Yvon Jaspers erkent verstoorde relatie met KRO-NCRV

Yvon Jaspers heeft inderdaad een verstoorde werkrelatie met KRO-NCRV. Ze erkent dat de omroep haar wilde ontslaan. Dat was maandagavond te zien in Pauw. Jaspers lag eind vorig jaar onder vuur: ze zou haar programma Onze Boerderij er doorheen gedrukt hebben bij de NPO in opdracht van haar commerciële opdrachtgever ForFarmers, een beursgenoteerd agrarisch bedrijf. Ze voelde zich in die mediarel niet gesteund door haar eigen KRO-NCRV, aldus de presentatrice.

De Boer Zoekt Vrouw-ster deed bij Pauw heel dramatisch. Ze legde uit dat ze enorm gehuild heeft om de mediarel en dat alleen de boeren haar steunden. Op een dag werd ze zelfs verrast door een stelletje Boer Zoekt Vrouw-boeren die aan een tafel met een rood-wit-geblokt tafelkleed zaten om haar te steunen. Ze kon toen alleen nog maar huilen. Boerin Bertie hield haar vast en sprak bemoedigende woorden, aldus een emotionele Jaspers. En toen moest het item met de familie van de vermoorde Anne Faber nog beginnen.

Jaspers: “Ik heb de afgelopen maanden – zeker in het begin – in een oorlogsgebied gevoeld. Elke dag kon er van alles verzonnen worden en dat kon heel groot worden. Misschien was er geen bescherming genoeg. Ik heb me alleen ontzettend beschermd gevoeld door de boeren. Ik heb me daar het meest gesteund door gevoel. En door mijn eigen team van Blue Circle.”

Jeroen Pauw: “En daarmee zeg je dus: en niet door de KRO?

Jaspers: “Minder.”

Pauw: “Minder is eigenlijk niet.”

Jaspers: “Dat zijn jouw woorden.”

Pauw: “Is het niet zo dat de KRO-NCRV zelfs jou heeft willen ontslaan?

Jaspers: “Dat hebben ze misschien gewild, maar ik ben daar gewoon in vaste dienst. De programma’s die scoorden, de NPO wil het uitzenden en Blue Circle wil het maken, dus ja…

Pauw: “Hebben ze het er wel met je over gehad?

Jaspers: “Er zijn bij de KRO-NCRV heel vaak nieuwe rondes, nieuwe mensen, met nieuwe inzichten. Ik werk daar 25 jaar en het gaat daar niet altijd vanzelf, laat ik het zo zeggen.”

Pauw: “Eigenlijk zeg je gewoon: ‘Ja, daar hebben ze het met me over gehad.‘”

Jaspers: “Ik zeg helemaal niks verder.”

Pauw: “Wil je een advocaat?

Jaspers: “Nou, heb je er nog één? Nee. Ha ha.”

Pauw: “Hebben ze het erover gehad?

Jaspers: “Ik kan over die journalist gaan praten, over de KRO gaan praten en over deze bagger, maar ik wil het graag hebben over wat dit mij opgeleverd heeft. Ik vond het een hele negatieve vibe en ik vind dat de programma’s dat niet verdienen. Wat ik nu meegemaakt heb, is wat boeren meemaken.”

Ik voelde me héél alleen. Ik kon eigenlijk alleen maar huilen. Ik kan nu weer janken. Ik heb 25 jaar gewerkt voor dit vertrouwen en dan komt er iemand en die verzint dat, schrijft dat in een serieuze krant en iedereen gelooft het. Ik voelde me zo alleen.”

Blijft ze gewoon voor ForFarmers werken? “Als het aan mij ligt, de rest van mijn leven. En nou over! Ermee ophouden gewoon!

‘We kunnen niks meer doen!’

Maar heeft ze Onze Boerderij er nou doorheen gedrukt op verzoek van ForFarmers? “Dat vind ik nou erg. Daarmee trek je mijn hele integriteit in twijfel. Daarmee zeg je dat ik ForFarmers op slinkse wijze laat betalen en dat de hele redactie en het hele team er allemaal in meegaan om dat programma op de buis te krijgen. Het enige dat ik heb is dat mensen mij vertrouwen. Daar gaan mijn programma’s over. En dan staat er op de voorpagina van de krant dat het niet zo is. Dat vond ik heel erg.

Moet ze de schijn van partijdigheid niet gewoon vermijden? “Dat kun je denken, maar dan kunnen we allemaal niks meer doen. Dan kan níemand van de publieke omroep meer ergens iets doen. Je wordt natuurlijk altijd benaderd voor dat wat je op televisie doet. Ze bellen me niet voor de brandweer, maar voor de boeren. Daar ligt mijn passie. Dan doe ik iets met een boer, ergens een gesprek in een weiland, voor ForFarmers. Daar heb ik heel keurig toestemming voor gevraagd, daar hebben ze met z’n allen naar gekeken en dat hebben ze goed gevonden.

Dat betekent dat ik dus nooit meer in mijn eigen specialiteit in het land iets meer mag doen. Alles kan je dan zo leggen. Dat geldt dan ook voor alle mensen van de publieke omroep. Dat geldt voor jou en voor iedereen dan. Dan mag je dus nooit meer ergens iets doen.

Tot slot ontkende Jaspers nog dat ze de best betaalde KRO-NCRV-ster is. “Ik denk dat het niet zo is. Ik zou het wel leuk vinden als het zo was. Het staat namelijk wel al jaren in de krant dat het zo is, maar het is niet zo.

NVJ

Het NVJ blijft kritisch over de dubbelrol van Jaspers. Algemeen secretaris Thomas Bruning vindt af en toe een dagvoorzitterschap prima. “Maar drie jaar lang op de loonlijst van een veevoederproducent staan, is echt een ander verhaal. Dat er geen openheid over de hoogte van de bijverdiensten wordt gegeven, helpt ook niet echt.

Jaspers: “Ik sta niet op de loonlijst. Weg! Wat ben je dan voor journalist?

Lees ook:
‘Yvon Jaspers zet geloofwaardigheid NPO op het spel’ (17 september)
NPO wacht onderzoek naar Yvon Jaspers af (19 september)
‘Yvon Jaspers buit boerenimago al jaren financieel uit’ (20 september)
Volkskrant vindt Yvon Jaspers mediaflop van de week (21 september)
RTL Boulevard verdeeld over Yvon Jaspers-schandaal (23 september)
Pikant: KRO-NCRV dreigde Yvon Jaspers te ontslaan (15 januari)
KRO-NCRV op vingers getikt vanwege Yvon Jaspers (gisteren)

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen