NRC doet bizarre ontdekking over NPO-baas Frans Klein

Geplaatst op za 20 apr 2019 om 9:30

Het NRC Handelsblad pakt vandaag groot uit met een bizarre ontdekking over Frans Klein, de baas van de NPO. Hij was jarenlang bestuurder van een Britse brievenbusfirma voor zijn broer, die met schulden van Thaise restaurants kampte. Op deze manier zorgden ze ervoor dat schuldeisers vele honderdduizenden euro’s niet konden verhalen op broer Klein. “Je mag het nu naïef noemen. Ik heb het allemaal voor mijn broertje gedaan. Zelf ben ik er geen cent wijzer van geworden.

De Britse brievenbusfirma’s worden aangeboden door Quaedvlieg Juristen uit Den Haag, ‘vaak om belasting te ontwijken of schuldeisers het nakijken te geven’, weet NRC. Klein kocht in 2011 een van die firma’s. Toen was hij nog VARA-baas, nu is hij NPO-baas.

Toen Klein in zee ging met Quaedvlieg was al duidelijk dat de constructie niet helemaal pluis is, schrijft NRC. “In 2010 doet de FIOD een inval bij Quaedvlieg. Een jaar later legt De Nederlandsche Bank het inmiddels door justitie verdachte kantoor een boete van 385.000 euro op wegens het zonder vergunning uitvoeren van trustwerkzaamheden.

De gebroeders Klein gebruikten de constructie om schuldeisers op afstand te houden, aldus NRC. Het restaurant van broer Klein ging al twee keer failliet: zijn ex-zakenpartner claimt enkele tonnen en de Belastingdienst legde in 2010 een naheffing van 325.781 euro op.

Bidrio-constructie

Als de fiscus zich meldt, rennen de Kleintjes naar Quaedvlieg om Bidrio Limited op te richten. “Mijn broertje wilde zijn activiteiten uitbreiden en vroeg of ik behulpzaam wilde zijn. Om uiteindelijk tot een snelle bedrijfsvoering te kunnen komen hebben we gereageerd op een advertentie van Quaedvlieg, die adverteerde met het snel kunnen oprichten van een bedrijf.

Klein heeft nu spijt dat hij met Quaedvlieg in zee is gegaan. “Met de kennis van nu zou ik zeggen dat ik niet met zo’n reputatie in zee zou moeten gaan.

De Belastingdienst en de ex-zakenpartner kunnen nog altijd fluiten naar hun centen. “Ik liep tegen de Bidrio-constructie aan“, zegt de advocaat van de ex-zakenpartner.

Klein op het matje?

Wat vindt NPO-bobo Shula Rijxman hiervan? De Raad van Bestuur van de NPO laat weten: “De raad van bestuur wist bij het aantreden van Frans Klein in 2014 dat hij mede-eigenaar was van twee Thaise restaurants. We hebben indertijd op basis van de Governancecode vastgesteld dat dit niet conflicteerde met zijn functie van directeur televisie (tegenwoordig video geheten).

De NPO lijkt niet te hebben geweten van de schimmige constructie. “Wij toetsen als werkgever of de aard van de activiteit conflicterend is met de werkzaamheden bij NPO; de fiscaal/juridische opzet daarvan is de privé-verantwoordelijkheid van de betrokken persoon.

Moet Klein op het matje komen? “De raad van bestuur vindt uiteraard dat alle medewerkers van de NPO (net zoals alle andere Nederlanders) zich aan geldende wet- en regelgeving moeten houden. Indien noodzakelijk zal de werkgever – mits ernstige onrechtmatigheden zijn vastgesteld – hier uiteraard dan met betrokkene over spreken.

Aso

De ontdekking van NRC wekt ergernis op bij de mensen. “Wat een aso“, zegt Playboy-baas Maarten Bloem bijvoorbeeld.

Het NRC-artikel ‘De Thaise constructie van televisiebaas Frans Klein’ kunt u lezen op NRC.nl.

Foto: NPO
58 Reacties op “NRC doet bizarre ontdekking over NPO-baas Frans Klein”


 1. Jens

  Wat een aso! Nu weten we iig waar types als Yvon Jaspers hun streken vandaan hebben. Geleerd van de baas.

 2. Bling

  Had ik maar J oodse familieleden, dan was ik nu ook rijk. Maar waarom is de hele top van de NPO J oods?

 3. Joris

  Dit vind ik groot nieuws. Frans is gewoon een oplichter. Net zo’n mooie constructie als ze voor Matthijs van Nieuwkerk hebben verzonnen!!! Naïef noemt ie dat. Je bent er echt wel met je koppie bij hoor als je zorgt dat mensen hun geld niet kunnen verhalen. Dat is niet naïef maar oplichten. Met Thaise restaurants. Hopelijk zit Frans binnenkort Thais… eh… thuis!!!

 4. sjaak

  Deze extreem linkse bestuurder weet weer eens goed hoe hij z´n zakken moet vullen van ons belastinggeld en het liefste met list en bedrog.
  Ondertussen wel de kijkers dagelijks trakteren op 1 visie, namelijk politiek correct denken en doen.
  Dat dit soort figuren in de top van onze staatsomroep zitten zegt genoeg.
  Hoogtijd dat deze corrupte heren van het partijkartel snel hun biezen pakken

 5. Sylvain

  Het bevestigt alleen maar de cliches over VARA/ANTIFA volk.

 6. Jolande

  Frans Klein, sterf! En Sjaak, sterf lekker mee!

 7. gtstfites

  En koopt de SKO om.

 8. Roland

  Integriteit kent geen tijd. De eedaflegging c.q. belofteverklaring bij indiensttreding is ook hier dus geen sou waard geweest.

 9. Richard

  Klein is dikke vriendjes met shula rijxman dus verwacht maar niet dat dit zijn (bizarre machts)positie in gebaar brengt. Het is algemeen bekend dat de man een sjoemelaar en leugenaar is. Dat hij last heeft van grootheidswaanzin en enge woede-aanvallen. Hoe bestaat het toch dat zulke mongols op zulke posities terecht komen???

 10. tim

  Foei zullen ze wel weer zeggen en gewoon doorgaan. Zo gaat het helaas

 11. Job

  Heel goed dat de belastingdienst kan fluiten naar de centen. Dat zijn tenslotte de grootste….

 12. Flexi

  Die paar miljoen euro die hij wegfraudeerde zijn nog tot daaraan toe. Elke topbestuurder heeft ooit zoiets gedaan, dat hoort erbij.
  Maar het valt in het niet bij de schade die hij de Nederlandse samenleving heeft toegebracht door dagelijks cultuurmarxistische propaganda en eenzijdige gif via zijn NPO over de mensen uit te storten.

 13. Eelco

  Goed bezig die Frans!
  Een bedrijf runnen op kosten van belastinggeld en zelf zoveel mogelijk belasting ontduiken. Dat is wat ik noem integer VARA bestuur.

 14. Josefien van Ballengooijen

  Hypocriet.

 15. Beau ter Ham

  Is dit niet gewoon fraude ?

 16. Ron

  Ik lees hier allemaal verdachtmakingen, bij voorbaat al, maar niets is zeker totdat het tegendeel bewezen is natuurlijk.

 17. ZUIDWEST

  @Flexi en hoeveel git wordt er dan op ons heen gestrooid die via com tv onze huiskamers binnen komen.? en dat allemaal mede betaald door miljoenen provider abonnementen
  Hoeveel krijgen RTL en de Talpa Zenders op jaarbasis ?

  Van mij mag dat , maar stoor me er wel eens aan dat com tv alleen van reclamegeld zou kunnen bestaan!

  oh ja … heb een nieuwe windrichting gekozen om me iets minder negatief op te stellen tegen RTL programmas ondanks dat veel programmas mij totaal niet boeien!
  maar tegen het bedrijf RTL NEDERLAND heb ik persoonlijk niets !

 18. Ray

  Gelukkig heeft hij een hoge positie in een links bolwerk. Daar doen ze nooit zo moeilijk over een beetje zakkenvullerij en fraude. In rechtse bolwerken trouwens ook niet. Geldt eigenlijk voor iedereen in een hoge positie. Alleen de gewone man moet zich altijd aan alle regeltjes houden, want die wordt voor het minste geringste gepakt.

 19. Erwin

  Roept ergernis op bij de mensen?

  Wat is dat voor slechte tekst. Stop deze website.

 20. Kees de V.

  Wel fijn dat hij het nu tot de schadet gaat vergoeden.
  Maar van een VARA smeerlap gaat je dit nooit zien….

 21. marc

  De heer Klein per direct op non-actief zetten.

  Dan opstarten van integriteitsonderzoek.
  Bij positieve uitkomst voor hem, kan hij uiteraard blijven
  Bij negatieve uitkomst definitief ontslag

 22. Ad

  Dat gaat altijd zo met mensen die in dit soort bestuurlijke posities terecht komen. “”ik zorg voor jou, dan zorg jij voor mij en ik dek jou, als jij mij dekt.”

 23. Hendrik Sihasulewanepatty

  Ouwe po PVDA graaier!

 24. Hermann Boring

  Een sjoemelend horeacabaasje die omroepbaas wordt. Wat hebben we toch een gaaf land.

 25. Den Uyl

  De naïviteit waar hij zich op beroept, is lachwekkend. Vooral we hadden snel een bedrijf nodig.BV, ooit van gehoord. De nood moet hoog zijn geweest dat hij op een advertentie reageert.
  Het kantoor stond erom bekend. Is nu ook failliet en eigenaren vervolgd.https://www.nu.nl/binnenland/4109831/mannen-opgepakt-faillissementsfraude-haag.html. Hij had dit veel eerder moeten melden.Die limiteds werden gebruikt vanwege de gebrekkige controle op ter naam stelling en waren goedkoop. Populair ook bij criminelen. Beursbedrijf Innoconcepts heeft het ook gedaan om te frauderen.. Als hij hiermee wegkomt, dan zegt het veel over de NPO.

 26. Modder

  Wel eens gehoord van paulianeus handelen? Kortom: het benadelen van schuldeisers door constructies te bedenken waardoor men naar de centen kan fluiten… o

 27. René

  Hij deed het voor zijn broer. Dit heeft niets met zijn functie te maken dus irrelevant!

 28. frans

  De goede man is totaal niet geschikt voor zijn huidige functie, als hij nu ontkent dat hij de fraude niet doorhad.

  Maarja…VARA. ..dè ellende is begonnen met Marcel van Dam.
  Wim Kok…vroeger was het de partij voor de arbeiders..nu de Amsterdams grachtengordel

 29. aammehoela

  Consequenties trekken en ontslaan deze Frans Klein. Door deze schimmige constructies en het verzwijgen hiervan bij het NPO-bestuur is hij onhoudbaar. Door hem krijgt de NPO weer negatief commentaar. Dat is wat mij betreft nog het meest irritante ervan. De gewone hardwerkende NPO-werknemer wordt er op aangesproken. Neen, laat die Klein maar naar het bankwezen gaan.

 30. Hagenees

  Onbetrouwbare figuren zijn niet bij de ene organisatie betrouwbaar en bij de andere onbetrouwbaar. Dus die flapdrol zal ook bij de NPO onrechtmatig zijn zakken vullen.

 31. Geronimo

  Justice means just us

 32. Ano ava

  Zeg MC, waarom laten jullie de anti-semitische reactie van Bling toe?

 33. Wim

  De NRC begint steeds meer op de Telegraaf te lijken.

 34. Wim

  MC. Wat is er mis met mijn reactie.?

 35. Wim

  Kijk eens naar de reactie van Bling.

 36. liefkleinhertje

  Als iemand als Geert Wilders dit flikt dan komen er extra nieuws uitzendingen op alle 3 de netten tegelijkertijd.
  Nu zal de mantel der liefde weer gedragen worden.
  Sterker nog de NPO komt natuurlijk weer met een politiek correcte omerta in al die praat programma’s zoals Sylvana Simons die over Beyonce mag zwetsen of Anita Witzier die een of ander flut kookboek mag promoten .

 37. sam

  Oh zo weet Frans ook raad met de matthijs medialane constructie

 38. Stille

  Als je je broer helpt met het verstoppen van geld zodat schuldeisers die recht hebben op dat geld het niet kunnen vinden, ben je niet goed bezig. Een minister had direct af moeten treden. En de leider van een organisatie die zich zo in het publieke domein bevindt, en nota bene met belastinggeld gefinancierd wordt,… dus ook.

 39. Bart

  Deze man moet gewoon per direct weg bij de NPO. Überhaupt uit de tv land. Buiten dit schandaal weet hij helemaal niets en heeft hij geen hart voor radio en televisie. Weg voordat hij de NPO nog verder naar de klote helpt.

 40. Smulpaap

  Er geloof natuurlijk geen hond een bal van dat de ooit oud-financieel directeur van een omroep ‘nooit heeft geweten van de slechte reputatie van het trustkantoor’.
  Onderschatting van je kijkers/luisteraars heet dat. Reageer dan niet man.

 41. Mike

  Oplichter. Zo noem je dat. Hij is een oplichter.

 42. Mike

  Medeplichtigheid van het ontduiken van belastingen. Lees het wetboek van Publiekrecht, materieel strafrecht er maar op na. Een medeplichtige is het.

 43. Menno

  Vooral dat broertje wat Frans in al zijn quotes gebruikt ipv broer says it all.

 44. Ikke

  De maatstaf van het leven is: deugt iets en deugt iemand, ja of nee? Het artikel in NRC zet aan tot nadenken… Is Frans Klein de leider die NPO zich wenst?

 45. Ikke

  Een goede leider geeft zelf het goede voorbeeld. Een slechte leider geeft zelf het slechte voorbeeld.

 46. Ikke

  En een goed bestuurder neemt zijn verantwoordelijkheden. Een slecht bestuurder ontkent zijn verantwoordelijkheden.

 47. CreaBea

  Nog nooit geweten dit over Frans, omg.

 48. XXXL

  Ja hoor ,weer hetzelfde oude verhaaltje: linkse mensen houden van allerlei regeltjes en beperkingen opleggen aan anderen, maar die zijn natuurlijk niet van toepassing op henzelf. Schijnheiligheid troef bij NPO.

 49. XXXL

  PS: Koken kunnen die zakkenvullers blijkbaar ook al niet. Er is maar 1 plaats voor dit soort ,,sociale mensen”, Noord-Korea. OPROTTEN dus!!

 50. Gerard

  Slim bezig Frans. Je bent in goed gezelschap. Het kwam ook goed met Marcel, Wim, Wouter, Rosenmuller enz. En Matthijs praat dit wel weer goed….ook links lullen, rechts vullen….Thierry bashen, dat scoort lekker bij de directie, en de grachtengordel. We zijn toch op de wereld om…..

 51. Gerard

  Slim bezig Frans. Je bent in goed gezelschap. Het kwam ook goed met Marcel, Wim, Wouter, Rosenmuller enz. En Matthijs praat dit wel weer goed. Links……, en rechts vullen….Thierry bashen, dat scoort lekker bij de directie, en de grachtengordel. We zijn toch op de wereld om…..

 52. A. Tempelman

  Hij deed het om zijn broer te helpen. Die was al twee keer failliet gegaan en wilde geen claims van ex-vennoten, leveranciers en de belastingdienst. Maar wel doorgroeien met zijn (blijkbaar) nieuwe bedrijf. Dan ben je dus behoorlijk medeplichtig aan…

  Heeft Broer Klein nog steeds Thaise restaurants? Waarom eigenlijk Thaise restaurants? Zijn dat doorgaans geen stepping-stones om vooral veel familie naar Europa te halen?

 53. Gerard

  Ha Fransje, ik lees net dat het je gelukt is.
  Jouw Old NPO boys hebben je weer gered.
  Maar goed dat je links bent, dan heb je vriendjes die de domme luisteraars ook uitlachen.

 54. Martin

  Vandaar dat zuinige mondje?

 55. Mike

  Ik heb het artikel nog even goed nagelezen en wat info opgezocht, maar volgens de wet mag dit. Ik neem mijn eerdere woorden hier dan ook terug. Dit is geen oplichting of medeplichtigheid. Excuus. Dit schijnt te mogen. Waarom brievenbusfirma’s worden toegelaten is een grote vraag. Wat is het voordeel hiervan voor de gewone burger?

 56. Jaap Trekhaak

  Het gaat er g v d niet om hoeveel die kleine h o m o in zijn eigen zakken heeft gestoken maar voorhoeveel die crimineel de crediteuren heeft benadeeld.
  De vuile bruine nicht.

 57. Hendrik Sihasulewanepatty

  De po kan beter weggesneden worden uit het bestel.

 58. Hendrik Sihasulewanepatty

  Het is 1 pvda, groenlinkse rotzooi in die po. Net als hun rioolputje amsterdam waar ze wonen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.