GTST-bekendheid Dilan Yurdakul is bipolair: ‘Type 2’

Geplaatst op vr 08 nov 2019 om 14:00

Actrice Dilan Yurdakul (28), die zeven jaar lang in Goede Tijden Slechte Tijden heeft gespeeld, is bipolair. Ze heeft last van type 2, waarbij depressieve periodes worden afgewisseld met mild manische periodes. Dat onthult ze in gesprek met de Volkskrant. Haar eerste depressie had Yurdakul toen ze 14 was. “Rond mijn 21ste ging het echt goed mis. Misschien omdat ik me toen als soapie opeens ook staande moest houden in de wereld van buitenkant, van rode lopers en roddelbladen.”

Toen heeft ze zelf maar een psycholoog gegoogled. “Vervolgens heb ik mijn hele GTST-salaris uitgegeven aan therapieën: imaginatietherapie, neurofeedback, tekentherapie, acupunctuur, EMDR.”

Het mocht allemaal niet baten. “Uiteindelijk heb ik bij de huisarts een doorverwijzing naar een psychiater afgedwongen. De diagnose was bipolair, type 2. Mijn opa had het ook, en mijn moeder misschien.”

Nu er een diagnose is, heeft Yurdakul meer rust. “Dankzij die diagnose en de juiste therapie weet ik nu hoe ik de schommelingen in mijn gemoed op tijd kan herkennen en de excessen kan indammen.”

Haar manische buien zijn nu ingedamd. “Ik had manische buien waarin ik alles durfde en veel voor elkaar kreeg. Maar je verbruikt dan ook veel energie; je doet alles en slaapt nauwelijks en daarna ben je kapot.”

Ze ‘monitort’ zichzelf nu heel goed. “Ik trek me vaak eerder dan anderen terug, want anders sla ik door. De keerzijde van de manie is de depressie, die wens ik zelfs mijn ergste vijand niet toe.”

Het interview met Dilan Yurdakul kunt u lezen via Blendle of op de Volkskrant-site.

Foto: RTL, Otto van den Toorn
33 Reacties op “GTST-bekendheid Dilan Yurdakul is bipolair: ‘Type 2’”


 1. Appelsoep

  Er zitten helaas een boel prutsers in de wereld van de psychiatrie. Aan de andere kant is een partij lopen googelen nou niet het handigste wat je kunt doen bij medische of psychische klachten. Mooi dat ze het nu meer onder controle heeft.

 2. Remi

  Actrice Dilan Yurdakul …

  … Je kunt het bijna uittekenen …

  Dit soort meisjes gaat vroeg of laat stimulerende middeltjes
  de grens over smokkelen, om het uitkerinkje aan te vullen.

  Hashtag;
  “IkwilgraagmijnstafinNederlanduitzitten

 3. Curryworst

  Stond 31 oktober in de krant.
  En 8 november op Mediacourant.

 4. Gaby

  Is ze al opgepakt voor drugs?

 5. Generatie Ruk (door het beleid)

  Nee ze oefent voor een rol als drugdealer…. ze loopt stage bij drgsdealer Hete Ronnie en ze verkoopt kilo’s poeder aan belangstellenden., die ook in de rode ramen bende zit. Wat gaat dat opleveren? We zullen het zien.
  Dit zei mijn nichtje.

 6. Ron

  Pff, heftig verhaal. Zo’n leuke en goede actrice. Jammer dat ze uit GTST is. Zij was juist niét de persoon die er uit had gemoeten.
  Veel sterkte Dilan.

 7. Springkier

  Weer zo’n omhooggevallen Erdogan-pyper. Rot toch op, tütertrut.

 8. Je dikke moeder

  LEuk voor dr, next!

 9. Whitedog

  @ Remi
  @ Gaby

  Jullie zijn echt heel sneu.

 10. Flexi

  Waar houdt de natuurlijke wisselvalligheid en stemmingslabiliteit van een doorsnee vrouw op en waar begint klinische bipolariteit.
  Volgens sommige definities is de meerderheid van de vrouwen bipolair.

 11. Flexi

  Waarschuwing voor alle jonge mannen met weinig ervaring met vrouwen: ga never nie nooit een relatie aan met een bipolaire vrouw of een borderliner, hoe lekker ze er ook uitziet! Je komt terecht in een hel waaruit je niet kunt ontsnappen, je gaat mee ten onder in de waanzin en daarna moet je blij zijn als je nog een tweede kans in het leven krijgt.

 12. Rem

  @Flexi 15.48: Volgens elke definitie ben jij gewoon heel dom.

 13. Mar

  Wauw wat een sterke mooie vrouw zag ik op het toneel in Bellevue staan. Dilan, alle respect.
  Een bijzonder persoonlijk verhaal. Heel krachtig gebracht, met humor, lef en ondanks alles veel liefde voor het leven en het theater. Een voorbeeld voor iedereen met of zonder depressies.

