Shula stuurt mail aan NPO-personeel, verdedigt Frans

Geplaatst op di 21 mei 2019 om 14:35

NPO-bazin Shula Rijxman heeft een mail rondgestuurd binnen de publieke omroep om haar collega Frans ‘pad thai’ Klein te verdedigen. Dat is te zien op Twitter, waar de mail is uitgelekt door oud-NPO 1-baas Ton F. van Dijk. Klein ligt vanwege gesjoemel met een brievenbusfirma al een tijdje onder vuur. Het heeft alles te maken met het restaurant Thaicoon, waarvan hij samen met zijn broer eigenaar is. Nu blijkt dat de omroepbaas een duur etentje in de Thaise toko heeft gedeclareerd.

Rijxman springt nu voor hem in de bres. De e-mail, zoals te vinden op het twitteraccount van Ton F. van Dijk:

“Beste collega’s,

De kranten stonden vanmorgen vol met berichtgeving over het winnen van het Eurovisie Songfestival. Helaas werd er vanmorgen in De Telegraaf ook bericht over onze Frans Klein. Dat hij in 2013 in zijn tijd bij de VARA zijn 25-jarig werkjubileum in het restaurant van Frans en zijn broer heeft gevierd. Dat dit is betaald door de VARA en dat is volgens De Telegraaf in strijd met de gedragscode. Heel vervelend voor Frans, omdat dit bericht volgt op eerdere berichten.”

“We kunnen nu allerlei feiten benoemen en statement maken: bijvoorbeeld, dat de nevenactiviteit (Thais restaurant) zowel bij BNNVARA als bij ons is goedgekeurd, het jubilarissenbudget bij 25 jaar in dienst volgens de toen geldende gedragscode is toegekend, dat hij toestemming heeft gevraagd én ook heeft gekregen van het VARA-bestuur om dit in het restaurant van zijn broer te besteden, etc. Maar feiten laten niet zien wat dit soort berichtgeving écht met mensen – in dit geval Frans – doet.”

“Dat zien wij wel, we zien ook hoe lastig dit is voor zijn team en andere NPO-ers die hierop worden aangesproken. We snappen heel goed dat dit zijn uitwerking heeft op iedereen. En daarbij komt dat we ons niet herkennen in het door diverse media geschetste beeld. We kennen Frans als een integer, kundig en aimabel collega met een groot hart voor de publieke zaak. De afgelopen jaren heeft hij samen met zijn team gewerkt aan een breed gedragen hoog gewaardeerde programmering.”

“Als NPO staan wij uiteraard voor openheid van zaken, dat is vanzelfsprekend. Tegelijkertijd is een zorgvuldig parcours als werkgever net zo belangrijk. Door bijvoorbeeld eerst de vragen van de CIPO te beantwoorden en haar reactie af te wachten. Dat maakt het soms lastig om in de media te reageren. Ook al zouden we misschien wel willen.”

“Het belangrijkste nu is: we hebben geen enkele reden om te twijfelen aan Frans en aan de afwegingen die destijds door BNNVARA zijn gemaakt. We vinden het ontzettend vervelend dat Frans zo hard wordt geraakt, maar wees er van verzekerd: we steunen hem hierin ook.”

“We hopen jullie hiermee wat meer duidelijk te geven over waarom je soms misschien meer óver NPO dan ván NPO hoort.”

“Hartelijke groet, Shula Rijxman en Martijn van Dam.”

Lees ook:
NRC doet bizarre ontdekking over NPO-baas Frans Klein (20 april)
CDA vindt gesjoemel Frans Klein niet kunnen (23 april)
NRC onthult dictatoriaal gedrag bazen NPO 1 en NPO 2 (23 april)
Integriteitsonderzoek naar sjoemelende Frans Klein (9 mei)
Restaurant NPO’s Frans Klein accepteert alleen cash (13 mei)
Frans Klein declareert rekening van zijn Thaise toko (20 mei)

Foto: NPO, Michel Schnater
25 Reacties op “Shula stuurt mail aan NPO-personeel, verdedigt Frans”


 1. Ellie

  Sheila voelt niet aan dat het er niet om gaat of het volgens de regels is gegaan. Het komt gewoon niet integer over om publiek geld te besteden in je eigen bedrijf.
  Vergelijk het met Yvonne Jaspers. Die heeft ook volgens de regels gehandeld, maar iedereen voelt haarfijn aan dat het niet deugt.
  Het moreel kompas is waar het om gaat.

 2. Roger

  Allebei zo snel mogelijk buiten trappen dit soort frauduleuze bestuurders.
  Het is nog erger dan het oostblok.

 3. peturrrrrrr

  @Ellie

  Het is inderdaad een kwestie van hoe komt dit over. Het gaat er echt niet alleen om of het allemaal aan de regeltjes voldoet, maar waarom zo nodig naar het restaurant van z’n broer gaan als het land vol zit met goede Thaise restaurants? Komt nooit lekker over naar de buitenwereld, als bestuurder moet je dit kunnen aanvoelen. Echt heel onhandig, hoe je het ook went of keert. Gewoon niet doen.

  Dat zo’n Shula dat niet aanvoelt zegt alweer genoeg… Het houdt niet op, niet vanzelf. Dit gaat niet de laatste ezel zijn die zich voor de zoveelste keer aan diezelfde steen gaat stoten.

 4. johan

  Er is geen groter belang dan het eigen belang. Dat is het adagium van de NPO. En ja, dan snap je het allemaal niet zo goed meer wat de buitenwacht er van vindt. Het systeem is echt verrot….

 5. Zomaar

  Duur etentje?
  Etentje was voor zijn 25 jaar in dienst bij de VARA.
  50 genodigden voor €2000. = €40. pp.
  Lijkt mij niet zo duur.

 6. DreKolstee

  Wanneer gaat Frans zelf eens spreken….

 7. Rubicon

  Ton F. van Dijk had er goed stuk over. Predikt totale transparantie. Terecht. Enige krediet dat ik PO wil geven is lopende onderzoek. Op zich is het netjes om onderzoek dat loopt af te wachten. Daarna geen algemeen obligaat statement maar alle registers open en publieke verantwoording over een ‘prive zaak” die so far ethisch verwerpelijk lijkt.Ik wacht af

 8. Marc

  Dat het door de directie is goedgekeurd, wil niet zeggen dat het juist is.
  Goed controleren en bij foutief handelen alle betrokkenen eruitgooien.
  Zonder wachtgeld uiteraard

 9. Froukje

  Maar geen woord over belastingontwijking voor het broertje van Pat Thai Frans hè Shula!

 10. Dwight Power

  Het verrast mij totaal niet dat linkse deugmevrouw Shula Rijxman haar ideologisch verwante mede plucheklever de hand boven het hoofd houdt.
  Wel zeer onwenselijk en beangstigend om iemand die zijn broer geholpen/gefaciliteerd heeft de wet te overtreden ‘integer’ te noemen en net te doen alsof alleen de Telegraaf vindt dat er regels zijn overtreden terwijl de wet voor iedereen geldt.
  Dit is het incestueuze linkse grachtengordelkliekje dat maling heeft aan de bevolking en de Nederlandse wetten, want zij weten het zo goed, zij zijn door hun politieke opvattingen ver verheven boven de rest.
  Ik zou zeggen niet alleen Frans Klein eruit maar ook Shula Rijxman.

 11. Ikke

  Beste Shula, wanneer krijgt Frans Klein zijn koninklijke lintje? Zoals jij hem beschrijft, heeft hij er meer dan recht op.

 12. Doge

  Such Frans, very Shula, much Ton…

  Wow.

 13. aloha

  toch knap dat twee van dit soort types de NPO om zeep helpen……

 14. Bart

  @Ikke Ha Ha! Ja inderdaad! En dit gaat dan alleen over dat etentje. Het staat nog los van de mega fouten die de afgelopen jaren heeft gemaakt en het afbreken van de VARA door te stoppen met comedy en kinderprogramma’s (op het commerciële Kinderen voor Kinderen na) welke vanaf het begin tot zijn aantreden altijd een van de grootste peilers van de omroep is geweest.

 15. Dwight Power

  Totaal bizar dat mijn reactie, zonder scheldwoorden, nu al een uur wordt vastgehouden ter moderatie.

 16. Dwight Power

  ??

 17. Dwight Power

  Totaal bizar dat mijn reactie, zonder scheldwoorden, nu al een uur wordt vastgehouden.

 18. Het meisje et de zwarte Luger

  Zo zien vieze belastingvreters er uit. HOOOMOOOS!

 19. 777

  Antisemitische reacties van een volk dat zelf nooit gewerkt heeft.

 20. Marloes

  Rijxman, Klein, joodjes vallen elkaar niet af.

 21. puik

  Ik weet niet hoe onafhankelijk een onderzoek nog is als de raad van bestuur een mail stuurt naar medewerkers over het onderwerp van onderzoek en de gevolgen. Voelt aan als sturen.

 22. Annoniemus

  Het zijn altijd de boeven en schurken die elkaar rugdekking geven !

 23. Yuwan

  Shula ik vind je mail laf en fantasieloos, net zoals de programmering van de NPO eigenlijk.

 24. Hageneesje

  Mail afkomstig van een paar andere groot graaiers / sjoemelaars, dus totaal niet serieus te nemen.

 25. Nope

  ‘NPO-directeur Frans Klein omzeilde Britse antiwitwaswet’
  24 mei 2019 19:40 Laatste update: 2 uur geleden

  NPO-directeur Frans Klein heeft in 2016 met zijn Engelse brievenbusfirma de Britse antiwitwaswet omzeild, blijkt vrijdag uit een onderzoek van NRC.

  https://www.nu.nl/media/5907933/npo-directeur-frans-klein-omzeilde-britse-antiwitwaswet.html

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.