Restaurant NPO’s Frans Klein accepteert alleen cash

Geplaatst op ma 13 mei 2019 om 13:15

Het restaurant Thaicoon dat de broer van NPO-baas Frans Klein runt op het Beukenplein in Amsterdam accepteert alleen cash. Dat schrijft Max Pam in zijn column in HP/DeTijd. Klein is momenteel negatief in het nieuws, omdat hij een dubieuze brievenbusfirma heeft opgericht om ten gunste van het Thaise restaurantbedrijf de fiscus te benadelen. Het wordt ook wel de Thaise constructie van Frans Klein genoemd. Het wekte Pams nieuwsgierigheid. Hij besloot om er te gaan eten.

Vlak voor binnenkomst werd hij echter verrast door de enorme sticket op de voordeur: ‘SORRY NO PIN’. “Zoiets zie je niet veel meer in Amsterdam. Zelfs in de horeca heeft de fiscus er tegenwoordig flink de wind onder. In de strijd tegen het zwarte geld heeft de belastingdienst bijna overal het pinapparaat naar binnen gekregen“, schrijft Max Pam.

Pam moest speciaal voor het restaurant naar de geldautomaat fietsen. “Gewapend met enkele bankbiljetten in de binnenzak betreed ik even later alsnog het restaurant.

Met het eten is niets mis. De maaltijd krijgt van Max Pam een 8+. “Mijn conclusie is dan ook: wat dat eten betreft, had er voor mij echt geen integriteitsonderzoek hoeven plaats te vinden.”

In termen van integriteit was het heel wat integerder geweest wanneer Frans Klein al een jaar geleden, toen hij bij de NPO op de culturele en journalistieke programma’s wilde bezuinigen, op staande voet was ontslagen.

De column ‘Thaicoon (8+), eten bij NPO-baas Frans en zijn broer Pieter Jelles Klein’ kunt u lezen op de website van HP/DeTijd.

Lees ook:
NRC doet bizarre ontdekking over NPO-baas Frans Klein (20 april)
CDA vindt gesjoemel Frans Klein niet kunnen (23 april)
NRC onthult dictatoriaal gedrag bazen NPO 1 en NPO 2 (23 april)
Integriteitsonderzoek naar sjoemelende Frans Klein (9 mei)

Foto: NPO, Michel Schnater
25 Reacties op “Restaurant NPO’s Frans Klein accepteert alleen cash”


 1. Mono

  De echte misdaad is misschien nog wel de naam van dit restaurant. Thaicoon? Echt?

 2. m00i!

  Het stikt in Amsterdam van de restaurants waar je contant moet betalen. Met name pizzeria’s in wijken als de Rivierenbuurt. Dus dat er tegenwoordig overal een pinautomaat zou staan is niet waar.

 3. Michiel

  Het is toch raar dat zo’n duister figuur een hoge functie bij de NPO heeft. Ik hoop dat genoeg journalisten gaan onderzoeken hoe Klein die positie heeft weten te krijgen.

 4. Bas

  wel vet lekker eten daar!

 5. Roland

  Cashloze restaurants zijn gevoelig voor gewapende overvallen. Dunkt mij.

 6. Hermann Boring

  Komt ook helemaal niet schimmig over of zo.

 7. Peter K

  Wat een heksenjacht! Max Pam gefeliciteerd met je zogenaamde scoop. Journalist ? Een baantje bij de Privé is misschien haalbaar voor je.

 8. Denk-na

  Vreemd dat Mediacourant op aangeven van Max Pam meldt dat NO PIN zo bijzonder is. Misschien moeten beiden wat vaker restaurants bezoeken. Zelfs horeca groothandel geven hun (restauranthouders) klanten de mogelijkheid om grote bedragen contant te laten betalen.
  Maar ja, bij Mediacourant gaat het om het negatief wegzetten van NPO bestuurders.

 9. Ikke

  NPO draait om transparantie. Restaurant dat geen bankkaart accepteert, is tegenovergestelde van transparant. Want geldstroom moeilijk te controleren.

 10. Freek

  Goh, wat zou nou de voornaamste reden kunnen zijn om alleen cash te accepteren? Gelijk binnenvallen met de Fiod daar.

 11. *NPO kijker*

  Er was die avond zeker een storing.

 12. Keukencam

  Max, heb je een blik in de keuken kunnen werpen?

 13. Leni

  Lekker zwart geld onder de tafel betalen daar…. Zoveel van die npo types die lekker goed voor zichzelf zorgen en maar een beperkt aantal mensen steeds de bal toespelen…. En zo n Frans klein…. Speelt familiebedrijfje met belastinggeld…., zucht…. In italie noemen ze dat corruptie…. Hier vegen we de boel onder tafel middels een onderzoek…. Tsja…

 14. plopperdeplop

  @rolandVolgens miuj bedoel je niet cashloze.

 15. leonvanschie

  Inzake dat men alleen maar cash accepteert, hulde, kunnen al die op kredietlevende nobody’s met hun instagram leventje en stufi bs opzouten en hebben tenminste mensen die goed verteren daar hun geld komen besteden. Erger mij al jaren aan zaken die aankomen zetten onder de drogreden “tis voor uw eigen veiligheid” dat men alleen pinnen accepteert

 16. Jana

  Lenie, in Italië noemen ze dat normaal gedrag….

 17. west*

  goed voor de zwartwerkers in de horeca zo zijn er in Hilversum ook een paar
  en de kwaliteit is bar slecht half plastic bekertje koffie en een petit fleur koekje/ gebakje bijna 7 euro en er mag niet gepint worden wordt hoog tijd dat de belasting controleur eens invallen gaat uitvoeren in het Gooi !

 18. Leni

  @jana… Nee, hoor dat vinden de meeste Italianen niet normale gang van zaken. U raaskalt aangaande dit onderwerp … En vooral…. U stigmatiseert onterecht en onnodig!

 19. Ober

  Het personeel krijgt maar een schijntje, het meeste gaat naar de huurbaas.

 20. Tim

  Thaicoon zit er al zeker 15 jaar, en zolang ik weet is pinnen niet mogelijk (niet de enige in Amsterdam overigens), voor het gemak staat naast de deur een pin automaat.

  Ps. Het eten is er trouwens wel erg lekker.

  Ps2. Snap de nieuwswaarde van deze post niet.

 21. Jana

  @leny Nee nee nee, ik stigmatiseer zeker niet. Jaren in Italië gewoond en gewoond en gewerkt. Nog steeds overigens. U ook misschien wel. Dan hebben wij beiden een andere kant ervan gezien. Maar hoe dan ook dit is met een mooie Nederlandse uitdrukking off topic.

 22. Jana

  @tim ps2 Ik ook niet

 23. Arno

  Max Pam kent dat gedeelte van de stad slecht. Hij is omgefietst om te pinnen kennelijk, de pinbak zit op hetzelfde plein amper 20 meter verderop.

 24. Wolllter

  Het personeel in een restaurant wil alleen nog maar zwart werken. Logisch dus er betaald moet worden zonder bewijzen achter te laten….

 25. Henk

  Nee, zo is het niet. De horeca is gewoon een hele harde business met weinig hart voor de medewerkers. Jonge mensen worden uitgebuit en als ze naar een paar jaar voor zichzelf willen beginnen om te ontsnappen aan een slechte werkgever worden ze weer belazerd door een sluwe pandjesbaas met mooie verhalen en slechte manieren.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.