 14. Mark

  Biplo wat? zeg dan gewoon labiel…

 15. Ron uut Grunnen

  Het is niet leuk wat Flexi schrijft, maar mijn eigen ervaring is dat er helaas wel een kern van waarheid in zit. Ik heb met mensen met deze aandoeningen op een afdeling gezeten en ze waren inderdaad niet te makkelijkste. Geldt net zo goed voor mij. Al probeer ik mijn autisme niet de schuld te geven. Over autisme gesproken: Daar wordt van gezegd dat iedere man een autistische trek heeft. Zo zou het inderdaad ook kunnen bij de bipolaire stoornis of borderline dat vrouwen – en mannen? – bepaalde trekken van deze stoornissen hebben. Ook op dat vlak heeft Flexi een punt.

 16. Hans

  Ik ben zelf bi-polair type 2, maar met medicatie en regelmatig leven is de ziekte hanteerbaar. Flauwekul dat je nooit een relatie met een bi polair iemand moet aan gaan. Iemand die goed is ingesteld heeft weliswaar leefregels (medicatie, regelmaat, uitrusten), maar kan verder normaal leven.

 17. Springkier

  Desondanks, don’t stick your dick in crazy.

 18. Ron uut Grunnen

  Hans, ik geloof je direct. Mijn ervaringen waren met mensen die ontspoord waren. Misschien dat ik daardoor niet zomaar een relatie met iemand met deze stoornis zou beginnen. Aan de andere kant: Een goede kennis van mij is bipolair en ik kan goed met hem wel goed overweg. Je hebt zeker een punt: Net als bij veel andere aandoeningen kun je ook bij een bi-polaire stoornis een fatsoenlijk leven leiden als je de leefregels in acht neemt. Zelf heb ik autisme en dat is prima te handelen als ik mij aan de leefregels hou.

 19. gtstfites

  Lekker actueel.

 20. Springkier

  Al die gemankeerde figuren, die uitkeringsslurpers die een beetje op mijn kosten op dit forum lopen te commenten. Ach gut wat zijn we zielig met onze ‘aandoening’. Lekker, hè, niet werken. Luie parasieten zijn jullie!

 21. Pfff

  @Springkier
  Ik zou het je bijna gunnen, die dagelijkse depressieve gevoelens en dat enorme zwarte gat waar je alleen even vanaf bent als je eventjes kunt slapen. Eventjes maar ja, want bij mijn depressie heb ik maanden ’s nachts naar het plafond liggen staren. En overdag had ik de ene paniekaanval na de andere. En de ggz komt pas in actie als je zo ongeveer op het spoor staat of na een mislukte poging van een overdosis medicatie omdat je niet meer op die manier verder wil leven… En lui? Je weet niet wat voor gevecht ze leveren.
  Je weet echt niet wat je zegt.

 22. Springkier

  @Pff
  Stel je toch niet zo ongelofelijk aan.

 23. Peanut

  Commentaar op Dylan. Terwijl de grootste kneuzen hier comments plaatsen…

 24. oijoepio

  Wat een achterlijke en beschamende reacties hierboven. Ik vind Dilan Yurdakul een leuke en dappere vrouw, en een voor gtst-begrippen goede actrice.

 25. Hans

  @springkier: ik werk gewoon full-time, en leef dus niet op jou kosten

 26. Joost

  Als je kleinerend doet over depressies dan weet je niet waarover je praat. Je zweet `s nachts maar je hebt het koud, alles in je lichaam en geest lijkt traag te gaan. Er zijn geen woorden die die hel kunnen beschrijven.

 27. Sas

  @Joost
  Allemaal aanstellerij!
  Deze zogenaamde kwaaltjes brdtonden in de middeleeuwen ook niet.
  En het is erg toevallig dat met name medelanders er zogenaamd last van hebben.
  Ze laten zich liever afkeuren en van levenslange WAO genieten.

 28. Joost

  Sas, ik hoop niet dat u dit ooit zal treffen. Sommige dingen moet ervaren hebben om er over te kunnen oordelen.

 29. jan

  Echt weer zo’n moderne ziekte. Hadden ze vroeger niet hoor.

 30. fokop

  stel je niet aan joh.

 31. 🐦 Meneer de Uil

  Ed en Willem Bever, die waren pas bipolair.

 32. Maarten

  @Sas

  Domste reactie van de week. Aids bestond trouwens ook niet in de middeleeuwen en dus bestaat het nu evenmin(?)

 33. Maarten

  O, en even ter info: bipolaire stoornis bestond uiteraard wel tijdens de middeleeuwen. Er werd echter niet bepaald onderzoek naar gedaan, en dus bestond er ook geen naam voor, omdat mensen die eraan leden werden weggezet als aanstellers en gekken. Een beetje zoals jij nu doet dus. Maar wat wil je als je qua kennis bent blijven hangen in de middeleeuwen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.