Shula stuurt mail aan NPO-personeel, verdedigt Frans

NPO-bazin Shula Rijxman heeft een mail rondgestuurd binnen de publieke omroep om haar collega Frans ‘pad thai’ Klein te verdedigen. Dat is te zien op Twitter, waar de mail is uitgelekt door oud-NPO 1-baas Ton F. van Dijk. Klein ligt vanwege gesjoemel met een brievenbusfirma al een tijdje onder vuur. Het heeft alles te maken met het restaurant Thaicoon, waarvan hij samen met zijn broer eigenaar is. Nu blijkt dat de omroepbaas een duur etentje in de Thaise toko heeft gedeclareerd.

Rijxman springt nu voor hem in de bres. De e-mail, zoals te vinden op het twitteraccount van Ton F. van Dijk:

“Beste collega’s,

De kranten stonden vanmorgen vol met berichtgeving over het winnen van het Eurovisie Songfestival. Helaas werd er vanmorgen in De Telegraaf ook bericht over onze Frans Klein. Dat hij in 2013 in zijn tijd bij de VARA zijn 25-jarig werkjubileum in het restaurant van Frans en zijn broer heeft gevierd. Dat dit is betaald door de VARA en dat is volgens De Telegraaf in strijd met de gedragscode. Heel vervelend voor Frans, omdat dit bericht volgt op eerdere berichten.”

“We kunnen nu allerlei feiten benoemen en statement maken: bijvoorbeeld, dat de nevenactiviteit (Thais restaurant) zowel bij BNNVARA als bij ons is goedgekeurd, het jubilarissenbudget bij 25 jaar in dienst volgens de toen geldende gedragscode is toegekend, dat hij toestemming heeft gevraagd én ook heeft gekregen van het VARA-bestuur om dit in het restaurant van zijn broer te besteden, etc. Maar feiten laten niet zien wat dit soort berichtgeving écht met mensen – in dit geval Frans – doet.”

“Dat zien wij wel, we zien ook hoe lastig dit is voor zijn team en andere NPO-ers die hierop worden aangesproken. We snappen heel goed dat dit zijn uitwerking heeft op iedereen. En daarbij komt dat we ons niet herkennen in het door diverse media geschetste beeld. We kennen Frans als een integer, kundig en aimabel collega met een groot hart voor de publieke zaak. De afgelopen jaren heeft hij samen met zijn team gewerkt aan een breed gedragen hoog gewaardeerde programmering.”

“Als NPO staan wij uiteraard voor openheid van zaken, dat is vanzelfsprekend. Tegelijkertijd is een zorgvuldig parcours als werkgever net zo belangrijk. Door bijvoorbeeld eerst de vragen van de CIPO te beantwoorden en haar reactie af te wachten. Dat maakt het soms lastig om in de media te reageren. Ook al zouden we misschien wel willen.”

“Het belangrijkste nu is: we hebben geen enkele reden om te twijfelen aan Frans en aan de afwegingen die destijds door BNNVARA zijn gemaakt. We vinden het ontzettend vervelend dat Frans zo hard wordt geraakt, maar wees er van verzekerd: we steunen hem hierin ook.”

“We hopen jullie hiermee wat meer duidelijk te geven over waarom je soms misschien meer óver NPO dan ván NPO hoort.”

“Hartelijke groet, Shula Rijxman en Martijn van Dam.”

Lees ook:
NRC doet bizarre ontdekking over NPO-baas Frans Klein (20 april)
CDA vindt gesjoemel Frans Klein niet kunnen (23 april)
NRC onthult dictatoriaal gedrag bazen NPO 1 en NPO 2 (23 april)
Integriteitsonderzoek naar sjoemelende Frans Klein (9 mei)
Restaurant NPO’s Frans Klein accepteert alleen cash (13 mei)
Frans Klein declareert rekening van zijn Thaise toko (20 mei)

Foto: NPO, Michel Schnater

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen