Peter de Vries: ‘Jelle Brandt Corstius moet niet janken’

Peter R. de Vries vindt dat Jelle Brandt Corstius ‘niet zo moet janken’ over het feit dat Gijs van Dam zijn juridische procedures tegen de VPRO-presentator niet staakt. Dat heeft de misdaadjournalist gezegd in EO’s Dit Is De Dag op NPO Radio 1. De zaak van Brandt Corstius is heel erg zwak en daarom krabbelt hij terug; hij zegt dat een rechtszaak ‘voor beide partijen en hun naasten’ alleen maar narigheid gaat opleveren en wil er daarom liever onderling via mediation uitkomen met Van Dam.

Wat een gejank, aldus De Vries. “Dat had hij misschien eerder moeten bedenken. Toen hij dit ging schrijven in Trouw kon hij op zijn klompen aanvoelen dat opgehelderd zou worden om wie het ging. Dat risico heeft hij willens en wetens genomen en dan moet je niet achteraf gaan janken van: ‘Ja, maar ik heb wel mediation voorgesteld, hoor.‘”

Sterker nog: Brandt Corstius heeft de naam van Van Dam in kleine kring verspreid vóór publicatie van het artikel in Trouw. “Hij heeft zelf natuurlijk de teerling geworpen door dat verhaal te publiceren en ook mensen vooraf daarover te bellen van: ‘Dat verhaal komt eraan.’ Toen heeft hij ook verteld om wie het ging. Dan neem je willens en wetens het risico dat zoiets uitlekt.”

Rammelend verhaal

Het verhaal van Brandt Corstius dat hij oraal verkracht zou zijn door Van Dam rammelt, aldus De Vries. “Ik heb het bekeken als misdaadverslaggever en als ik alle feiten beoordeel, dan vind ik het relaas van Gijs van Dam veel geloofwaardiger dan dat van Jelle Brandt Corstius. Hij stelt dat hij is gedrogeerd en dat gebeurt wel eens bij zedenzaken, bijvoorbeeld bij Bill Cosby, maar dan gebeurde dat altijd op de hotelkamer, soms al in bed, dat iemand werd gedrogeerd, dan onmachtig was en seksueel werd misbruikt.”

Jelle Brandt Corstius heeft een ander verhaal. “Hij zegt: ‘We zaten in de hotelbar, daar ben ik gedrogeerd.’ Vervolgens wil hij doen geloven dat hij willoos mee is gegaan naar die kamer, daar vervolgens van alles gebeurde en toen wel de kracht vond om er weer weg te lopen. Dus hij was eerst gedrogeerd en ging willoos mee, maar vervolgens weet hij binnen een mum van tijd weer te ontsnappen.”

De VPRO-ster deed nooit aangifte. “Hij doet er dan geen aangifte van en hij maakt er ook geen melding van bij zijn bazen. Hij had gewoon kunnen zeggen: ‘Jongens, er is me iets heel geks overkomen en gevaarlijk. Ik denk dat ik gedrogeerd ben door een van de collega’s.’ Dat doet hij allemaal niet. Ik zou wel eens weten welke drug dan gebruikt is, want ik geloof dat niet zo.”

Aantasting

De woede van Van Dam begrijpt Brandt Corstius goed. “Het is een aantasting van de eer en goede naam van Gijs van Dam. Hij had kunnen voorzien en moeten voorzien dat die publicatie van Trouw ervoor zou zorgen dat die naam binnen een mum van tijd boven water zou komen. Zo werkt dat in Nederland. Zo is dat natuurlijk ook gegaan eigenlijk.”

Ik ben natuurlijk ook voor vrijheid van meningsuiting en je moet ook misstanden aan de kaak kunnen stellen, maar als je eerst jarenlang gezwegen hebt en je komt dan met zo’n verhaal, dan kan dat wel aanranding van de goede naam van iemand zijn.”

Het fragment uit Dit Is De Dag kunt u hier beluisteren.

Lees ook:
Gijs van Dam wil Jelle Brandt Corstius veroordeeld zien (16 november 2018)
Lege zalen voor ‘leugenaar’ Jelle Brandt Corstius (16 november 2018)
Jelle Brandt wil dat Gijs van Dam stopt met procederen (13 januari 2019)
Jelle Brandt tóch vervolgd om zwartmaken Gijs van Dam (gisteren)
Vandaag derde aangifte tegen Jelle Brandt Corstius (gisteren)
Shownieuws in bres voor hoofdredacteur Gijs van Dam (vandaag)
‘Jelle Brandt riskeert hogere straf na derde aangifte’ (vandaag)

Foto: RTL

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen