Angela, Dominique en Peter slachten Jensen af bij M

Angela de Jong, Peter R. de Vries en Dominique Weesie begrijpen volledig dat Robert Jensen zo weinig kijkers trok met zijn rechtse talkshow. Het was gewoon slecht. Dat gaven ze vrijdagavond aan in M. Het drietal zat samen met Bert Huisjes aan tafel om te praten over het gebrek aan rechtse tv. Alleen Huisjes was te spreken over Jensen, al is dat ook niet zo vreemd: de WNL-baas voerde vorig jaar gesprekken met de talkshowhost over een programma bij de NPO, maar dat hield de NPO tegen.

Peter R. de Vries denkt dat er behoefte is aan góede rechtse televisie. “Ik denk dat het probleem van Jensen absoluut is geweest dat hij weigerde om een journalistieke houding aan te nemen. Sterker nog: hij koketteerde ermee dat hij juist geen journalist was. Daardoor ontbeerde zijn show elke aantrekkingskracht, want een talkshow bestaat uit mijn optiek bij de gratie van drie heel simpele dingen: de vraag, het antwoord en het weerwoord.”

Jensen liet het weerwoord weg, aldus De Vries. Hij noemt de uitzending met Geert Wilders als voorbeeld. “Die heeft werkelijk geen enkele vraag van Robert Jensen gekregen, laat staan een vorm van weerwoord, waarbij je het iemand een klein beetje lastig maakt. Dat maakt het voor de kijker boeiend.”

Dominique Weesie, baas van Omroep PowNed, sluit zich daarbij aan. “Ik denk dat Peter wel een punt heeft, ja. Het ontbrak te veel aan een weerwoord. Het was een beetje ‘Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend.’ Daarom vond ik de uitzending met Peter wel spannend, want daarin kreeg hij wel repliek en dat leidde ook onmiddellijk tot vuurwerk.”

Vermaak

Huisjes keek wel met plezier, al erkent hij dat Jensen geen journalistiek was. “Er waren ook wel een aantal mensen die het heel erg leuk vonden. Ik heb er een aantal gezien en ik vond het erg vermakelijk. Om het gesprek met Wilders heb ik wel moeten lachen. Ik zie het als vermaak. Hij noemt zichzelf ook geen journalist. Het is een show die op de Amerikaanse stijl is gestoeld, van: wij vinden samen dat.”

Peter R. de Vries: “Als het alleen maar is om te lachen, dan mist het dus urgentie. Van de week zat Theo Hiddema bij Pauw. Ik zag de aankondiging daarvan, ik kon niet kijken, maar heb dat meteen de volgende ochtend teruggekeken, ervan uitgaande dat daar ook dat weerwoord in zou zitten.”

Huisjes: “Ik ben niet de verdediger van Robert Jensen, maar ik vond het een dappere poging.”

En wat vond Angela de Jong van Jensen? “Ik vond het echt heel slecht.”

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen