Jelle Brandt tóch vervolgd om zwartmaken Gijs van Dam

Jelle Brandt Corstius wordt tóch vervolgd voor het zwartmaken van tv-producent Gijs van Dam. Hij moet zich voor de strafrechter verantwoorden voor de verkrachtingsbeschuldiging aan zijn adres. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist. Volgens Brandt Corstius is hij zeventien jaar geleden oraal verkracht door Van Dam, toen ze achter de schermen van Barend & Van Dorp werkten. Het zwartmaken van Van Dam heeft de tv-producent veel narigheid opgeleverd.

Het Openbaar Ministerie besloot eerder om Brandt Corstius níet te vervolgen voor smaad en laster, maar daar had Van Dam beroep tegen aangetekend. Het Gerechtshof Amsterdam ziet voldoende aanleiding voor vervolging.

Het Gerechtshof vindt dat je niet zomaar iemand van verkrachting kunt beschuldigen, zonder enig bewijs. “Verkrachting is een ernstig strafbaar feit en daarmee was dit ook een ernstige beschuldiging, waardoor klagers eer en goede naam konden worden aangerand“, aldus het Gerechtshof.

Corstius reageert

Jelle Brandt Corstius is teleurgesteld. “Ik heb een stuk geschreven over een ervaring die ik als traumatisch heb ervaren. Met dit stuk wilde ik een stem geven aan de mannelijke slachtoffers van seksueel geweld. Iedereen die de moeite neemt om het stuk te lezen, zal concluderen dat de naam van Van Dam niet te traceren is. Ik maak mij dan ook geen zorgen over deze rechtszaak.

Jammer vind ik het wel. Deze zaak gaat alleen maar narigheid opleveren voor beide partijen en hun naasten. De afgelopen jaren heb ik tevergeefs geprobeerd de andere partij daarvan te overtuigen via mediation en bemiddeling door advocaten en gemeenschappelijke vrienden. Ik was ervan overtuigd dat de enige manier voorwaarts is om met elkaar in gesprek te gaan, niet via de media, advocaten en rechtszaken maar face to face. Ik zit met een hoop vragen, en ik kan mij voorstellen dat Van Dam die ook heeft. Deze rechtszaak kent alleen maar verliezers.”

Van Dam

Gijs van Dam en zijn advocaat Peter Plasman willen niet reageren op de beslissing van het Gerechtshof Amsterdam.

Lees ook:
Gijs van Dam wil Jelle Brandt Corstius veroordeeld zien (16 november 2018)
Lege zalen voor ‘leugenaar’ Jelle Brandt Corstius (16 november 2018)
Jelle Brandt wil dat Gijs van Dam stopt met procederen (13 januari 2019)

Foto: VPRO

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Heeft Matthijs van Nieuwkerk de piek van zijn carrière al bereikt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen