Kaspersky sleept Nieuwsuurs cyber-Rian voor rechter

Beveiligingsbedrijf Kaspersky gaat Rian van Rijbroek, beter bekend als cyber-Rian uit Nieuwsuur, voor de rechter slepen. Het bedrijf klaagt haar aan omdat ze in De Telegraaf beweerde het Nederlandse kantoor van Kaspersky te hebben gehackt. Dat meldt RTL Nieuws vandaag. Kaspersky vindt het verbijsterend dat De Telegraaf haar een podium gaf, terwijl ze al was ontmaskerd na haar optreden in Nieuwsuur. “We nemen dit zwaar op“, zegt directeur Martijn van Lom .

Van Lom: “Ze beschuldigt ons openbaar van zaken die niet waar zijn, en de Telegraaf geeft haar een podium. En dat terwijl ze een week ervoor werd ontmaskerd omdat ze dingen zegt die aantoonbaar niet kloppen.

Wat stond er in de krant?

Kaspersky werd niet bij naam genoemd in de krant. Er werd gesproken over ‘het bedrijf waarvan het hoofdkantoor in Moskou staat’. “Het is kerstavond 2017 als Rian van Rijbroek stilletjes langs het Utrechtse kantoor loopt van een wereldberoemd Russisch softwarebeveiligingsbedrijf. Ze heeft een opdracht: ze moet het computernetwerk binnendringen om informatie te stelen“, was te lezen in het dagblad.

De krant vervolgde: “Digitaal inbreken bij een softwarebeveiligingsbedrijf, er zijn makkelijkere opdrachten te bedenken. Maar voor Rian van Rijbroek is dat geen probleem.

Van Rijbroek legde vervolgens uit: “De zwakke plek zit in de wifi, zelfs bij dit type bedrijven. Vandaar dat ik ernaartoe ben gereden.”

Ze heeft die kerstavond ontdekt dat er een lid in de Tweede Kamer zit dat samenwerkt met de Russen, beweert ze.

Onzin

Volgens Van Lom is dit grote onzin. Dat is ook uit technisch onderzoek gebleken. “Zoals we al hadden verwacht. Bij vreemde activiteit in ons netwerk krijgen we direct een melding.

Hij spant een civiele zaak aan tegen Van Rijbroek, omdat ze het aanzien van zijn bedrijf zou schaden. Advocaat Peter Plasman laat weten dat begrijpelijk te vinden: “De uitspraken van Van Rijbroek raken de kernactiviteiten van Kaspersky en schaadt hun naam. Het kost hen mogelijk zelfs klanten.”

Zie ook het artikel hierover op de RTL Nieuws-site.

Lees ook:
NOS staat pal achter ‘nepdeskundige’ Rian van Rijbroek (31 januari)
NOS staat toch niet meer pal achter Rian van Rijbroek (1 februari)
Kenners lezen boek NOS-Rian: complete verbijstering (1 februari)
Nieuwsuur: ‘Cyber-Rian zei in voorgesprek iets anders’ (1 februari)
Nieuwsuur excuseert zich op tv voor cyber-Rian (2 februari)
Willem Vermeend over boek met cyber-Rian: ‘Ik schrok!’ (2 februari)
Cyber-Rian blijft achter uitspraken in Nieuwsuur staan (2 februari)
Nieuwsuur-baas vindt Margriet Vroomans zuur (2 februari)
Willem Vermeend prees cyber-Rian aan bij Nieuwsuur (3 februari)
Verbazing over interviews met cyber-Rian en Vermeend (3 februari)

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Daphne Deckers als presentatrice van RTL Boulevard?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen