Lege zalen voor ‘leugenaar’ Jelle Brandt Corstius

De carrière van Jelle Brandt Corstius zit in het slop sinds hij Gijs van Dam heeft beschuldigd van orale verkrachting. Zijn populariteit is sterk afgenomen. Dat vertelt de VPRO-presentator in reactie op de uitzending van Pauw met Van Dam. Brandt Corstius begon een jaar geleden plotseling met het zwartmaken van Van Dam. Hij beweerde opeens dat hij hem in 2002, toen ze 24 en 25 waren, verplicht oraal moest bevredigen. Critici als Peter R. de Vries geloven het verhaal van Brandt Corstius niet.

Sterker nog: bijna niemand gelooft Brandt Corstius nog. En dat merkt hij. “Verzoeken voor lezingen zijn opgedroogd. Dat is begrijpelijk: als journalist is je geloofwaardigheid cruciaal. Als je bent weggezet als leugenaar word je nou eenmaal minder snel uitgenodigd“, schrijft hij.

En dan is er nog zijn theatershow. “De theatervoorstelling waar ik momenteel door het land toer trekt overwegend zalen die voor de helft of voor een kwart gevuld zijn. In tegenstelling tot de vorige voorstelling in 2016. En dan heb ik het alleen nog maar over het zakelijke aspect.”

Brandt Corstius begrijpt niet dat niemand hem gelooft. “Het afgelopen jaar is er een hardnekkig narratief over mij ontstaan: ik zou in een dronken bui met een collega in bed zijn beland. Vervolgens heb ik een stuk gepubliceerd waar ik mijn versie geef. En daarmee zou ik zijn leven kapot hebben gemaakt.

De VPRO-ster voelt zich onbegrepen. “Wat zou mijn belang zijn om te liegen over een ‘gezellige’ avond? Een vrij logische vraag, evenwel niet gesteld door Jeroen Pauw.

Hij blijft erbij: het was een #MeToo-tje. Ondanks dat ze destijds 24 en 25 waren. “Van Dam en ik waren geen collega’s. Ik was stagiair, de heer van Dam productieleider. En het is geen verrassing dat ik het absoluut geen gezellige avond vond.”

Vervolgens liegt Brandt Corstius nog over zijn ‘discretie’ rondom de naam van Van Dam. “Zijn naam was op geen enkele manier te traceren“, aldus de tv-maker, die na zijn column in Trouw diverse media inlichtte over de naam van de tv-producent. “Hij koos er zelf voor om bij Pauw te gaan zitten.”

Hij is boos op de media. “Van Dam heeft alle ruimte gekregen om zijn beklag te doen in de media. Hij beweert dat zijn bedrijf door mijn publicatie in Trouw is geruïneerd. Er is geen journalist geweest om te onderzoeken of dat ook echt zo is.”

Naar eigen zeggen heeft Brandt Corstius ‘geen enkele behoefte aan medelijden’. “Maar mijn leven is net zo goed in de war geschopt door mijn mond open te doen.

In tegenstelling tot de heer van Dam heb ik geen behoefte gehad om dit in de media te delen, maar nu hij de publiciteit blijft zoeken en ik bakken met bagger over mij uitgestort krijg, vind ik dit wel relevant.”

Het hele stuk van Jelle Brandt Corstius kunt u hier lezen.

Lees ook: Gijs van Dam wil Jelle Brandt Corstius veroordeeld zien (vanochtend)

Foto: VPRO

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Heeft Matthijs van Nieuwkerk de piek van zijn carrière al bereikt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen