NPO-bobo Frans Klein gebruikt Servische stroman

Het imago van Frans ‘pad thai’ Klein is niet meer te redden. Het NRC Handelsblad komt vandaag met een follow-up over het gesjoemel van de NPO-bobo met een brievenbusfirma en daaruit blijkt dat hij gebruikmaakt van de Servische stroman Radovan Koljevic, met wie hij in 2016 de Britse wet tegen witwassen van geld heeft ontweken. Het blijkt dat de Thaicoon-restaurants van Klein en zijn broer in Amsterdam en Almere nu op naam staan van Koljevic en dat komt hen goed uit.

Koljevic, die op papier de baas is van 182 brievenbusfirma’s, houdt de Kleintjes uit de wind. De broer van NPO-bobo Klein, Peter Klein, ontwijkt op deze manier het aflossen van flikse schulden. “Hij wordt na faillissementen met Thaise bars op de Wallen achtervolgd door fiscus en schuldeisers. Doordat hij op papier geen eigenaar is, kunnen zij geen beslag leggen op de inkomsten van de restaurants.”

NRC wijst erop dat die inkomsten van de restaurants ‘uitsluitend uit contant geld’ bestaan. “Klanten kunnen er niet pinnen.”

Zijn de Kleintjes geld aan het witwassen via de dubieuze brievenbusconstructie? Dat ontkent hij. Volgens Klein is “de gekozen opzet misschien niet passend bij de bedrijfsactiviteiten, maar wel toegestaan“.

Het klopt natuurlijk van geen kanten dat de man die jaarlijks 500 miljoen euro aan publiek geld beheert (het tv-budget van de NPO) zich in allerlei bochten wringt om belastingclaims te ontwijken.

Richard Murphy, hoogleraar internationale politieke economie aan City University in Londen en gerenommeerd belastingdeskundige, keek op verzoek van NRC naar de dubieuze constructie van Klein. “Het is een doelbewuste cover-up. Dit moet worden aangepakt”, zegt hij.

Er klopt allemaal niks van, meent hij. “Dit lijkt op boekhoudfraude. Het gebeurt veel in het Verenigd Koninkrijk met slapende vennootschappen. Als gegevens uit Nederland aantonen dat een Limited die in het VK zegt slapend te zijn dat niet is, dan zijn hier valse gegevens gedeponeerd.

Klein voelt de hete adem flink in zijn nek. Voor het NRC-artikel heeft hij deze week op het Media Park koortsachtig overleg gevoerd met Ruud van Dijk, de zakenpartner van Radovan Koljevic, zo meldt NRC.

Het onthullende artikel ‘De Servische stroman van televisiedirecteur Frans Klein’ kunt u lezen op de website van NRC Handelsblad.

Lees ook:
NRC doet bizarre ontdekking over NPO-baas Frans Klein (20 april)
CDA vindt gesjoemel Frans Klein niet kunnen (23 april)
NRC onthult dictatoriaal gedrag bazen NPO 1 en NPO 2 (23 april)
Integriteitsonderzoek naar sjoemelende Frans Klein (9 mei)
Restaurant NPO’s Frans Klein accepteert alleen cash (13 mei)
Frans Klein declareert rekening van zijn Thaise toko (20 mei)
Shula stuurt mail aan NPO-personeel, verdedigt Frans (21 mei)

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Martien Meiland klaagt voortdurend over de fans die hem miljonair hebben gemaakt. Wat vindt u daarvan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen