Matthijs van Nieuwkerk stopt met De Wereld Draait Door

Matthijs van Nieuwkerk stopt met De Wereld Draait Door. Hij heeft zijn redactie vanochtend persoonlijk ingelicht. Dat heeft een woordvoerder van de NPO zojuist bevestigd. Van Nieuwkerk maakt het lopende seizoen van de NPO 1-talkshow af, maar keert na de zomer niet meer terug. Daarmee komt er na vijftien jaar een einde aan het praatprogramma, dat ongetwijfeld de geschiedenisboeken in zal gaan als legendarisch. DWDD heeft zich ontwikkeld tot een monument van de Nederlandse tv.

Het vertrek van Van Nieuwkerk als talkshowhost is alles behalve een verrassing, maar betekent wel een enorme klap voor de publieke omroep. Die zag eind vorig jaar zowel Eva Jinek als Jeroen Pauw afscheid nemen. Nu moet NPO 1 het stellen met mindere goden als Giovanca Ostiana en Sander Schimmelpenninck.

Eigenlijk kondigde Van Nieuwkerk zijn vertrek vorig jaar zomer al aan in de LINDA.: “Ik heb het idee dat zoals er destijds een aantal redenen waren om bij DWDD te blijven, er nu een aantal redenen zijn om er in het voorjaar mee te stoppen. Het belangrijkste is dat ik straks nog iets anders wil in mijn leven.

Nu zegt de presentator: “DWDD was een weergaloos avontuur, waarin ik veel dromen heb zien uitkomen. We hebben in die dagelijkse driekwartier televisie veel bedacht, veel gedurfd, veel voor mekaar gebokst. Nu wil ik het roer nog een keer omgooien. Ik hijs de zeilen.

DWDD, dat in het begin ook deels gepresenteerd werd door Francisco van Jole en Claudia de Breij is het grootste deel van zijn bestaan te zien geweest op NPO 3. In 2014 werd het programma eindelijk gepromoveerd naar NPO 1, waar de talkshow nog altijd een groot succes is.

De laatste aflevering van DWDD is op 27 maart. BNNVARA is bezig met de ontwikkeling van een nieuw programma op de vooravond van NPO 1.

Van Nieuwkerk blijft overigens wel gewoon bij de publieke omroep. Hij heeft een nieuw driejarig contract getekend bij BNNVARA en krijgt een eigen zaterdagavondshow.

Foto: Tom Tenseldam

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen