Lege zalen voor ‘leugenaar’ Jelle Brandt Corstius

Geplaatst op vr 16 nov 2018 om 9:35

De carrière van Jelle Brandt Corstius zit in het slop sinds hij Gijs van Dam heeft beschuldigd van orale verkrachting. Zijn populariteit is sterk afgenomen. Dat vertelt de VPRO-presentator in reactie op de uitzending van Pauw met Van Dam. Brandt Corstius begon een jaar geleden plotseling met het zwartmaken van Van Dam. Hij beweerde opeens dat hij hem in 2002, toen ze 24 en 25 waren, verplicht oraal moest bevredigen. Critici als Peter R. de Vries geloven het verhaal van Brandt Corstius niet.

Sterker nog: bijna niemand gelooft Brandt Corstius nog. En dat merkt hij. “Verzoeken voor lezingen zijn opgedroogd. Dat is begrijpelijk: als journalist is je geloofwaardigheid cruciaal. Als je bent weggezet als leugenaar word je nou eenmaal minder snel uitgenodigd“, schrijft hij.

En dan is er nog zijn theatershow. “De theatervoorstelling waar ik momenteel door het land toer trekt overwegend zalen die voor de helft of voor een kwart gevuld zijn. In tegenstelling tot de vorige voorstelling in 2016. En dan heb ik het alleen nog maar over het zakelijke aspect.”

Brandt Corstius begrijpt niet dat niemand hem gelooft. “Het afgelopen jaar is er een hardnekkig narratief over mij ontstaan: ik zou in een dronken bui met een collega in bed zijn beland. Vervolgens heb ik een stuk gepubliceerd waar ik mijn versie geef. En daarmee zou ik zijn leven kapot hebben gemaakt.

De VPRO-ster voelt zich onbegrepen. “Wat zou mijn belang zijn om te liegen over een ‘gezellige’ avond? Een vrij logische vraag, evenwel niet gesteld door Jeroen Pauw.

Hij blijft erbij: het was een #MeToo-tje. Ondanks dat ze destijds 24 en 25 waren. “Van Dam en ik waren geen collega’s. Ik was stagiair, de heer van Dam productieleider. En het is geen verrassing dat ik het absoluut geen gezellige avond vond.”

Vervolgens liegt Brandt Corstius nog over zijn ‘discretie’ rondom de naam van Van Dam. “Zijn naam was op geen enkele manier te traceren“, aldus de tv-maker, die na zijn column in Trouw diverse media inlichtte over de naam van de tv-producent. “Hij koos er zelf voor om bij Pauw te gaan zitten.”

Hij is boos op de media. “Van Dam heeft alle ruimte gekregen om zijn beklag te doen in de media. Hij beweert dat zijn bedrijf door mijn publicatie in Trouw is geruïneerd. Er is geen journalist geweest om te onderzoeken of dat ook echt zo is.”

Naar eigen zeggen heeft Brandt Corstius ‘geen enkele behoefte aan medelijden’. “Maar mijn leven is net zo goed in de war geschopt door mijn mond open te doen.

In tegenstelling tot de heer van Dam heb ik geen behoefte gehad om dit in de media te delen, maar nu hij de publiciteit blijft zoeken en ik bakken met bagger over mij uitgestort krijg, vind ik dit wel relevant.”

Het hele stuk van Jelle Brandt Corstius kunt u hier lezen.

Lees ook: Gijs van Dam wil Jelle Brandt Corstius veroordeeld zien (vanochtend)

Foto: VPRO
59 Reacties op “Lege zalen voor ‘leugenaar’ Jelle Brandt Corstius”


 1. Ricky

  He wat jammer nou toch. Voortaan beter nadenken voordat je bij de media gaat zitten janken.

 2. Curryworst

  Enige zelfreflectie is JBC vreemd.
  Hij lijkt meer op zijn vader dan hij misschien wil toegeven.
  Die heeft willens en wetens het leven van de wetenschapper Buikhuisen kapotgemaakt in de media.

 3. Annoniemus

  Zus Aaf BC is net zo’n etterbak als hij !!

 4. mark2

  kunnen niet leeggenoeg zijn! in ieder geval `trekt` hij nu helemaal niets meer!

 5. Connie Veer

  JBC draait de zaken nu wel heel erg om!

  “In tegenstelling tot de heer van Dam heb ik geen behoefte gehad om dit in de media te delen” Hhahaahaahaha grappenmaker wie is hier mee begonnen! Hij moet ophouden NU!! Hij gaat ook gewoon maar door!

 6. Gerdien

  Lekker bezig, MC. De hetze houdt maar niet op. Nu weer ‘leugenaar’: bij dit soort zaken weet je nooit wie er gelijk heeft omdat er geen getuigen zijn. Dat was ook het oordeel van de rechter. JBC heeft de -enige verstandige- keuze gemaakt om het erbij te laten zitten maar Van Dam weet van geen ophouden in zijn kansloze missie. Waar gaat het dan nog om?

 7. q8

  gis is echt een mannelijke homo,
  en JBC iheeft echt een vrouwtjesuitstraling,
  komt bij,hij kijkt zo zielig en nederig,
  tja, en dat is iets waar dominante homo”s van houden,
  als jelle t niet wilde had ie van zich af moeten slaan,
  dit zijn dingen die veel jongens overkomen,en dan zeg je gewoon NEE,
  jelle is gewoon een zielig manneke,
  hij moet weerbaarder worden,
  oja,
  en waar zijn barbara en frits, ??

  en de zus van jbc ???

 8. Mink Vaillant

  MC kan met dit soort stemmingmakerij en conclusies zelf ook wel eens een proces verwachten. Totaal ongefundeerd.

 9. Vrijdag

  Eerlijk verhaal Jelle

 10. q8

  @…
  gis is GIJS.

 11. Gerdien

  @Connie Veer: Nee, als van Dam niet zelf met naam en toenaam in de publiciteit was getreden was deze hele kwestie na enkele weken overgewaaid. Buiten het eigen kringetje kende niemand Van Dam en in zijn eigen kring was er een enkeling die vermoedde dat het om hem zou kunnen gaan. Meer niet. Hij had ook zijn mond kunnen houden. Het artikel in Trouw was niet meer dan een illustratie dat het bij #metoo ook om mannen vs mannen kan gaan. Er werd geen naam in genoemd.

 12. weethetbeter

  Van Dam moet Trouw en JBC verantwoordelijk stellen voor alle opgelopen schade en ik hoop dat JBC VOOR HELEMAAL LEGE ZALEN GAAT SPELEN .

 13. Pim

  Een stagiair tegenover een productieleider. Dat werd niet eerder benadrukt geloof ik.

 14. Henk de Jonguh

  Jelle vergeet dat hij ook zijn honden Barbara en Frist B. niet onder controle had en dar zij los gingen op van Dam. Van een Joods iemand met historisch besef had ik verwacht dat hij de gebruikelijke stappen in onze rechtstaat zou volgen en niet voor een heksenjacht zou gaan

 15. Rick

  wat een kwal! niemand gelooft hem.

  het kan zijn dat hij er spijt van had maar hij was op de bewuste avond gewoon nieuwsgierig. pas daarna dacht hij: “ik ben homo? dat wil ik niet”

 16. Willem

  JBC had beter eerst een PR buro in kunnen schakelen om te laten testen hoe dit nieuws zou vallen. Had veel leed kunnen besparen. 2 Carrieres zijn nu naar de gallemiezen.

 17. Rene

  Ik begrijp niet dat er mensen zijn als @Gerdien die zo weinig kritisch zijn dat ze willens en wetens grote held JBC blijft verdedigen. Kijk eens op wikipedia bij vader Hugo Brandt Corstius. Die heeft als een zware autist meerdere carrières kapotgemaakt met volledige onwaarheden. JBC doet precies hetzelfde. Waarom zie je dat niet, Gerdien? Gijs van Dam’s leven is volledig verwoest. Die man zoekt nu gerechtigheid via de media die destijds zo vooraan stonden om het verzonnen verhaal van JBC te publiceren (Trouw, misschien wel de slechtste krant van NL) en DWDD. Laat dit op je inwerken @Gerdien.

 18. Albert Verlinken

  Eerst vertellen waar de persoon op welk moment werkte in welke functie (waar er maar één van is) en dan roepen dat je geen naam noemt? Die man moet niet het theater in maar op weg naar een professionele hulpverlener. De sensatiezoekers van de pers moeten hem tegen zichzelf in bescherming nemen en geen podium meer geven.

 19. Freak

  “Maar mijn leven is net zo goed in de war geschopt door mijn mond open te doen”
  Die mond had-ie 16 jaar geleden ook dicht moeten houden… had ‘m heel wat ellende bespaard… ;)

 20. ruben

  LEUGENAAR JBC! En dat weet je.

 21. Jelle Brandt zijn billen

  Er zit nog wat Gijs-zаad aan mijn huig.

 22. Henk

  Inderdaad, er moet beter naar de positie van stagelopers gekeken worden. Zo zag ik dat een meisje van haar filiaalleider gras tussen straatstenen weghalen met een groot zakmes (in een donker hoekje, niet eens voor de ingang). Zo leer je natuurlijk geen vak. Dit was bij een bekende keten van kinderkleding en sportkleding. Mensen kunnen kwetsbaar zijn door hun positie. En hun meerderen kunnen eindelijk hun gram halen omdat ze balen van hun baan. Stagiairs moeten beter beschermd worden, vooral die komen van het VMBO en MBO.

 23. Gerard Ek(streem)dom 💩💨

  Ja ja JBC… nu MOET je wel “full monty”…. hahahaha… s@@tslickende v@lse leugen@@r!! 😆

 24. Smeg ma

  Is dit die kerel die Chriet Titulaer belachelijk maakte 1 dag na zn dood op nationale tv? Misselijk ventje

 25. Johan

  JBC zegt: Wat zou mijn belang zijn om te liegen over een ‘gezellige’ avond?

  Heel simpel. Het is ook niet aannemelijk dat JBC het allemaal uit zijn duim zuigt. Hij zal erop terug kijkend vast wel spijt hebben van dit avontuurtje en het anders ervaren hebben dan Gijs. Maar dat maakt het nog geen Me Too. Iedereen heeft wel eens een seksueel avontuurtje beleefd, waar hij/zij achteraf van denkt, dat had ik beter niet kunnen doen. Maar hierover vervolgens ruim 15 jaar later het slachtoffer spelen in de media met als doel aandacht krijgen en zielig gevonden willen worden is te zien voor woorden.

  JBC heeft het leven van Gijs kapot gemaakt en de gevolgen van zijn bekendmaking had hij zich van tevoren beter moeten realiseren.

 26. TJ

  Gerard Ek(streem)dom 💩💨 Je maakt er een zooitje van. Niet prettig om te lezen.

 27. Job

  Voortaan niet je privé-sores op straat gooien, JBC. Dat interesseert namelijk niemand….

 28. Jayden Paupersma

  @Johan: spijker op de kop.

 29. Sven

  Verdient hij. Smerig mannetje die Jelle.

 30. Bennie Normaal

  Als draaier, graaier én vuile leugenaar, kan hij zo de politiek in.

 31. caesar

  Een ‘productieleider’ stelde niet veel voor bij BVD. Er was zeker geen gezagsrelatie tussen een productieleider en een stageair. De stageair was ook niet financieel afhankelijk van de productieleider. De stagair was 24 jaar!! en de produktieleider een jaar ouder. Wat een bullshit van Jelle

 32. Pjotter

  Boontje komt om zijn loontje! Vreselijke lui die BC’s

 33. echtwaar

  Ja Jelle Brandt Corstius, fantast, je hebt het helemaal aan jezelf te danken. Sterkte met jezelf.

 34. Henk

  In zake deze kwestie was het dagblad Trouw misschien wel de slechtste krant van Nederland…

 35. BJK

  “Maar mijn leven is net zo goed in de war geschopt door mijn mond open te doen”

  Ik moest lachen.

 36. Gerdien

  @Rene: ik verdedig niemand maar ik verbaas me over het gemak waarmee mensen zeker weten wat er destijds is gebeurd terwijl ze er zelf niet bij waren (en dan heb ik het nog niet over de toon waarop: het imago van internet als open riool wordt weer eens bevestigd). En voor het gemak vergeten dat JBC geen naam heeft genoemd, dat heeft Van Dam zelf gedaan. Die blijft ook maar de publiciteit zoeken en de rechter terwijl ook hij in het ongelijk is gesteld. Met een gesprek achter de schermen was waarschijnlijk de kou uit de lucht gehaald en deze affaire nooit zo gierend uit de hand was gelopen. Hier zijn -het is een vreselijk cliché maar wel waar- alleen maar verliezers en hoe langer Van Dam het vuurtje blijft opstoken hoe erger dat wordt.

 37. SOLANGE

  Wat een gestoord figuur die JBC…hij blijft maar doorgaan …en waar blijft de tokkie familie Barend met hun beledigingen….ze zouden nog meer …slachtoffers… van de Heer van Dam naar voren brengen……nooit meer wat van gehoord maar wel schelden en beledigen …..die zus AAf BC was ook zo aso met haar bewoordingen…

 38. Rita

  Er is maar een echte viespeuk in dit verhaal en dat is Gijs van Dam. Je ziet het ook aan dat verlopen hoofd van die viespeuk.

 39. Rob

  Brandt Corstius is een eikel. Heeft nu gekregen wat hij verdiend heeft. Zijn zus en alle andere vrienden van hem die vorig jaar in de media riepen hoe erg het allemaal was zijn ook niet goed bij hun hoofd. Ik stel voor: een algehele boycot voor JBC

 40. Joop55

  JBC, weg ermee. Ga maar lekker terug naar Rusland.

 41. Trudy

  Geen medelijden met deze fantast. Boontje komt om zijn loontje.

 42. Wim

  JBC ik heb maar 1 opmerking voor jou… Wie een kuil graaft voor een ander… vul maar in.

 43. marc

  Waar zijn Barbara en Frits Barend om hem te helpen?

 44. arie

  Die Brand Corsius is afgebrand.
  Wat een dwaas om na 16 jaar met rare verhalen te komen.
  Einde carrière. Wie daar nu nog naar toe gaat blameert zichzelf .

  Frits en Barbara ( gelukkig ook niet meer op TV) hebben, zoals altijd, op het verkeerde paard gewed!

 45. Bea

  Die Gijs van Dam deugt niet, dat vind ik een hele griezelige onbetrouwbare zieke heaumo

 46. Bea

  Gijs van Dam krijgt zijn portie nog wel. Dat verdient deze leugenaar en misbruiker.

 47. G

  Gijs is zeer geloofwaardig – Jelle zeker niet!

 48. J

  Gijs is net zo geloofwaardig als Mark Rutte. Gijs is een gefrusteerde verlopen nicht die destijds misbruik heeft gemaakt vanuit zijn machtspositie.

 49. Media-courantist

  Ik geloof Jelle, niemand verzint dit

 50. Hooftstraat

  Voor Jelle Brandt Corstius heb ik altijd al een zwak gehad, hij heeft een prachtig gezicht, aangenaam spreker, intelligent, zeer bekwaam journalist. Jelle, heeft #metoo volledig onderschat, je moet niet vergeten dat bijna alle mensen door dronkenschap of niet, weleens met dezelfde geslacht iets hebben uitgeprobeerd, vandaar dat iedereen zich in Gijs van Dam kon vinden. Het jammer dat het allemaal zo heeft moeten aflopen. Ik wens Jelle veel sterkte toe.

 51. Perry

  “je moet niet vergeten dat bijna alle mensen door dronkenschap of niet, weleens met dezelfde geslacht iets hebben uitgeprobeerd”

  Ja, dáááááhááááááááááááááááááág! In jouw wereld misschien, maar jouw wereld is niet dé wereld.

 52. Rene

  @gerdien, ik begrijp je standpunt. Ook dat een gesprek wellicht veel had voorkomen. JBC had wel niet zijn naam in de media genoemd, wel bij journalisten en vrienden. Je gaat helaas voorbij aan het feit dat zijn naam daarna al snel uitgelekt zou zijn. Daarnaast is Jelle -net als zijn vader- een autist. Je kent het verhaal van zijn vader. Mensen moesten en zouden beschadigd worden. Jelle heeft nu zijn eigen metoo-versie van zijn vader strapatsen. Reageer daar maar eens op.

  En waarom moest dit van 16 jaar geleden zo nodig in de publiciteit? Gelukkig geloof jij z’n gedrogeerverhaal ook niet. Dat is al een heel pluspunt. Dan zou je de enige zijn in heel Nederland, op de familie Barend na dan.

 53. Rene

  Mooie nuance van @Hoofdstraat, jammer dat hij Jelle van Dam niet heel veel sterkte wenst. Die kon er helemaal niks aan doen. JBC wel. Overigens was zijn serie over de grens met Rusland bijzonder.

 54. Luypen

  Rene
  Fri 16 Nov 2018 om 15:54

  Leg mij eens uit wat autisme met het hele gebeuren te maken heeft.

 55. Tom van Akkeren

  Autist is net als racist, fascist en narcist een lege scheldterm geworden. Het heeft totaal geen inhoud of binding met de waarheid meer. En dat is in het geval van autisme erg jammer, want zonder autisten waren de wetenschap en techniek nooit zover gekomen als dat ze nu zijn. De evolutie laat autisme niet zomaar voortbestaan, dat is met een reden. Scheldterm onwaardig dus, net als homo’s, die hebben ondanks hun gebrek aan nageslacht ook een duidelijk evolutionair nut.

 56. JesseJames

  Wat een zielig type die Jelle. Eerst zoekt hij zelf weer de publiciteit door te laten weten dat jij de zaak laat rusten, afgesloten met de opmerking “dat hij zijn doel heeft bereikt”. Een opmerking die een valse nicht niet zou misstaan. Want wat heeft hij bereikt ???? Helemaal niets.

  En als Gijs van Dam zich dan geroepen voelt weer te reageren in Pauw op de opnieuw geuite valse beschuldigingen, gaat Jelle vervolgens weer huilie huilie doen en komt zelf opeens ook met een zielig verhaal. Je had je doel toch bereikt? Je liet de zaak toch rusten ?

  En hij blijft maar zeggen dat hij de naam Gijs van Dam nooit heeft genoemd. Hij vergeet erbij te melden dat hij zonder de naam te noemen zoveel herleidbare aanwijzingen gaf dat de media zijn naam binnen 24 uur wist te achterhalen.

  Ik hoop dat we Jelle Brandt Corstius nooit meer terugzien op televisie. Deze man spoort gewoon niet en heeft alle gelooofwaardigheid verloren. Een zielig type die kennelijk geilt op aandacht.

 57. B klein

  Er zijn geen getuigen. Neem daarom ook altijd het slachtoffer serieus. Verdiep je eens in deze materie. In amerika komen slachtoffers meer dan 20 jaar na dato nog met aangifte. Daar is iemand wel degelijk veroordeeld. En nummer 2 lijkt eraan te komen.
  Over Van Dam gaan meerdere geruchten over niet gelijkwaardige situatie’s. Stop met oordelen of zelfs veroordelen.
  Dit slaat nergens op. Hoop nooit van dichtbij mee te maken als zoiets naar boven komt. Zo makkelijk veel van deze reactie’s!

 58. Sandra Grep

  We zijn soulmates.

 59. Peter

  Mag ik opmerkingen dat hij achter de schermen wel bij de VPRO mag werken als regisseur van Pauline Cornelisse. Toen ik dat las, verbaasde dat mij wel.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.