Gijs van Dam wil Jelle Brandt Corstius veroordeeld zien

Geplaatst op vr 16 nov 2018 om 9:00

Gijs van Dam gaat door ‘tot het bittere einde’ in zijn strijd tegen Jelle Brandt Corstius. Hij wil de VPRO-presentator veroordeeld zien voor smaad. Dat heeft de tv-maker donderdagavond gezegd in Pauw. Brandt Corstius maakt Van Dam al een jaar lang behoorlijk zwart door hem te beschuldigen van orale verkrachting. Inmiddels gelooft niemand hem meer, op Frits Barend na, maar een jaar geleden was dat wel anders. Er ontstond een heuse heksenjacht op de ‘dader’, Van Dam dus.

Aangezien Brandt Corstius een hoop mensen in de media had ingelicht dat zijn ‘#MeToo-column’ over Van Dam ging, zong zijn naam rond in het wereldje en zag hij zich genoodzaakt om bij Pauw zijn verhaal te doen. Dat is nu een jaar geleden.

Van Dam: “Dat was omdat mijn naam volledig bekend was bij iedereen in de mediawereld. Dat gaat over duizenden mensen. Maar ook bij alle journalisten. Bij jou, bij jouw team, bij kranten. Het was een kwestie van uren of minuten voordat mijn naam uitgelekt zou zijn. Het AD publiceerde mijn foto al voordat jouw uitzending begonnen was. Er was dus geen andere keuze, we moesten.”

Wat voor jaar was het voor hem? “De hel. Er is letterlijk een jaar van me afgepakt en dat komt nooit meer terug. Vergeleken met een jaar geleden gaat het eigenlijk best wel goed. Ik realiseerde me net toen ik je studio binnenkwam, dat ik me bijna niets kan herinneren. Ik herinner me jou, maar voor de rest weet ik er niks meer van. Het is het engste wat ik ooit heb gedaan.”

Opluchting?

De zaak is nu in het nieuws, omdat Brandt Corstius terugkrabbelt en toch maar geen Artikel 12-procedure meer begint. Is Van Dam opgelucht? “Nee, het is geen opluchting. Het is ook niet blij. Er is misschien een stukje afgerond van al die stukjes die er zijn. Ik was eigenlijk meer een soort van verbijsterd, ook om de manier waarop. Je kunt zeggen dat je ervan af ziet of weer een heel bericht schrijven waarin je me zwartmaakt en schuldig laat lijken.”

Brandt Corstius’ advocaat laat namelijk weten dat er ‘alle reden’ toe is om de Artikel 12-procedure wél door te zetten, maar dat hij nu ‘zijn doel heeft bereikt’. “Welk doel was het dan precies? Hij bedoelt daarmee iets aan de #MeToo-beweging bijdragen, maar ik ben geen #MeToo, ik ben geen onderdeel van #MeToo, het was geen #MeToo, het wordt geen #MeToo. Het was een onenightstand van twee even oude jongens, geen hiërarchische verhouding, het is geen #MeToo. Waar gaat het over?

Vals beschuldigd

Heeft Van Dam de VPRO’er nog wel eens gesproken sinds de beschuldigingen? “Er lagen het afgelopen jaar nogal wat juridische procedures en dan kan het niet. En ook omdat ik het niet wil. Ik weet niet of ik het ooit wil, maar op dit moment wil ik er absoluut niks van weten.”

Hij vervolgt: “Mijn leven is letterlijk vernietigd, hè? Er komt iemand en die belt een krant, die krant checkt niets maar gooit het op de voorpagina en vervolgens weet iedereen mijn naam binnen 24 uur. Dan vernietig je iemands leven hè? Dan ga je daar niet gezellig mee aan tafel zitten.”

De tv-maker is het slachtoffer van een valse beschuldiging. “Het is heel schadelijk als je de ‘slachtoffers’ maar gewoon gelooft. Dat kan niet. We wonen met z’n allen in een rechtsstaat en daar moet je het systeem gebruiken. Niet de krant en niet De Wereld Draait Door.”

Iedereen is achter een gerucht aangehold. Een onbewezen ding wat niet waar is. Niemand heeft het gecheckt. Trouw wist dat we 24 en 25 waren, maar ze hebben dat niet in de krant gezet.

Tweede aangifte

Hoe staat de zaak er nu juridisch voor? “Begin oktober hebben we ook de Artikel 12 verstuurd. Dan vraag je aan het hooggerechtshof om te onderzoeken of het Openbaar Ministerie toch moet vervolgen, in dit geval voor smaad en laster. Het is smaad, want als je de naam noemt – dat deed hij al bij Trouw – dan is het smaad.”

Van Dam gaat door. “Er zijn een hoop misdrijven gepleegd en er is een hoop schade, dus dat moet opgelost. Doe ik het niet alleen voor mezelf, maar ik doe het ook voor andere mensen die vals beschuldigd worden. Ik ga door tot het bittere einde.”

Langzaam aan gaat het steeds iets beter met Van Dam. “Ik ben gedwongen een publiek figuur geworden, maar ik heb niet het stempel van: daar loopt een verkrachter, want ik geloof niet dat iemand dat nog gelooft.”

Foto: BNNVARA
29 Reacties op “Gijs van Dam wil Jelle Brandt Corstius veroordeeld zien”


 1. Jayden Paupersma

  Tsja. Jelle BC. Karma. Dat is een bitch. Valsenichtenspelletjes kun je ook verliezen.

 2. Vrijdag

  Kan die kop niet meer zien van de kwal.

  Het is een leugenaar

 3. backspace

  Deze Brandt Corstius komt op mij debiel over, sorry.

 4. Bears’den

  Goed bezig Gijs!
  Pak die vieze BC maar hard aan!
  Geloofde hem al meteen niet toen ie zat te huilen in DWDD, iets klopte er niet, maar toch geloofde veel mensen hem!

 5. Evelien

  Zet hem op Gijs!! Je zo kapot maken na een avondje vrijwillige sex is een schande. Pak die huilebalk maar goed aan.

 6. Godefroy France

  Veel succes voor Gijs van Dam, hoop dat hij bc tot in aan een bankroet procedeert, deze minkukel heeft een aardje naar z’n vaartje een zeer slecht mens, eindelijk worden deze tokkies aangepakt, zusje mag ook aanschuiven in de categorie tuig !

 7. Anouk

  Prima. Aanpakken die JBC. Wilde even aandacht via de Metoo hype, maar is gewoon een ordinaire aandachtsstunt.
  JBC kan beter emigreren, hij is toch zo gek van Rusland? In Siberie is nog wel plek….

 8. frans

  Zet hem op Gijs en gelijk ook broer en zus Barend aanklagen voor smaad.
  Tenminste als Frits al terug is met zijn getuigen die hij zo zeker wist.

 9. KLM

  Wie zegt ons dat Gijs wel gelijk heeft, lust wel een lollie

 10. Paula

  Zou niet op hem vallen.

 11. Gerdien

  Kansloos. Van Dam heeft zelf de publiciteit gezocht en weet van geen ophouden ook al heeft een rechter eerder geoordeeld dat een smaad/lasterzaak geen kans van slagen heeft.

 12. mark2

  terecht!! het gaat en ging niet om `me too` het betrof iets eenmalig waar jbc spijt van heeft.. jammer dan! ook nu weer, al stopt jbc met de procedure blijft hij trappen nageven. overiegns doet hjbc nu zelf een zielig interview over hoe slecht hij het heeft na de aantijgingen. KARMA!

 13. Connie Vink

  #teamGijs en JA ik zou ook voor smaad gaan! Net zo lang dat ik zou winnen! JBC gevalletje KARMA!

 14. mark2

  gerdien± gisteren pauw gezien.. daarin heeft gijs van dam prima verklaard waarom hij bij Paauw is gaan zitten! pure smaad!

 15. L.

  Ga zo door Gijs! Iemand die graag aandacht wil trekken door valse verhalen de wereld in te slingeren mag daar niet zomaar mee wegkomen.

 16. lvs2015

  Hulde voor Gijs van Dam. En hopelijk is dit tevens ook een voorbeeld voor een ieder die in deze tijd van fakeness en oneliners (en regelrechte beschuldigingen op grond van veel kabaal) die als dader wordt neergezet zonder dat er overtuigend bewijs is geleverd. De rechter beslist of is waar is of niet. Niet een of andere meehuilende BN’er die in de leugen trapt of een of andere muts die meent dat zij moet meeblerren met het MeToo gebeuren. Gewoon als men het doet afrekenen zodat men de volgende keer het nalaat eerst hard iemand met een leugen ergens van te beschuldigen.

 17. Ad

  Kunnen die twee hun vete buiten de camera’s voortzetten a.u.b. Het lijkt er steeds meer op dat ze een deal hebben gemaakt om beiden lekker in beeld te blijven. DWDD en Pauw etc. trappen er lekker in, óf werken er gretig aan mee. Val de gemiddelde kijker er niet mee lastig.

 18. Mоmo

  Gerdien, voor tien еuro slа ik met mijn tampeloеres tegen je dаrmwand. Je zult orgаstisch krijsen!

 19. SOLANGE

  Van Dam pak die vieze huichelaar met zn wijvenkop maar goed aan en die zus en aso familie Barend ook…. procedeer ze maar kapot …….stelletje leugenaars

 20. Mike

  Van Dam is een str*ntvreter en een leugenaar. Hij komt zichzelf tegen die misbruiker. Van Dam met zijn enge homosmoel.

 21. GW

  Leestip:

  https://tpo.nl/column/briefje-van-jan-aan-jelle-hugosz-brandt-corstius/

 22. Gerard Ek(streem)dom 💩💨

  @GW.
  Had het inderdaad al gelezen, is een topbrief! Hahahaha.

 23. Harry

  Goedzo Gijs! Pak die vreselijk enge fantast Jelle Bc hard aan.

 24. Don

  Gijs zij gister bij Pauw weer dat er geen machtsverhouding tussen hem en Jelle was. Dat is pertinent niet waar. Jelle was stagiair en Gijs was een shooting star, iemand die al behoorlijk carriere aan het maken was en flink wat in de melk te brokkelen had. Hoewel ik Gijs’ verhaal verder geloofwaardiger vind dan dat van Jelle, vind ik het vreemd dat hij juist daarover de waarheid niet spreekt.

 25. Don

  zij = zei (schaam me dood)

 26. arie

  Terecht.

  Jelle zal wel zien.

 27. Pieter

  Meneer G van Dam is een wraakzuchtige man die blijft ontkennen dat hij een viezerik is.
  Wacht maar af Gijs er kunnen nog een paar lijken uit de kast vallen, zo op dat leugenachtige hoofd van je.

 28. robb

  Ik loop niet blindelings achter iemand aan , het is bij Jelle in zijn hooft gaan rondspoken en na 25 jaar toen heel veel mensen op tv kwamen met hun metoo verhaal zag hij zonder een naam te noemen zijn kans ,wat er ook gebeurt is hier zijn twee verliezers .

 29. Nationalistisch Conservatief-Liberaal

  Jelle brandt heeft op zijn minst tbs nodig. Goeie therapie zou niet verkeerd zijn.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.