Gijs van Dam wil Jelle Brandt Corstius veroordeeld zien

Gijs van Dam gaat door ‘tot het bittere einde’ in zijn strijd tegen Jelle Brandt Corstius. Hij wil de VPRO-presentator veroordeeld zien voor smaad. Dat heeft de tv-maker donderdagavond gezegd in Pauw. Brandt Corstius maakt Van Dam al een jaar lang behoorlijk zwart door hem te beschuldigen van orale verkrachting. Inmiddels gelooft niemand hem meer, op Frits Barend na, maar een jaar geleden was dat wel anders. Er ontstond een heuse heksenjacht op de ‘dader’, Van Dam dus.

Aangezien Brandt Corstius een hoop mensen in de media had ingelicht dat zijn ‘#MeToo-column’ over Van Dam ging, zong zijn naam rond in het wereldje en zag hij zich genoodzaakt om bij Pauw zijn verhaal te doen. Dat is nu een jaar geleden.

Van Dam: “Dat was omdat mijn naam volledig bekend was bij iedereen in de mediawereld. Dat gaat over duizenden mensen. Maar ook bij alle journalisten. Bij jou, bij jouw team, bij kranten. Het was een kwestie van uren of minuten voordat mijn naam uitgelekt zou zijn. Het AD publiceerde mijn foto al voordat jouw uitzending begonnen was. Er was dus geen andere keuze, we moesten.”

Wat voor jaar was het voor hem? “De hel. Er is letterlijk een jaar van me afgepakt en dat komt nooit meer terug. Vergeleken met een jaar geleden gaat het eigenlijk best wel goed. Ik realiseerde me net toen ik je studio binnenkwam, dat ik me bijna niets kan herinneren. Ik herinner me jou, maar voor de rest weet ik er niks meer van. Het is het engste wat ik ooit heb gedaan.”

Opluchting?

De zaak is nu in het nieuws, omdat Brandt Corstius terugkrabbelt en toch maar geen Artikel 12-procedure meer begint. Is Van Dam opgelucht? “Nee, het is geen opluchting. Het is ook niet blij. Er is misschien een stukje afgerond van al die stukjes die er zijn. Ik was eigenlijk meer een soort van verbijsterd, ook om de manier waarop. Je kunt zeggen dat je ervan af ziet of weer een heel bericht schrijven waarin je me zwartmaakt en schuldig laat lijken.”

Brandt Corstius’ advocaat laat namelijk weten dat er ‘alle reden’ toe is om de Artikel 12-procedure wél door te zetten, maar dat hij nu ‘zijn doel heeft bereikt’. “Welk doel was het dan precies? Hij bedoelt daarmee iets aan de #MeToo-beweging bijdragen, maar ik ben geen #MeToo, ik ben geen onderdeel van #MeToo, het was geen #MeToo, het wordt geen #MeToo. Het was een onenightstand van twee even oude jongens, geen hiërarchische verhouding, het is geen #MeToo. Waar gaat het over?

Vals beschuldigd

Heeft Van Dam de VPRO’er nog wel eens gesproken sinds de beschuldigingen? “Er lagen het afgelopen jaar nogal wat juridische procedures en dan kan het niet. En ook omdat ik het niet wil. Ik weet niet of ik het ooit wil, maar op dit moment wil ik er absoluut niks van weten.”

Hij vervolgt: “Mijn leven is letterlijk vernietigd, hè? Er komt iemand en die belt een krant, die krant checkt niets maar gooit het op de voorpagina en vervolgens weet iedereen mijn naam binnen 24 uur. Dan vernietig je iemands leven hè? Dan ga je daar niet gezellig mee aan tafel zitten.”

De tv-maker is het slachtoffer van een valse beschuldiging. “Het is heel schadelijk als je de ‘slachtoffers’ maar gewoon gelooft. Dat kan niet. We wonen met z’n allen in een rechtsstaat en daar moet je het systeem gebruiken. Niet de krant en niet De Wereld Draait Door.”

Iedereen is achter een gerucht aangehold. Een onbewezen ding wat niet waar is. Niemand heeft het gecheckt. Trouw wist dat we 24 en 25 waren, maar ze hebben dat niet in de krant gezet.

Tweede aangifte

Hoe staat de zaak er nu juridisch voor? “Begin oktober hebben we ook de Artikel 12 verstuurd. Dan vraag je aan het hooggerechtshof om te onderzoeken of het Openbaar Ministerie toch moet vervolgen, in dit geval voor smaad en laster. Het is smaad, want als je de naam noemt – dat deed hij al bij Trouw – dan is het smaad.”

Van Dam gaat door. “Er zijn een hoop misdrijven gepleegd en er is een hoop schade, dus dat moet opgelost. Doe ik het niet alleen voor mezelf, maar ik doe het ook voor andere mensen die vals beschuldigd worden. Ik ga door tot het bittere einde.”

Langzaam aan gaat het steeds iets beter met Van Dam. “Ik ben gedwongen een publiek figuur geworden, maar ik heb niet het stempel van: daar loopt een verkrachter, want ik geloof niet dat iemand dat nog gelooft.”

Foto: BNNVARA

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Heeft Matthijs van Nieuwkerk de piek van zijn carrière al bereikt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen