaar geleden moeten stoppen. Is nu 59 en kan zijn energie nog aan één leuk project geven, niet meer dagelijkse topsport meer. Waarom zou je? Laat dat aan Eus over.

 22. Donald Dumb

  Johan.

  Ach laatvdie rechtsgekkies. Bashen om het bashen. Meepraten om dat iedereen DWDD afkraakt.
  Veel gasten die daar tegenkwam zal je nergens meer tegenkomen want te moeilijk voor bijv. de RTL kijker.
  Mensen als Robbert Dijkgraaff ( directeur van een prestieuze universiteit in Amerika), Eric Scherder ( neuroloog), Vincent Icke ( hoogleraar toegepaste natuurkunde en astronomie).
  Zulke mensen komen niet bij Jinek of waar dan ook. Want wat ze vertellen is toch te moeilijk voor de kijker

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.