‘Talpa Radio-dj’s mogen niet meer over RTL praten’

Talpa Radio heeft zijn dj’s op Radio 538, Radio 10 en Radio Veronica verboden om nog langer over programma’s van RTL te praten. Dat heeft voormalig Veronica-dj Patrick Kicken vernomen, schrijft hij in een column op Spreekbuis. Het zou niet geheel uit de lucht komen vallen, aangezien Talpa Radio met name dit jaar heel erg vaak in het nieuws is gekomen met censuurpogingen. Het spreekverbod over RTL zou zijn ingegeven door John de Mol, die een verbitterde tv-oorlog voert met RTL.

Talpa wil geen RTL-promotie op zijn eigen zenders, aldus Kicken. “Er gaat een gerucht dat er op de Talpa radiozenders niet meer gesproken mag worden over RTL programma’s. Ook al was er die avond ervoor iets groots bij die zender aan de hand. Nog een manier om je jocks te beperken en banger te maken. Niet slim.”

Het is volgens hem een typisch voorbeeld van de te vergaande bemoeienis van De Mol met alles wat er in zijn mediabedrijf gebeurt. “Algemeen bekend is dat De Mol zich graag op detailniveau bemoeit met wat er op zijn zenders te horen en te zien is. Prima, het zijn zijn zenders zeggen velen. Wat ik als creatieve maker kan bevestigen is dat dit killing is voor je creativiteit.

Er wordt bij Talpa ook alles gedaan om relletjes de kop in te drukken, zoals destijds met Giel Beelen, maar daardoor ontstaat volgens Kicken wel heel saaie radio. Het enige Talpa Radio-programma dat vaak het nieuws haalt, is dat van Wilfred Genee op Radio Veronica.

Het belangrijkste radioprogramma van Talpa, de ochtendshow van Frank Dane, is in de media vrijwel onzichtbaar. “Dit wordt mede gevoed waarschijnlijk omdat er angst hangt in het pand. Angst dat er verkeerde pers gescoord wordt en er daardoor iemand op het matje moet komen in Laren.

Wilfred Genee houdt zich in elk geval niet aan al die Talpa-regeltjes. Ook op tv nodigt hij gewoon RTL-gasten uit. Zo is Paul de Leeuw binnenkort te gast in Café Hendriks & Genee.

Daarover zegt Hélène Hendriks in het AD: “Iedereen mag langskomen. Natuurlijk kennen wij de concurrentiestrijd tussen Talpa en RTL, maar wij hebben geen restricties gekregen. Waarom niet gebruikmaken van elkaar?

De column ‘De ondergang van 538’ van Patrick Kicken kunt u lezen op Spreekbuis.nl.

Lees ook:
Albert Verlinde is Talpa-spreekpop: zwijgt over Giel (12 maart)
‘Poging tot censuur door Talpa Radio is kansloos’ (13 maart)
Talpa jorist artikelen over Qmusic van Shownieuws-site (3 april)
Talpa Radio legt Wilfred Genee spreekverbod op (26 april)
Angela de Jong vindt censuurdrift Talpa zorgelijk (26 april)
VI laakt censuurdrift Talpa: ‘Er heerst een angstcultuur’ (27 april)

Foto: Talpa

Meer in Talpa

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen