KRO-NCRV op vingers getikt vanwege Yvon Jaspers

Geplaatst op Mon 15 Apr 2019 om 13:00

Het Commissariaat voor de Media tikt de KRO-NCRV op de vingers vanwege schnabbelboef Yvon Jaspers. De omroep heeft niet goed genoeg onderzocht of haar geschnabbel voor ForFarmers wel in de haak is. Dat heeft de mediawaakhond laten weten. Daar de KRO-NCRV dat naliet, heeft het CvdM zelf maar onderzoek gedaan. Dat onderzoek werd medio september al aangekondigd en na zeven maanden zijn de intenties van La Jaspers eindelijk in kaart gebracht.

De mediawaakhond heeft goed nieuws voor Jaspers en haar omroep, want die komt ‘na zorgvuldig onderzoek tot de conclusie dat er in de programma’s Boer zoekt Vrouw en Onze Boerderij geen sprake is van overtreding van de regels rondom (sluik)reclame, sponsoring en het dienstbaarheidsverbod’.

Deze conclusie is getrokken na een ‘uitvoerige analyse van onder meer de contracten en andere afspraken tussen de betrokken omroep, de producent, de presentatrice en het bedrijf ForFarmers’.

Toch is het Commissariaat alsnog een beetje boos. “KRO-NCRV is onvoldoende zorgvuldig is geweest bij het beoordelen van de nevenfunctie van Yvon Jaspers. Daarnaast is niet transparant op grond van welke overwegingen KRO-NCRV deze nevenfunctie heeft goedgekeurd.”

Gezien de raakvlakken van de nevenfunctie met de programma’s die door Yvon Jaspers worden gepresenteerd, was er alle reden om hier zorgvuldig op toe te zien. Door dit niet te doen, houdt KRO-NCRV zich niet aan artikel 2:178 van de Mediawet, dat toeziet op de deugdelijke bedrijfsprocessen bij publieke omroepen.

KRO-NCRV maakt zichzelf en haar medewerkers hierdoor kwetsbaar voor mogelijke belangenverstrengeling en vergroot het risico op dienstbaarheid, vindt de mediawaakhond. “Het Commissariaat heeft KRO-NCRV ter verantwoording geroepen.

Reactie KRO-NCRV

Peter Kuipers, directievoorzitter van KRO-NCRV, is heel erg blij. “Wij zijn enorm blij dat het Commissariaat voor de Media met hun onderzoek bevestigt wat wij zelf al wisten. Dat Yvon en de redacties de programma’s maken in onafhankelijkheid, zonder enige redactionele bemoeienis van buitenaf, reclame of sponsoring. Een duidelijke uitspraak van het Commissariaat!

Yvon is een buitengewoon bevlogen en integere programmamaker met wie wij de komende jaren prachtige programma’s blijven maken over het boerenleven. Het Commissariaat heeft opmerkingen gemaakt over de beoordelingsprocedure nevenfuncties. Wij hebben deze procedure aangescherpt.

Lees ook:
‘Yvon Jaspers zet geloofwaardigheid NPO op het spel’ (17 september)
NPO wacht onderzoek naar Yvon Jaspers af (19 september)
‘Yvon Jaspers buit boerenimago al jaren financieel uit’ (20 september)
Volkskrant vindt Yvon Jaspers mediaflop van de week (21 september)
RTL Boulevard verdeeld over Yvon Jaspers-schandaal (23 september)
Pikant: KRO-NCRV dreigde Yvon Jaspers te ontslaan (15 januari)

Foto: KRO-NCRV
14 Reacties op “KRO-NCRV op vingers getikt vanwege Yvon Jaspers”


 1. Steef

  Jan Slagter is de volgende.

 2. Maurits

  En dan is dit je kop MC?? Hoop gedoe om niets dus.

 3. Wilhelm

  Iedere keer als ik Yvon zie moet ik denken aan het filmpje van Lubach.

  ForFaaaaaaaaaarners!

 4. Remi

  Zo’n “Commissariaat voor de Media” …

  Wordt deze club uit publieke middelen gefinancierd ?
  (Belastinggeld dus).

  Fijn om te horen overigens, dat ‘t Commissariaat na zeven maanden
  tot een conclusie komt.

 5. Steef

  Na Jan Slagter is Matthijs van Nieuwkerk aan de beurt.

 6. Wim

  Remi: ga jij eens gauw terug naar 6 Inside.

 7. Kees

  Gaat Jaspers nu dan ook eindelijk eens ‘prachtige’ programma’s maken over hoe grenzeloos verziekend de situatie rond koeien en varkens is in Nederland? Laat ze ook eens zien hoe gruwelijk de dieren worden behandeld? Hoeveel stront ze in de Nederlandse bodem laten zakken? Dit verhaal stinkt nog erger dan de stront van het vee. Pas als ze dat soort zaken aankaart, is ze journalistiek ‘integer’ en ‘bevlogen’ bezig. Maar nee, aan de ene kant de sentimentele romantiek van het fijne boerenleven laten zien en aan de andere kant slechts de economisch penibele situatie van de o zo arme en zielige boer. Over de desastreuze gevolgen voor het milieu of dierenleed geen woord. En daarom wordt ze ook betaald. Om het juist niet daarover te hebben. Het is een schandalige zaak en dat nb bij de publieke omroep.

 8. Wim

  Kees, jij was zeker een van de personen die de voorstelling in de Efteling heeft verknalt.
  Lang leve ddd kilo knallers.

 9. jomari

  Kees 13.19

  Eens.

 10. Onbekend

  Yvon Jaspers, Vanavond bij Pauw.

 11. k4nk3r

  Wat een programma als zondag met lubach niet al teweeg kan brengen.

 12. B

  Storm in een glas water zoals gewoonlijk en opgehitst door de Telegraaf . Ook zoals gewoonlijk.

 13. Vandegraaf

  Kees 13.19

  Volledig mee eens.

  Commissariaat v/d Media steekt de kop in het zand. Voor de ellende die een Jaspers & For Farmers veroorzaken, met de misleiding en uitbuiting van dier&Milleu.

 14. aammehoela

  Vanavond weer een lekker stuk vlees gegeten. Lekker hoor, mals stukje rundvlees.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.