GTST-bekendheid Dilan Yurdakul is bipolair: ‘Type 2’

Actrice Dilan Yurdakul (28), die zeven jaar lang in Goede Tijden Slechte Tijden heeft gespeeld, is bipolair. Ze heeft last van type 2, waarbij depressieve periodes worden afgewisseld met mild manische periodes. Dat onthult ze in gesprek met de Volkskrant. Haar eerste depressie had Yurdakul toen ze 14 was. “Rond mijn 21ste ging het echt goed mis. Misschien omdat ik me toen als soapie opeens ook staande moest houden in de wereld van buitenkant, van rode lopers en roddelbladen.”

Toen heeft ze zelf maar een psycholoog gegoogled. “Vervolgens heb ik mijn hele GTST-salaris uitgegeven aan therapieën: imaginatietherapie, neurofeedback, tekentherapie, acupunctuur, EMDR.”

Het mocht allemaal niet baten. “Uiteindelijk heb ik bij de huisarts een doorverwijzing naar een psychiater afgedwongen. De diagnose was bipolair, type 2. Mijn opa had het ook, en mijn moeder misschien.”

Nu er een diagnose is, heeft Yurdakul meer rust. “Dankzij die diagnose en de juiste therapie weet ik nu hoe ik de schommelingen in mijn gemoed op tijd kan herkennen en de excessen kan indammen.”

Haar manische buien zijn nu ingedamd. “Ik had manische buien waarin ik alles durfde en veel voor elkaar kreeg. Maar je verbruikt dan ook veel energie; je doet alles en slaapt nauwelijks en daarna ben je kapot.”

Ze ‘monitort’ zichzelf nu heel goed. “Ik trek me vaak eerder dan anderen terug, want anders sla ik door. De keerzijde van de manie is de depressie, die wens ik zelfs mijn ergste vijand niet toe.”

Het interview met Dilan Yurdakul kunt u lezen via Blendle of op de Volkskrant-site.

Foto: RTL, Otto van den Toorn

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen