‘Talpa Radio-dj’s mogen niet meer over RTL praten’

Geplaatst op vr 08 nov 2019 om 13:15

Talpa Radio heeft zijn dj’s op Radio 538, Radio 10 en Radio Veronica verboden om nog langer over programma’s van RTL te praten. Dat heeft voormalig Veronica-dj Patrick Kicken vernomen, schrijft hij in een column op Spreekbuis. Het zou niet geheel uit de lucht komen vallen, aangezien Talpa Radio met name dit jaar heel erg vaak in het nieuws is gekomen met censuurpogingen. Het spreekverbod over RTL zou zijn ingegeven door John de Mol, die een verbitterde tv-oorlog voert met RTL.

Talpa wil geen RTL-promotie op zijn eigen zenders, aldus Kicken. “Er gaat een gerucht dat er op de Talpa radiozenders niet meer gesproken mag worden over RTL programma’s. Ook al was er die avond ervoor iets groots bij die zender aan de hand. Nog een manier om je jocks te beperken en banger te maken. Niet slim.”

Het is volgens hem een typisch voorbeeld van de te vergaande bemoeienis van De Mol met alles wat er in zijn mediabedrijf gebeurt. “Algemeen bekend is dat De Mol zich graag op detailniveau bemoeit met wat er op zijn zenders te horen en te zien is. Prima, het zijn zijn zenders zeggen velen. Wat ik als creatieve maker kan bevestigen is dat dit killing is voor je creativiteit.

Er wordt bij Talpa ook alles gedaan om relletjes de kop in te drukken, zoals destijds met Giel Beelen, maar daardoor ontstaat volgens Kicken wel heel saaie radio. Het enige Talpa Radio-programma dat vaak het nieuws haalt, is dat van Wilfred Genee op Radio Veronica.

Het belangrijkste radioprogramma van Talpa, de ochtendshow van Frank Dane, is in de media vrijwel onzichtbaar. “Dit wordt mede gevoed waarschijnlijk omdat er angst hangt in het pand. Angst dat er verkeerde pers gescoord wordt en er daardoor iemand op het matje moet komen in Laren.

Wilfred Genee houdt zich in elk geval niet aan al die Talpa-regeltjes. Ook op tv nodigt hij gewoon RTL-gasten uit. Zo is Paul de Leeuw binnenkort te gast in Café Hendriks & Genee.

Daarover zegt Hélène Hendriks in het AD: “Iedereen mag langskomen. Natuurlijk kennen wij de concurrentiestrijd tussen Talpa en RTL, maar wij hebben geen restricties gekregen. Waarom niet gebruikmaken van elkaar?

De column ‘De ondergang van 538’ van Patrick Kicken kunt u lezen op Spreekbuis.nl.

Lees ook:
Albert Verlinde is Talpa-spreekpop: zwijgt over Giel (12 maart)
‘Poging tot censuur door Talpa Radio is kansloos’ (13 maart)
Talpa jorist artikelen over Qmusic van Shownieuws-site (3 april)
Talpa Radio legt Wilfred Genee spreekverbod op (26 april)
Angela de Jong vindt censuurdrift Talpa zorgelijk (26 april)
VI laakt censuurdrift Talpa: ‘Er heerst een angstcultuur’ (27 april)

Foto: Talpa
34 Reacties op “‘Talpa Radio-dj’s mogen niet meer over RTL praten’”


 1. Erik de Z.

  Als ik nu een tv zender zou beginnen, zou Wilfred Genee de eerste zijn die ik zou contracteren. De directheid van Ischa Meier, de snelheid van Theo van Gogh en de tsjakkaa van Emile Ratelband. Een enorm talent, zoals Joop zou zeggen.

 2. peacock and whitemen

  Jammer dat wilfred vandaag niet op veronica radio zit, hem kennende stond dan vandaag het de hele uitzending in het teken van rtl!

 3. Andreas

  Broodje aap verhaal

 4. Remi

  @Erik de Z

  … Staat inderdaad op eenzame hoogte, deze Wilfred.
  De rest van het radio-spul heeft nadrúkkelijk het nakijken.

 5. Daan

  Nee daarom zat Chantal Janzen vanochtend bij Frank Dane om over TVOH te praten.

 6. Peter

  Maar wel voor RTL werken? Hoor je niemand over, volgens mij is Coen nog steeds voiceover van RTL5. Is toch Talpa dj? Raar.

 7. El

  @Daan: TVOH is ook van John de Mol, dus dat is dan weer prima.

 8. Dennis

  John de Mol is een oude zuurpruim geworden. Tijd voor zijn pensioen!

 9. M.

  “John de Mol, die een verbitterde tv-oorlog voert met RTL DUITSLAND” Quote MC!!! Wat een walgelijk, tendentieus, strekking hebbende, onbetrouwbaar stuk tekst! Moedwillig de waarheid over Talpa te willen verdraaien. Intens verdrietige.

  Heel goed van TALPA en John de mol, geef Linda de Mol haar programma’s terug, RTL DUITSLAND hufters, dieven. De kijker moet dit soort gedraag bestraffen, Laat RTL maar naar Duitsland verkassen waar ze thuis horen.

 10. Zomaar een persoon

  Je moet wel héél ambitieus zijn om nog bij Talpa te willen werken. Persoonlijk lijkt het me vreselijk.

 11. Henk K.

  Ach, het gezwel M is ook weer terug… Eindelijk ontsnapt uit het uitgewoonde holletje van Nachash?

 12. timon

  Patrick wie?

 13. Angela de Jong - eet van 2 walletjes

  Wat een heerlijke roddel weer van mij.

  Mijn wangen zijn weer voller

 14. Thomas

  Sorry maar notabene vandaag is er gepraat over RTL… dus zo ligt het dus blijkbaar niet

  https://www.538.nl/de-538-ochtendshow-met-frank-dane/is-chantal-janzen-gebeld-voor-het-songfestival

 15. Generatie Ruk (door het beleid)

  Kom op… John de Mol mag natuurlijk zijn eigen mensen aansturen. Ik ben geen fan van John de Mol (zijn programma’s), de man zelf bewonder ik wel. Natuurlijk wil John de beste zijn en zijn stempel drukken op het media-landschap. Daarom is hij ook zover gekomen. Ondanks dat hij matige programma’s maakt, heeft hij wel het recht van zeggenschap over zijn zenders. En eerlijk is eerlijk.. Radio 10 is tegenwoordig een hele leuke zender… al mis ik wel de klefheid van de Tom Mulder-tijd. Ook Frits Spits wordt nog steeds erg gemist.. radio is tegenwoordig een soort cd speler geworden en mist de prachtige kleur van diepgang.

 16. Ron

  Gisteren zat Bridget Maasland in de uitzending van Wilfred op Veronica radio. Dus het valt wel mee allemaal die restricties.

 17. Oppersmurf

  Hier kick ik op ;-)

 18. potmeter

  Ik vindt dit terecht daar rtl is begonnen met modder gooien om talpa kapot te maken,
  Zij hebben begin dit jaar geeist dat mensen van hun uit een programma niet zuchtbaar waren.

 19. Joram

  En zo’n figuur neemt het ANP over.

 20. Discuswerper

  Hahahaha wat n loser is het aan t worden.
  Kleutertje krijgt zn zin niet en gaat met zn voetjes op de grond stappen. Aandoenlijk.

  Visie John. Strategie. Beleid. Gooi de zendernamen en kutpresentatoren aan de kant en doe iets vernieuwends.

  Maar ja. Dat zit nou eenmaal niet in je. Talpa gaat eraan.

 21. Discuswerper

  Stampen ook

 22. Willy

  John de Mol, da’s toch die gast die Patriсia Paаy heeft genеukt?

 23. Bo

  Vanmorgen kon Chantal uitgebreid vertellen over Chantal’s pyama party en TVOH dus dit is werkelijk een broodje aap verhaal.

 24. Ron

  @Bo: buiten dat, TVOH is natuurlijk Talpa dus dat zou als de verhalen kloppen dat ze niet over RTL mogen praten, wel erg hypocriet zijn…

 25. Discuswerper

  Die Patrick Kicken doet ook alles om in de belangstelling te staan dus het zou me ook niet verbazen als het niet klopt. Uitgerangeerde en uitgekotste ex TROS en Veronica FM DJ die niemand meer wil.

 26. Jon

  Op deze manier ga je het niet redden John de Mol.
  Dit is ouderwets gedrag wat nu echt alleen maar in je eigen nadeel zal werken. Goh het ging de laatste tijd al zo goed met 538!

 27. ano@niem.nl

  Dat is dezelfde Patrick Kicken die twee weken geleden nog zo stellig zei dat Edwin Evers geen radio meer gaat maken…

 28. jahaha

  De Mol kan beter zn kop is dicht houden en zich niet bemoeien met de programma’s. Misschien gaan dan juist wel de kijkcijfers omhoog!!!

 29. Nancy

  Volgens mij lag het iets genuanceerder: er is een mailtje rondgegaan met de mededeling dat niemand over Beau zijn nieuwe show mocht praten.

 30. Ramon

  Talpa en RTL; allebei even grote bagger als je het mij vraagt.
  Zendertjes voor infantiele zombies waarvoor zelfs de opgediende hapklare brokken soms nog te groot zijn…

 31. John de Mol, Narcist

  Ik heb er geen worden, dat dit nog bestaat… John graaft gelukkig zijn eigen graf

 32. Sim Salabim

  Over de Talpa producties op RTL (Koffietijd, TVOH etc) mag bij Gods Gratie wel gesproken worden.. Teksten wel eerst ter verificatie langs Laren

 33. Ben

  Dit is de mol ten voete uit wie betaalt bepaald censuur en dit kitsen steeds meer kijkers uit zelfs veronica inside glijdt naar dit nivo af

 34. Nils Holgersson

  Iemand die medewerkers dit soort regels oplegt is zelf een angsthaas.

  Waarom talenten vastleggen als je vervolgens hun creativiteit aan banden legt?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.